To chyba normalne że po zgaszeniu auta ciśnienie na rampie spada do 5bar... Jak możesz to nakręć bo mi już brak pomysłów. No ale jeśli ciśnienie na listwie jak kręce pokrywa się z zadanym to dlaczego nie odpala? Wydawało mi się że przez ten śmieszny odczyt z czujnika wału...
Ok widzę jak to u Ciebie wygląda, ale wraz wydaje mi się że to nie jest problemem. Czujnik ciśnienia wykrywa odpowiednie ciśnienie a auto nie odpala. Pokręciłem go trochę auto odpaliło raz i teraz jest spokój, bo odpala za każdym razem a ciśnienie na listwie spada w takim samym tempie jak i spadało..
Dalej bym sie czepił tej prędkości obrotowej. Tylko skoro czujnik wału wymieniany wiązka druga jest i to co zostaje tylko wymiana sterownika...
Plakiem mi odpalił bo wskakiwał na wyższe obroty. Jak wina paliwa jak zadane ciśnienie z zrzeczywistym się pokrywają? Poza tym zawór CR na pompie wymieniany, czujnik ciśnienia też..
Musisz załatwić sterownik na podmianę. Wszystko wskazuje na niego. Dziwne jest to, że rozrusznik kręci, a czujnik pokazuje nagle 0, a potem znów normalnie i znów 0.
Musisz załatwić sterownik na podmianę. Wszystko wskazuje na niego. Dziwne jest to, że rozrusznik kręci, a czujnik pokazuje nagle 0, a potem znów normalnie i znów 0.
Dokładnie o tym mówię. Orientujesz się ile zrobienie immo w takim sterowniku? Bo bez immo nie ma szansy na odpalenie. Chyba że podmienić tylko i poglądać obroty wału hmmm.
Nie mam pojęcia, ale z uwagi, ze to renówka, taniej będzie wziąć na próbę cały zestaw ECU, UCH itd.
A teraz tak. Nie chciał odpalić no to plaka mu i zajarał jakoś. Pochodził 5 minut jest ok. Odpala za każdym razem. Ściągam mu wtyczke od czujnika położenia wałka górnego żeby kręcił ale nie odpalał. Próba odpalania sterownik widzi 250 obr na minutę wału i mniej więcej tak trzyma...
I co i cisza? Ktoś jest z okolic Białej Podlaskiej z oscyloskopem, żeby sprawdzić sygnał? Bo sterowniki są ale interes z immo to ponad tysiąc więc wole się upewnić..
Ja bym sprawdził ledem czy jest sterowanie na wtryski podczas niepalenia i jeszcze dałbym wtryski do sprawdzenia miałem 2 przypadki z zawieszonymi wtryskami, można by było wyjąć chociaż jednego na zewnątrz i podłączyć przewód paliwowy i podpiąć kostkę do cewki i zobaczyć czy daje paliwo. Można zrobić dwierzeczy na raz wyjąć wtrysk i popodpinać co napisałem.
Ja bym sprawdził ledem czy jest sterowanie na wtryski podczas niepalenia i jeszcze dałbym wtryski do sprawdzenia miałem 2 przypadki z zawieszonymi wtryskami, można by było wyjąć chociaż jednego na zewnątrz i podłączyć przewód paliwowy i podpiąć kostkę do cewki i zobaczyć czy daje paliwo. Można zrobić dwierzeczy na raz wyjąć wtrysk i popodpinać co napisałem.
Kolego przeczytaj wstecz co się dzieje z obrotami wału podczas rozruchu.. jest nawet film.
+12 na lewy pin, katoda diody na drugi, anoda diody do masy zasilania i ognia.
Niestety test nie wypalił bo nie mogłem znaleźć diody ale mam pytanie. Bo na czujnik dwupinowy podawana jest z komputera masa, a drugim odczytywany jest sygnał z czujnika. A jakbym na próbę podał masę na czujnik dodatkowo z aku? Może sterownik właśnie ma problem z podaniem masy a nie z odczytem? Tylko na który pin z tych dwóch?....
To sprawdź miernikiem na włączonym zapłonie co podaje.
Co tęga głowa w porach wieczornych to tęga głowa Ide chyba spać bo słabo kontaktuje już.
A kolega mlodyss z immo jakby nie było fachowców u nas od tego to bym nawet do Chin wysłał, ale mam na miejscu osoby które się tym zajmują więc dzięki za propozycję
Kolego może za bardzo wierzysz tym obrotom silnika i korektom wtrysków, może to jest wina tylko wtrysków jeśli z plaka pomaga tzn. że brak mu paliwa. Dawka rozruchowa jest przecież duża i wtryski przepuszczają.
Nie była robiona próba przelewowa.
Wystarczy że na dworze jest 2 na plusie, puszczający jeden wtrysk i wtedy ciężko pali - to nie pierwszy przypadek.
Kolego może za bardzo wierzysz tym obrotom silnika i korektom wtrysków, może to jest wina tylko wtrysków jeśli z plaka pomaga tzn. że brak mu paliwa. Dawka rozruchowa jest przecież duża i wtryski przepuszczają.
Nie była robiona próba przelewowa.
Wystarczy że na dworze jest 2 na plusie, puszczający jeden wtrysk i wtedy ciężko pali - to nie pierwszy przypadek.
Kolego nie za bardzo wierze tym obrotom tylko spójrz na film i zobacz co się dzieje podczas kręcenia ciągłego co wskazuje komputer. Na penwo jest problem z obrotami czujnik powinien wskazywać jednakową prędkość podczas kręcenia rozrusznikiem czyli około 200 300 obrotów. Przelewy były robione wszystkowo w normie.
Dziś miałem potrzebe wyjechać z garażu: luz, zapłon, żaden pedał nie wciśnięty bendix i odpalił wyjechałem postawiłem za pół godziny wsiadam to samo odpalam i guzik. Kręce jeszcze raz guzik, kręce 3 raz kręci kręci wciskam sprzęgło... odpalił... kręce bez wciskania nie pali. Znowu kręce wciskam sprzęgło ... odpalił. I teraz pali jakkolwiek więc eliminuje wtryski
wciskam sprzęgło... odpalił... kręce bez wciskania nie pali. Znowu kręce wciskam sprzęgło ... odpalił.
Następnym razem nie wciskaj sprzęgła tylko odłącz kable od czujnika sprzęgła to będzie wiadomo czy usterka elektryczna czy mechaniczna...
Wesołych i mokrego sprzęgła życzę
Sprawdzałeś wszystkie masy i plusy na złączu sterownika?
Jaki masz system cdi czy edc15? bo według schematów to włącznik sprzęgła jest normalnie otwarty a po wciśnięciu sprzęgła tak jakbyś podawał masę na sterownik.
Masz w tytule 1.9DCI, logiczne, że ma EDC15C3, zresztą mówił, że komputer widzi kiedy sprzęgło wciśnięte, a kiedy nie. Już mówiłem o tym czujniku 3 razy, mam nadzieję, ze go odłączałeś?
Przypominam, że sprzęgło ma 2 czujniki,
Masz w tytule 1.9DCI, logiczne, że ma EDC15C3, zresztą mówił, że komputer widzi kiedy sprzęgło wciśnięte, a kiedy nie. Już mówiłem o tym czujniku 3 razy, mam nadzieję, ze go odłączałeś?
Przypominam, że sprzęgło ma 2 czujniki,
Jakie dwa czujniki? Czujnik przy pedale widziałem jeden... tak odpinałem kostkę od tego czujnika przy pedale... ale gdzie znajduje się drugi? Mówisz o czujniku na skrzyni? Nie wiem dokładnie co to jest ale kostkę odpinałem i nie było zmian.
Dodano po 9 [minuty]:
diodabg wrote:
rafal.jaro wrote:
wciskam sprzęgło... odpalił... kręce bez wciskania nie pali. Znowu kręce wciskam sprzęgło ... odpalił.
Następnym razem nie wciskaj sprzęgła tylko odłącz kable od czujnika sprzęgła to będzie wiadomo czy usterka elektryczna czy mechaniczna...
Wesołych i mokrego sprzęgła życzę
Jakie dwa czujniki? Czujnik przy pedale widziałem jeden... tak odpinałem kostkę od tego czujnika przy pedale... ale gdzie znajduje się drugi? Mówisz o czujniku na skrzyni? Nie wiem dokładnie co to jest ale kostkę odpinałem i nie było zmian.
A widzisz? Francuz jak kobieta, ciągle zaskakuje. Jeden dla komputera, drugi dla tempomatu, dla kagańca dokładnie.