Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Foxconn - Brak dźwięku 915G7MC-S

15 Mar 2015 10:17 1893 10
  • Poziom 11  
    Witam.
    Jestem w posiadaniu płyty głównej, której model nie został określony przez producenta.
    Zazwyczaj producenci czarno na białym robią to na laminacie w widocznym miejscu.

    Co prawda doszukałem się kilku mikroskopijnych oznaczeń, które ws. do tego co znalazłem w internecie mogą być modelem tej płyty.
    Oznaczenia które znalazłem:
    - 915G7MC
    - 915P7MC
    - 915GV7MC
    - 910GL7MC
    - 915M07-G-6LS

    Ciężko mi jest pojąć co chciał osiągnąć producent tej płyty podając kilka różnych wersji.
    W każdym bądź razie ta płyta wygląda tak:

    Foxconn - Brak dźwięku 915G7MC-S

    ponadto na stronie z której pochodzi to zdjęcie oznaczona została jako 915G7MC-S

    Skoro jakieś ruski oznaczają ją jako 915G7MC-S, to pewnie to ta (mimo, że takie oznaczenie nie pojawiło się na mojej płycie).
    Pobrałem sterowniki do chipsetu, dźwięku i grafiki, zainstalowałem, uruchomiłem ponownie - wszystko ładnie, ale dźwięku jak nie było tak nie ma.
    Próbowałem też innych wersji, w tym najnowszej A4.06 ze strony Realteka, bez skutku.

    Co proponujecie?

    Poprawiłem sposób umieszczenia zdjęcia. Proszę w przyszłości korzystać z metody przedstawionej tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [dt1]
  • Poziom 25  
    Podaj identyfikatory karty dźwiękowej.
  • Poziom 11  
    PS. Windows XP.
  • Moderator na urlopie...
    Dameichi napisał:
    Jestem w posiadaniu płyty głównej, której model nie został określony przez producenta.

    A jaką nazwę pokazuje CPU-Z?
    Foxconn - Brak dźwięku 915G7MC-S
    Architektura systemu 32bit, zainstalowany SP3?.
    Identyfikatory podaj (przepisz lub skopiuj, nie wklejaj screen'a) w formacie:
    PCI\VEN_10EC&DEV_8168&SUBSYS_78161462&REV_06
    PCI\VEN_10EC&DEV_8168&SUBSYS_78161462
    PCI\VEN_10EC&DEV_8168&CC_020000
    PCI\VEN_10EC&DEV_8168&CC_0200

    Sterownik chipsetu zainstalowany? To powinieneś zrobić w pierwszym kroku.
    Nie zaszkodzi jak wrzucisz screen z menadżera urządzeń.
  • Poziom 11  
    CPU-Z pokazuje:
    Manufacturer: Foxconn
    Model: 915 7MC Series


    Identyfikator wystąpienia urządzenia:
    PCI\VEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_0C21105B&REV_03\3&2411E6FE&0&F2

    Identyfikatory sprzętu:
    PCI\VEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_0C21105B&REV_03
    PCI\VEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_0C21105B
    PCI\VEN_8086&DEV_266E&CC_040100
    PCI\VEN_8086&DEV_266E&CC_0401

    Wszystko poinstalowane, pisałem w pierwszym poście.

    System Windows XP SP3 32-bit.
  • Moderator na urlopie...
    Odinstaluj wszystkie pozycje z kontrolerów audio, wideo i gier. Zrestartuj komputer.

    Następnie zainstaluj sterownik Realtek AC'97 Audio w wersji A3.63 (taką przewidział producent płyty).
    http://www.foxconnsupport.com/download.aspx?m...s0000002&chipset=en-us0000010&keywords=&sort=
    Po instalacji zrestartuj komputer.
    Nie wiem czemu ale pobieranie na przeglądarce Chrome z tej strony u mnie nie działa, w Internet Explorer działa.

    W przypadku problemów spróbuj zainstalować sterownik ręcznie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2324818.html
  • Poziom 11  
    Z kontrolerów dźwięku, wideo i gier mogę usunąć tylko Realtek AC'97 Audio. Reszta wygląda na sterowniki systemowe.

    Zaraz dam znać jak poszło, bo zdaje się, że tej wersji nie próbowałem.
  • Moderator na urlopie...
    Jeśli nie zadziała wtedy wrzuć screen z otwartym drzewkiem kontrolerów dźwięku, wideo i gier. Raczej nie ma tam rzeczy niezbędnych do działania systemu a może być coś, co miesza w sterownikach. Innych aplikacji do sterowania dźwiękiem np. jakichś dekoderów do odtwarzacza filmów nie instalowałeś?
  • Poziom 11  
    Niestety, dźwięku nadal brak.
    Foxconn - Brak dźwięku 915G7MC-S
  • Pomocny post
    Moderator na urlopie...
    Spróbuj zrobić jeszcze tak jak pisałem wcześniej - odinstaluj wszystkie pozycje z kontrolerów dźwięku, wideo i gier, zrestartuj komputer i zainstaluj sterownik z posta #6. Jeśli masz w panelu sterowania w dodaj/usuń programy jakieś odtwarzacze to też je odinstaluj.

    Jeszcze kilka, może banalnych rzeczy ale wolę się upewnić, sprawdź czy:
    -głośnik jest dobrze wpięty w zielone gniazdo płyty głównej,
    -zasilanie głośnika jest włączone, głośnik nie jest wyciszony (zarówno pokrętłem jak i systemowy),
    -w programie Realtek'a jest wybrane właściwe gniazdo.
  • Poziom 11  
    Problem rozwiązany.
    Znalazłem płytkę z przednim panelem (Front Audio), podpiąłem słuchawki - działa.
    Wychodzi na to, że winne było wejście z tyłu.
    Dzięki za pomoc.
    Foxconn - Brak dźwięku 915G7MC-S