Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Harman Kardon HK 3380-podpięcie korektora graficznego

DirtyHarry033 15 Mar 2015 15:08 3759 9
    DirtyHarry033
    Level 9  
    Witam,
    mam pytanie odnośnie tego amplitunera, czy jest jakaś możliwość podpięcia korektora graficznego (diora FS 042) do tego harmana? Szukałem po instrukcji ale nic nie ma o podłączeniu dodatkowej korekcji. Da się to jakoś zrobić? Nie ukrywam że korekcja bass, treble jest trochę uboga i chciałbym jakoś ja poprawić.
    DirtyHarry033
    Level 9  
    Kolumny Mildton, no górna półka to to nie jest ale mam też cały komplet diory i odłączając korektor jest spora różnica. Więc chciałbym tego tez spróbowac na tym Harmanie.
    intenso
    Level 39  
    A co jest źródłem dzwieku ?
    Polon_us
    Level 42  
    Oczywiście, że można. Proszę sprawdzić poniższe zdjęcie, chyba wyjaśnia wszystko (zdjąć zwory i w to miejsce podłączyć korektor):

Harman Kardon HK 3380-podpięcie korektora graficznego

Tak podłączony korektor będzie miał wpływ na wszystkie urządzenia połączone z wzmacniaczem.
    DirtyHarry033
    Level 9  
    Tak myślałem właśnie że przez te wejścia gdzie są zwory ale w instrukcji jest napisane ze to wyjście na jakiś przedwzmacniacz, ewentualnie gdzieś czytałem ze można podpiąć w wejście magnetofonowe. Dziękuję za pomoc.
    Anonymous
    Level 1  
    Polon_us
    Level 42  
    anmedia wrote:
    DirtyHarry033 napisał:
    są zwory ale w instrukcji jest napisane ze to wyjście na jakiś przedwzmacniacz,

Dokladnie. Mozna byloby w nie podlaczyc korektor ale nalezy sprawdzic w instrukcji jakie wystepuja tam napiecia. Najbezpieczniej jest podlaczyc w WE/WY VID1 lub TAPE.

Wg specyfikacji tego wzmacniacza, wszystkie gniazda wejściowe audio mają tę samą czułość (napięcie). Oprócz Phono oczywiście.
    Także, nie powinno robić różnicy, które gniazda będą użyte.

Fragmenty instrukcji tego wzmacniacza:

Pre-out/main-in jacks for use with external amplifiers, equalizers or speaker processors.

"If you wish to use external processing equipment, such as an equalizer, you may connect the device to the preamp-out and main-in jacks by removing the jumper pins between the Preamp Out‚ and Main In⁄jacks.
    Connect the Preamp Out‚ jacks to the inputs of the external device, and the outputs of the device to the Main In⁄jacks. Alternatively, you may connect the external device to the Tape Monitor Loop.
    Connect the Tape Monitor Record/Out Jacks∞to the inputs of the external
    device, and connect the outputs of the device to the Tape Monitor Play/In Jacks¢."

Reasumując, obydwie drogi - Preamp i Tape Monitor Loop są OK do podłączenia korektora. Choć w pierwszym przypadku - zwory - nie traci się wejścia do wzmacniacza.
    DirtyHarry033
    Level 9  
    myślę że wszystko jasne w temacie, dzięki za pomoc. A kolumny w dalszej przyszłości pewnie będą zmieniane co na pewno poprawi jakość dźwięku. Słyszałem różne opinie na temat korekcji dźwięku, jedni mówią że jak dobry wzmacniacz to nie trzeba inni że trzeba. W osobistym odczuciu jednak wolałbym mieć wpływ na to jak sam sobie ustawię dźwięk i podbiję lub zredukuję pewne pasma. Każdy woli co innego. :)