Witam,
Wykonałem swój pierwszy zasilacz w oparciu o schemat załączony poniżej.
Zasilacz ma przełącznik uzwojeń transformatora TS80/8/688 (opis uzwojeń obrazek ramka)
Generalnie zasilacz zadziałał od razu, co cieszy ale po wykonaniu dokładniejszych pomiarów niestety nie jestem w pełni zachwycony wynikami.
Wstępnie napiszę ze mierzyłem miernikiem firmy Brymen, wiec wykluczam zły pomiar miernika.
Pomiary napięcia wykonane na zaciskach zasilacza "+" i "-".
Pomiary prądu (wszystkie), wykonane przy zwarciu zacisków "+" i "-", w szeregu podłączony miernik.
Przekaźnik załącza uzwojenia przy 11.7V.
Potencjometrem do regulacji napięcia udało mi się zejść do 0.005V
Pomiary wykonane dla 5V ( wskazanie miernika 5.01V):
- min [A] = 0.314,
- max [A] = 2.56
Pomiary wykonane dla max 25V ( wskazanie miernika 25.17V):
- min [A] = 0.317,
- max [A] = 2.566
Chciałbym zejść przynajmniej do 50mA.
Postanowiłem zmienić (wg tego co wyczytam) stabilizatory LM7805 na LM2931AZ-5, czyli takie o mniejszym własnym poborze prądu.
Troszkę pomogło, gdyż pomiary prądu zmniejszywszy sie o ok 60mA.
Ale do celu jaki chciałbym osiągnąć czyli z 50mA jeszcze daleko.
Zamieniałem miejscami LM358 ale bez efektu poprawy.
Chciałem zobaczyć również jak wygląda sygnał na wyjściu zasilacza.
Nie mam oscyloskopu ale postanowiłem zrobić namiastkę oscyloskopu i użyłem programu do rejestrowania dźwięku (CoolEdit...). W programie można wybrać 192kHz i 16bit próbkowanie. W zasadzie to wystarcza na zobrazowanie co sie dzieje.
Oczywiście zastosowałem dzielnik rezystorów 1.098/(1.098 + 5.550) [kOhm] (podałem dokładny odczyt rezystancji przez miernik). Jest to ok dzielnik 1/6.
Na zasilaczu ustawiłem 5V. Uzyskany przebieg widać poniżej.
Zaskoczony jestem tym co zobaczyłem (nigdy nie sprawdzałem jak wygląda przebieg z wyjścia zasilacza), tym bardziej użytą namiastką "oscyloskopu".
Sadziłem ze przebieg będzie bardziej przypominał prosta kreskę.
A tak wygląda to na ładowanie kondensatora/ów lub coś innego.
Różnice (brakujące info) co do schematu:
LM2931AZ-5 zamiast LM7805
IRF9530 (na zaciskach x1,x2,x3 - przymocowany do radiatora, 5cm przewody)
Brak kondensatora 6800uF (zastosowałem tylko 2x po 3300uF/63V duże ELWY -takie akurat miałem np
Kondesatory)
Schemat regelacji potencjometrami i generalnie baza dla mojego głównego schematu to:
Schemat_bazowy
Potencjometry i diody na płytce wykonane na płytce stykowej.
Prośba do osób obytych w temacie zasilaczy, proszę o cenne wskazówki co jeszcze mógłbym zrobić by poprawić parametry zasilacz, ew wskazanie gdzie popełniłem błąd.
[/img]
Wykonałem swój pierwszy zasilacz w oparciu o schemat załączony poniżej.
Zasilacz ma przełącznik uzwojeń transformatora TS80/8/688 (opis uzwojeń obrazek ramka)
Generalnie zasilacz zadziałał od razu, co cieszy ale po wykonaniu dokładniejszych pomiarów niestety nie jestem w pełni zachwycony wynikami.
Wstępnie napiszę ze mierzyłem miernikiem firmy Brymen, wiec wykluczam zły pomiar miernika.
Pomiary napięcia wykonane na zaciskach zasilacza "+" i "-".
Pomiary prądu (wszystkie), wykonane przy zwarciu zacisków "+" i "-", w szeregu podłączony miernik.
Przekaźnik załącza uzwojenia przy 11.7V.
Potencjometrem do regulacji napięcia udało mi się zejść do 0.005V
Pomiary wykonane dla 5V ( wskazanie miernika 5.01V):
- min [A] = 0.314,
- max [A] = 2.56
Pomiary wykonane dla max 25V ( wskazanie miernika 25.17V):
- min [A] = 0.317,
- max [A] = 2.566
Chciałbym zejść przynajmniej do 50mA.
Postanowiłem zmienić (wg tego co wyczytam) stabilizatory LM7805 na LM2931AZ-5, czyli takie o mniejszym własnym poborze prądu.
Troszkę pomogło, gdyż pomiary prądu zmniejszywszy sie o ok 60mA.
Ale do celu jaki chciałbym osiągnąć czyli z 50mA jeszcze daleko.
Zamieniałem miejscami LM358 ale bez efektu poprawy.
Chciałem zobaczyć również jak wygląda sygnał na wyjściu zasilacza.
Nie mam oscyloskopu ale postanowiłem zrobić namiastkę oscyloskopu i użyłem programu do rejestrowania dźwięku (CoolEdit...). W programie można wybrać 192kHz i 16bit próbkowanie. W zasadzie to wystarcza na zobrazowanie co sie dzieje.
Oczywiście zastosowałem dzielnik rezystorów 1.098/(1.098 + 5.550) [kOhm] (podałem dokładny odczyt rezystancji przez miernik). Jest to ok dzielnik 1/6.
Na zasilaczu ustawiłem 5V. Uzyskany przebieg widać poniżej.
Zaskoczony jestem tym co zobaczyłem (nigdy nie sprawdzałem jak wygląda przebieg z wyjścia zasilacza), tym bardziej użytą namiastką "oscyloskopu".
Sadziłem ze przebieg będzie bardziej przypominał prosta kreskę.
A tak wygląda to na ładowanie kondensatora/ów lub coś innego.
Różnice (brakujące info) co do schematu:
LM2931AZ-5 zamiast LM7805
IRF9530 (na zaciskach x1,x2,x3 - przymocowany do radiatora, 5cm przewody)
Brak kondensatora 6800uF (zastosowałem tylko 2x po 3300uF/63V duże ELWY -takie akurat miałem np
Kondesatory)
Schemat regelacji potencjometrami i generalnie baza dla mojego głównego schematu to:
Schemat_bazowy
Potencjometry i diody na płytce wykonane na płytce stykowej.
Prośba do osób obytych w temacie zasilaczy, proszę o cenne wskazówki co jeszcze mógłbym zrobić by poprawić parametry zasilacz, ew wskazanie gdzie popełniłem błąd.