Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Latarka Tiross TS-760 - identyfikacja akumulatora

masterten 16 Mar 2015 10:15 11880 6
    masterten
    Level 32  
    Witam, po jakichś 3 latach zaczął mi padać akumulatorek w latarce LED Tiross TS-760.
    Sądziłem, że w środku jest coś typowego żelowego, tymczasem po zajrzeniu do środka ukazało się coś co raczej przypomina akumulator kwasowy i to jeszcze z otworami na dolewanie elektrolitu. Pod plastikową osłonką są 2 otwory zatkane gumowymi koreczkami, pomiędzy otworami coś co przypomina watę szklaną - też nie mam pojęcia do czego może służyć... W środku akumulatora pod otworami jest coś białego, przy dotyku śrubokrętem jest miękkie jak np. wata.

Latarka w tej chwili świeci bardzo słabo i akumulator na zaciskach ma 4.5V, po podłączeniu kabla ładowania pojawia się 6V. Żadnych oznaczeń nie umieszczono, proszę o podpowiedzi co to jest, gdzie ewentualnie można kupić nowy, czy może po prostu spróbować dolać wody? :)
    Latarka Tiross TS-760 - identyfikacja akumulatora Latarka Tiross TS-760 - identyfikacja akumulatora Latarka Tiross TS-760 - identyfikacja akumulatora
    tomiok
    Level 33  
    Po pierwsze cała latarka kosztuje poniżej 20 PLN,
    więc zakup akumulatora (w podanej cenie) jest nieopłacalny.
    Pomijam fakt że jest nieodpowiedni.
    Po drugie pewnie był na 6V skoro tyle daje pomiar.
    Najlepiej napisać do Batimex=u, podać napięcie i poszukiwane wymiary, coś powinni znaleźć, właśnie jakie sa całkowite wymiary ?
    Inna sprawa że jak wspomniałem finansowo to chyba się nie będzie opłacać.
    masterten
    Level 32  
    Kwestie finansową już widziałem, miałem nadzieję, że uda się jednak gdzieś tanio kupić sam akumulator. Ewentualnie coś zamiennego po zidentyfikowaniu typu, ale widzę że jak chińczyk coś zrobi po taniości to potem jest trudno o części.

P.S. już kupiłem nową latarkę, jest niezastąpiona na wieczorne spacery z psem. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę pisać, wstrzymam się jakiś czas z zamykaniem tematu, bo jestem nadal ciekaw co to za akumulator.
    tomiok
    Level 33  
    ja bym dał zastępczo w szereg 5 akumulatorów zwykłych (AA) 5x1,2V=6V.
    Mała przeróbka i chyba najtaniej, najprościej.