Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uniden PRO 510XL FILIPIŃCZYK - Nadaje,odbiór przytępiony brak wskazań

Novile 16 Mar 2015 17:36 1293 10
  • #1 16 Mar 2015 17:36
    Novile
    Poziom 31  

    Witam.
    Dziś mam w moim "szpitalu radiowym" pacjenta jak w tytule.
    Radio to Uniden PRO 510xl Made in PHILIPPINES.Czyli popularnie zwany Flipińczyk.
    Radio wykonane w technologii przewlekanej bez kompletnie żadnych elementów SMD.
    Wykonanie na płycie Uniden 1987. Synteza to SM5124A, układ m.cz. TDA1095, tranzystor final w.cz. to 2SC2166 marki MITSUBISHI.
    Zamieszczam zdjęcie tego radia z sieci
    Uniden PRO 510XL FILIPIŃCZYK - Nadaje,odbiór przytępiony brak wskazań

    Teraz co "go boli ".
    Radio bardzo ładnie nadaje.Zostało przestrojone przez kogoś po przez dodanie równolegle do "kwarcu" kondensatora ceramicznego o oznaczeniu 8/LP ( nie wiem jaki to ale mogę go zmierzyć). Radio nie jest idealnie w zerach, ale da się go używać.
    Moc wychodzi bardzo dobra ok.5W.
    Patrząc na lutowania widać jedynie ślady przy kwarcu( bo "stroiciel" robił zera),
    widać przy diodzie zabezpieczającej( pewno ktoś wymieniał) i widać pod potencjometrem VR4 do SENS.
    Poza tym czysto.
    Radio odbiera sygnały ale zbyt słabo, czyli 1/3 z tego co powinno. Poza tym skala nie pokazuje PRAWIE odbioru.Jak mu podam z ręczniaka 5m od niego, to jest max skali, ale jak ktoś jest 1km od mnie to ZERO . Jak jest ktoś do 1km to czasem 1 dioda zaświeci.I to cały czas radio mam pod bazową antenę 100% dobrą 5/8λ!
    Sprawdzałem czy da się wyregulować choć trochę VR-ką skalę, ale ani drgnie.
    Przy nadawaniu jest wszystko super. Skala się świeci na 4 diody i to daje się nawet regulować.Jak mu podaję z ręczniaka sygnał na odbiór, to też mogę z max diod regulować do 2 diod.
    Zatem regulacja jest OK.
    Coś padło.
    Co mnie dziwi i o to pytam Was też.
    Czy ktoś w ten sposób przestrajał radio kiedyś z Was ładując kondensator równolegle do kwarca bez niczego?
    Do czego jest potencjometr VR4 czyli co to za funkcja SENS?
    W tym radiu jest filtr Murata 450HT czyżby padł??
    To radio jest praktycznie niezniszczalne i w 100% naprawialne, nie chcę jednak go bez potrzeby ryć lutownicą, bo zwyczajnie szkoda, lepiej od razu trafić w problem, od czego by tu zacząć?

    Oczywiście stabilizator sprawdzony daje 7.9V.
    Dodatkowo schemat jaki mam do tego radia jest bardzo kiepsko czytelny.
    Dlatego otwieram ten temat. Jeszcze nie zacząłem grzebać w nim ( chwilowo mam grypę i leżę :( ) dlatego nie mam jeszcze innych danych.

    Oczywiście za pomoc będę wdzięczny...

  • #2 16 Mar 2015 18:00
    zdanek15
    Poziom 26  

    Zacząłbym od filtra 450 , a co do przestrojenia lepiej jest wmontować w szereg z kwarcem dławik, ale przy kondensatorze nie trzeba ciąc ścieżek.Tyle że działa to gorzej.

  • #3 16 Mar 2015 18:05
    kriss51
    Moderator

    Witam. Na początek proszę sprawdzić diody D1, D2 na wejściu odbiornika. Może któraś ma zwarcie. Co do przestrajania równolegle podłączonym kondensatorem to można i tak choć sygnał generatora zostaje nieco stłumiony, ale nie aż tak jak opisujesz że odbiornik stał się bardzo tępy.

    zdanek15 napisał:
    Zacząłbym od filtra 450


    Tam druga pośrednia jest 455KHz, a nie 450KHz. To duża różnica jest.

  • #4 16 Mar 2015 18:20
    Olek II
    Moderator

    Novile napisał:
    Zamieszczam zdjęcie tego radia z sieci


    A co to da?

    Novile napisał:
    Zostało przestrojone przez kogoś po przez dodanie równolegle do "kwarcu" kondensatora ceramicznego o oznaczeniu 8/LP


    Zasadę chyba znasz.

    Novile napisał:
    Radio nie jest idealnie w zerach, ale da się go używać.


    Zrób po "ludzku" i będzie oki.

    Novile napisał:
    Coś padło.


    No...

    Novile napisał:
    Czy ktoś w ten sposób przestrajał radio kiedyś z Was ładując kondensator równolegle do kwarca bez niczego?


    Zapytam tak, mało informacji na ten temat w sieci?

    Novile napisał:
    Co mnie dziwi i o to pytam Was też.


    Nas to nie dziwi.

    Novile napisał:
    W tym radiu jest filtr Murata 450HT czyżby padł??


    Może, a to tak trudni zmierzyć napięcie na wyjściu? Powyżej 0,8V jest ok, poniżej, filtr do wymiany.

    Novile napisał:
    To radio jest praktycznie niezniszczalne i w 100% naprawialne, nie chcę jednak go bez potrzeby ryć lutownicą, bo zwyczajnie szkoda, lepiej od razu trafić w problem, od czego by tu zacząć?


    Może na forum "wróżki.pl" znajdziesz odpowiedź.

    Novile napisał:
    Dlatego otwieram ten temat. Jeszcze nie zacząłem grzebać w nim ( chwilowo mam grypę i leżę


    Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, będziesz zdrowy, zrób pomiary, będą konkretne odpowiedzi.
    Życząc szybkiego powrotu do zdrowia, pozdrawiam i liczę na szybką, konkretną odpowiedź.

    Na dzień dobry, to regulamin: 3.1.11, 3.1.17.

  • #5 16 Mar 2015 18:52
    Novile
    Poziom 31  

    kriss51 napisał:
    Tam druga pośrednia jest 455KHz, a nie 450KHz. To duża różnica jest.
    No nie wiem u mnie jest Murata50HT czyli 450HT.
    Już mnie tu kolega Moderator skosił za prewencję, Ale dziękuję za życzenia Olek.
    Zamieszczam fotkę tego kondensatora od przestrojenia, jakiś mały mi się wydaje albo robię błąd w odczycie Czy to jest 3nF?
    Uniden PRO 510XL FILIPIŃCZYK - Nadaje,odbiór przytępiony brak wskazań

    Bez niego radio także wykazuje nadal te same objawy, tylko przechodzi w 5-tki.Zatem to nie wina przestrojenia.
    Olek II napisał:
    Zamieszczam zdjęcie tego radia z sieci


    A co to da?
    Zdjęcie jest aby każdy sobie skojarzył płytę 1987 od razu, tak dla ilustracji.
    Filtr Murata jest dobry, napięcie ponad 1V na wyjściu z niego.
    Dam znać po następnych próbach.
    Dzięki za wytyczne i informacje Kriss i zdanek15.

  • #6 16 Mar 2015 18:57
    kriss51
    Moderator

    Naprawiasz dość często CB i kondensatora nie potrafisz poprawnie odczytać, bo dajesz fotki? Naprawdę nie wiesz jaką wartość ma? Tym razem cyrki sobie zrobiłeś. O tak prostym zabiegu jakim jest przestrojenie CB z piątek do zer jest na tym forum tyle że bez problemu można książkę napisać. Co do filtru i objawach po jego uszkodzeniu też wiele się mówi. Wystarczy użyć przycisku szukaj. Za ten kondensator byłem zmuszony przenieść temat do początkujących. Jakie 3nF podłączone równolegle do rezonatora? Wiesz co by było, a nic by nie było, bo generator w syntezie by nie wystartował. Ja tam wyraźnie widzę 8pF.

  • #7 16 Mar 2015 20:05
    Novile
    Poziom 31  

    kriss51 napisał:
    Naprawiasz dość często CB i kondensatora nie potrafisz poprawnie odczytać, bo dajesz fotki? Naprawdę nie wiesz jaką wartość ma? Tym razem cyrki sobie zrobiłeś. O tak prostym zabiegu jakim jest przestrojenie CB z piątek do zer jest na tym forum tyle że bez problemu można książkę napisać. Co do filtru i objawach po jego uszkodzeniu też wiele się mówi. Wystarczy użyć przycisku szukaj. Za ten kondensator byłem zmuszony przenieść temat do początkujących. Jakie 3nF podłączone równolegle do rezonatora? Wiesz co by było, a nic by nie było, bo generator w syntezie by nie wystartował. Ja tam wyraźnie widzę 8pF.
    No ja też widziałem 8, ale potem mi wychodziło 3, to że to pF, a nie nF to moja pomyłka literowa. Ale już mówię dlaczego o to pytam. Bo po ostatniej naprawie podobnego sprzętu już zmieniłem podejście do "szpeców" od CB sprzętu. Już nie ufam, że ktoś dał dobre albo nie dobre coś. Dziś są tacy durnie, że ręce opadają. Da taki coś niepasującego, a ja potem szukam błędu dwa dni. Zobacz kriss prezentuję ci "bezpiecznik", który był na przewodzie CB, tego CB radio, które ostatnio pomagałeś mi naprawiać. Wywalone PA,Driver,tranzystor w torze ANL-u i. Radio już i tak było po wymianie PA wcześniej. Uniden PRO 510XL FILIPIŃCZYK - Nadaje,odbiór przytępiony brak wskazań

    Jak widać "bezpiecznik" wytrzyma nie tylko ponad 2A prądu.

    Poza tym ja zawsze do przestrajania używałem indukcyjności, taki fart dlatego pytam o to też. CB to dla mnie to częsta sprawa, ale nie tylko tym się zajmuję.
    Poza tym dziś nie myślę logicznie, dlatego nie grzebię w tym radiu tylko zadaję pytania.Jak będę grzebał to nie będę pytał.Pozdrawiam.

  • #8 16 Mar 2015 20:45
    kriss51
    Moderator

    Najpierw napraw "tępy" odbiornik, bo przestrojenie to czysta formalność.

  • #9 18 Mar 2015 14:32
    Novile
    Poziom 31  

    kriss51 napisał:
    Najpierw napraw "tępy" odbiornik, bo przestrojenie to czysta formalność.
    Tak też uczynię.
    Już zmierzone wszystkie półprzewodniki i są w porządku.
    Chyba mam już problem namierzony, ktoś w tym radiu nieźle pogrzebał, kręcił wszystkim czym się dało.Wszystko wykręcone do góry ile się da czyli filtry, także te w VCO. Teraz proszę o podanie prawidłowego przedziału napięć strojących na VCO. Jedni podają że powinno się ustaić 3.5V na CH20 i to TX/RX , drdzy podają wartości od 1.4-1.8V dla CH20 a jak chciałem się na Presidencie wzorować ( bo akurat mam takiego samego jak ten Undien na płycie 1987 z nastawami fabrycznymi) to President ma całkiem wysokie bo od 3.12V na CH1 do 4.6V na CH40.
    Zatem jak to ustawić aby było optymalnie??

  • #10 18 Mar 2015 16:34
    Olek II
    Moderator

    Novile napisał:
    Zatem jak to ustawić aby było optymalnie??

    Najlepiej na częstościomierz, kanał 1, sprawdzić kanał 40 i po problemie.

  • #11 18 Mar 2015 18:32
    Novile
    Poziom 31  

    Olek II napisał:
    Novile napisał:
    Zatem jak to ustawić aby było optymalnie??

    Najlepiej na częstościomierz, kanał 1, sprawdzić kanał 40 i po problemie.
    Olek dzięki za radę. Jednak chciałem poznać konkretne wartości tych napięć. Oczywiście pomierzyłem częstotliwości,także na sytnezie, także po przestrojeniu.
    Potem na wyjściu radia też zmierzone, wszystko się elegancko składa.
    Podaję jeszcze raz, do przestrojenia w tym radiu na tej syntezie użyto kondensatora ceramicznego o wartości 8pF. Sprawdziłem dla wartości 22pF radio poszło za nisko bo na 27.177 MHz zamiast 27.180 MHz, druga próba była na 33pF i podobnie radio jeszcze niżej na 27.176 MHz.
    Radio już jest w pełni sprawne.

    Powodem problemu były rozregulowane filtry L1 i L2. Ktoś jest praktycznie wykręcił na maxa do góry uszkadzając nawet lekko rdzeń w L1.
    Dlatego radio było tak tępe na odbiorze i nie pokazywało Santiago prawie wcale.



    Bardzo dziękuję za rady i zainteresowanie tematem. Zwłaszcza koledze "kriss51" i "zdanek15" :spoko:

    Temat zamykam. :shii:

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME