Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon IR3300 - Zacina kartki na wyjściu.

wieslaw1967_40 17 Mar 2015 16:06 1098 15
    wieslaw1967_40
    Level 18  
    Doświadczenie z tym modelem Canona mam żadne. Kartka utyka przed ostatnimi rolkami. Zdarza się to co kilka kartek puszczanych nawet pojedynczo. Podczas gdy nie zacina, ostatnie rolki startują normalnie. Podczas zacięcia startują z jednosekundowym opóźnieniem. Widać, że papier wchodzi na nieruchome rolki, dwie poprzednie dopychają papier, robią charmonijkę i wtedy ruszają , kartka niestety już nie idzie. Zamieniałem czyjniki miejscami ale bez efektu. Maszyna nie ma sprzęgła do tych rolek tylko silnik. Tak mi śię przynajmniej wydaje. Mam zero pomysłów. Sugestie mile widziane.
    suri1986
    Level 24  
    Rozumiem że jest to jedyna kartka w maszynie?
    wieslaw1967_40
    Level 18  
    Tak, jedyna. Puszczam po jednej bo po serii trzeba wyciągać trzy kartki. Źle opisałem w rozwinięciu tematu, że "dwie następne" miałem na myśli rolki a z opisu wynika, że kartki. Jedna jedyna kartka utyka przed ostatnimi rolkami. Nie zawsze rolki startują w odpowiednim momencie. Jeżeli jest 1 sek opóźnienia startu to klops.
    Na początku myślałem, że dźwignie czujników są przytarte, za krótkie, ale nie ma tam za wiele do czego się przyczepić. Trzeba by ten silnik podmienić.
    Jak by to coś dało wrzucił bym zdjęcie zakleszczonej kartki.
    Darek0024
    Level 16  
    Wejdź w serwis i podaj kod zacięcia.
    wieslaw1967_40
    Level 18  
    Nie mam serwisówki i nie wiem dokładnie o który kod biega.
    Jest kilka kolumn z cyferkami ale niestety chodzę po omacku.
    W Ricohu jest to zrobione czytelniej. Można sprawdzić każdy czujnik osobno.
    W Tym Canonie największą przeszkodą jest dla mnie niewiedza.
    Darek0024
    Level 16  
    Z tych kodów wynika że zacięcie jest w finisherze i że coś jest nie tak z poborem. Sprawdź czy z bocznego podajnika też zacina.
    Darek0024
    Level 16  
    Kod 07 jest od nie obracającej się folii lub solidnie zabrudzonego znacznika na folii który zwykle zabrudza się wtedy kiedy folia jest już prawie zużyta. Sprawdź czy chodzi z bocznego.
    Darek0024
    Level 16  
    Od tego trzeba zacząć, ale nie wydaje mi się by to było to :)
    wieslaw1967_40
    Level 18  
    Problem dalej nie rozwiązany. Nurtuje mnie rozpiska błędu "1004", 10 - dotyczy finishera a 04 - czujnika: vertical path paper sensor (Q1603) który jest na prawym boku kopiarki. Co ma wspólnego finisher i Q1603. Robię jakiś błąd, nie wiem gdzie.
    suri1986
    Level 24  
    Ogólnie próbowałeś podstawić inny grzewczy?