Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"Pykanie" w mikrofonie, po podłączeniu ładowarki do laptopa.

Internetowicz 17 Mar 2015 19:47 1140 2
    Internetowicz
    Level 9  
    Posiadam laptop Dell Inspiron N5110, oraz mikrofon Trust Starzz. Po podłączeniu mikrofonu do laptopa (wejście audio jack) i nagraniu go dowolnym programem / włączeniu nasłuch, można usłyszeć charakterystyczne "pyknięcia". Im więcej mówię tym częściej się pojawiają. Ma na to również wpływ ilość programów odpalonych na komputerze. (Im większe zużycie procesora, tym więcej "pyknięć") "Pyknięcia" pojawiają się bez żadnego schematu. Wydają się totalnie losowe.

Po odłączeniu ładowarki od laptopa problem znika. Niestety bez niej bateria ze 100% w 5min schodzi do zera. O co może chodzić? Jak temu zapobiec?
    diseasekowalski
    Level 35  
    Internetowicz wrote:
    Im więcej mówię tym częściej się pojawiają. Ma na to również wpływ ilość programów odpalonych na komputerze. (Im większe zużycie procesora, tym więcej "pyknięć")

Internetowicz wrote:
    "Pyknięcia" pojawiają się bez żadnego schematu. Wydają się totalnie losowe.

Drugie przeczy pierwszemu. ;-)

Jak zachowuje się mikrofon wbudowany?

Internetowicz wrote:
    Po odłączeniu ładowarki od laptopa problem znika. Niestety bez niej bateria ze 100% w 5min schodzi do zera. O co może chodzić? Jak temu zapobiec?

Zasilacz oryginalny? Bateria oryginalna?
    Najprawdopodobniej bateria jest już zużyta lub uszkodzona. Należałoby ją wymienić. Dla pewności - wrzuć informacje z batterymon.
    Internetowicz
    Level 9  
    W losowości chodziło mi o to, że kiedy już się pojawiają nie mają żadnego schematu. Nie ma ich co 2, czy 3 sekundy, tylko pojawiają się losowo, raz co 2, raz co 5, raz 1 po 2.

Z mikrofonem wbudowanym jest wszystko dobrze. Nie słychać na nim żadnych niepożądanych dźwięków.

Zasilacz i bateria oryginalne. Jestem pewien, że to nie wina baterii, bo gdy ją wyjmę, a laptop pracuje na ładowarce wszystko jest tak samo.

Ps: Zaobserwowałem także dziwne zachowanie reszty sprzętów w domu. Np telewizor miał jakieś problemy z dźwiękiem właśnie w typie takiego "pykania". Nie trwało to długo, ale myślę sobie, czy to może mieć związek z jakąś większą anomalią pola elektromagnetycznego w okolicy?