Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Golf mk3,5 Cabrio 90ps TDI - Montaż kierownicy multii z mk4 (podł. tempomat.)

Pati 18 Mar 2015 08:27 1293 10
Relpol
    Pati
    Level 27  
    Witam! Mam Golfa 2001 mk3 Cabrio lift i tak sobie pomyślałem, aby założyć mu multifunkcję z mk4. Wszystko jest podświetlone na niebiesko/czerwono bo to już tak było wtedy w oryginale do tego ori jest też kierownica trójramienna z mk4.
    Podłączałem już kilka razy multi do mk4 i innych z tego rocznika, i z tego co się orientuje to sygnały typu komunikacja podświetlanie klakson sterowanie radiem nie nastarczą problemów, ale nigdy nie montowałem tempomatu do tego typu sterownika tj silnik 90ps TDI kod ALE (top samo praktycznie co 1z) i zastanawia mnie czy sygnały pójdą bezpośrednio z przekaźnika na sterownik czy jednak logika sygnałów różni się od mk4.

Zachęcam do dyskusji i ew. rad.

Pozdrawiam!
  • Relpol
    Pati
    Level 27  
    Wstępnie już zauważyłem, że w mk3 nie ma zwalniania. Jest tylko włączenie i ustawienie/przyspieszanie.

Trzeba by wymyślić coś co będzie zdzwaniać na czas trzymania przycisku (set-) a po puszczeniu dalej trzymać prędkość

Dodano po 1 [minuty]:

Są tam 4 przewody (1 z +15) i trzy do ECU.
    Jeden włącza tempomat (czarny z białym paskiem), czerwony - przyspieszanie, niebieski z szarym - zwalnianie.

Dodano po 43 [sekundy]:

Teoretycznie zwalnianiae bo mimo reakcji w VCDS na bitach to reakcji nie ma i dużo piszą że to "normalne"
  • Relpol
    Klaudek669
    Level 16  
    Są tam 4 przewody sterowanie odbywa się przez chwilowe podanie +12V
    - Plus po zapłonie (skrajny pin)
    - przyspieszanie (resume)
    - zwalnianie (set)
    tempomat włączony(podawane +12V do ecu jak tempomat jest aktywny) (też skrajny)

Przesuwając przełącznik na pozycje Resume samochód przyspiesza, a trzymając przycisk SET auto zwalnia.
    Pati
    Level 27  
    Właśnie nie ma tego zwalniania. Jest reakcją na blokach pomiarowych ale nic to nie daje efektu
    Klaudek669
    Level 16  
    A piny miałeś od ECU już pociągnięte czy sam dokładałeś? U mnie nie było i musiałem od ecu do manetki ciągnąć. Jak wcisnę i trzymam set to zwalnia sobie ładnie.
    Mam nowszy typ ECU na dwie wtyczki i trzeba było ciągnąc 4 przewody, w starszym typie na jedną wtyczkę wystarczą 3 przewody i zazwyczaj już są pociągnięte do kabiny.

W blokach pomiarowych rozumiem że jak powciskasz wszystko co możliwe to wszystkie zera zamieniają się w jedynki?
    Pati
    Level 27  
    Piny już miałem. Z tego co wszędzie piszą to zawsze są w mk3. Ty mówisz że masz w mk3 sterownik na dwie wtyczki czy jak?

Schemat pasuje wg tego co podłączyłem jest identycznie tyle że u mnie jak pisałem brak jest zwalniania co niby nie jest niczym dziwnym bo często sterowniki tego nie obsługują.
    Trzeba to zrobić na patencie, jak już go zastosuje i będzie ok to tu napisze.
    Klaudek669
    Level 16  
    Nie mam mk3 ale mam bliźniaczy samochód, VW Caddy i właśnie się bawiłem z tym. Dołożyłem tempomat i komputer mfa. Zwalnianie działa tak jak się należy, widocznie Twój sterownik musi tego nie obsługiwać.
    Pati
    Level 27  
    No ale caddy który rok? Jaki motor ile koni?
    Pati
    Level 27  
    No to inna bajka mój tez niby 2001 ale to to samo u mnie co GIII.

Ale spalanie to jest bomba za to.

Wstępnie mam koncepcję na zwalnianie tempomatem na zasadzie takiej, że sygnałem (+), który pojawia się na czas trzymania wciśniętego przycisku (set-) w logice mk4 (czy to w kier. multi czy w manetce) wysterować przekaźnik, o stykach NC w taki sposób aby symulowały wciśnięcie hamulca (nie sprzęgła, ponieważ czytałem że ktoś już zaobserwował, że "wirtualne"wciśnięcie sprzęgła daje szarpnięcia a hamulec nie daje), następnie drobny układ elektroniczny musi dać impuls (+) jako reakcję na zbocze opadające (z + na -) które pojawia się jak już puścimy przycisk "set-" ten impuls (+) trzeba podać na wejście ustawiania prędkości (czerwony kabel w mk3).
    adrianagent
    Level 12  
    Witam
    Widzę że nikt nie ruszył tematu.
    Też mam mk 3.5 jednak, z doświadczenia w montażu kierownicy multi funkcyjnej w mk4, w zwykłym tempomacie zwolnij i off jest zmostkowane, po montażu kierownicy za wszystko odpowiada przekaźnik (sterownik kierownicy multifunkcyjnej 452 (bez CAN) który komunikuje się z ECU tymi samymi przewodami co zwykły tempomat + jeden przewód do radia (sterownie radiem).
    Sterownik z mk3 w teorii powinien obsłużyć ZWOLNIJ jednak na pewno trzeba będzie wpiąć brakujący przewód w ECU pytanie w który pin???.
    Kierownica będzie odstawała bo w mk.3,5 nie było kierownicy multifunkcyjnej NIESTETY.
    ps. taśma pod kierownicą też musi być z mk4, wymagane 4 albo 5 przewodów
    W google wpisz: montaż kierownicy multifunkcyjnej passat 3bg