Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Denon AVR-1509 - Cichy szum na gniazdach optycznych

18 Mar 2015 17:12 930 4
  • Poziom 28  
    Witam. Posiadam amplituner Denon AVR-1509, niestety ma on wadę, mianowicie urządzenie po podłączeniu przewodu optycznego lub koaksjalnego nie wydaje na zewnątrz dźwięku. System wykrywa pojawienie się sygnału cyfrowego co jest sygnalizowane na wyświetlaczu, jednak jedyne co na wyjściu sie pojawia to cichy szum nawet na najwyższym poziomie głośności. Sygnały analogowe przetwarza poprawnie. Reset urządzenie nie pomógł. Na schemacie (strona 133) widać, że sygnały cyfrowe przechodzą przez 74LV14 i 74HCU08. Myślałem, żeby je w ciemno wymienić, ale są w obudowie TSSOP a takie elementy w Polsce są w zasadzie nieosiągalne, a po drugie gdyby one były uszkodzone chyba nie doszłoby do identyfikacji sygnału przez procesor. Który element bezpośrednio odpowiada za transmisję sygnału cyfrowego?
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Czyli żaden sygnał cyfrowy nie działa , po HDMI także ?
    Bramki które wymieniłeś pełnią rolę tylko buforów itp . Dostać je można ale raczej na zamówienie ;)
    Masz w mapie schemat blokowy więc ...
    Zrób na razie to co możesz zrobić , wszystkie zasilania, stany które można pomierzyć itp .
    Tu może też być kwestia software'owa także.
    Rozpytaj klienta jakie były przyczyny/okoliczności awarii bo to może być kluczowa informacja :)
  • Poziom 28  
    Układ R2A15218 mnie zastanawia ewentualnie jeszcze. To jest selektor audio.
  • Pomocny post
    Spec od car audio
    Czy prawidłowo sterowany jest sygnał MUTE? Może sygnał audio jest ale jest wyciszony. W tym modelu był jakiś problem z brakiem dźwięku w przypadku sygnału HD Audio (niebieska lampka) i serwis naprawiał to na gwarancji. Zdaje się był związany z modułem obsługi HDMI.
  • Poziom 28  
    Odpowiadam do poprzedniego posta - czy po HDMI działa to na chwilę obecną nie mam jak sprawdzić, tak samo raczej nie poznam historii uszkodzenia. Jak wcisnę MUTE, cichy szum ustępuję. Patrząc na schemat dostrzegłem, że układ o którym wcześniej wspomniałem odpowiada za sekcję analogową, cyfrową stroną zajmuje się ADSP21367 siedzący na płycie HDMI i to jego obstawiam jako winowajcę. Można go jakoś sprawdzić?

    EDIT
    ok, ustaliłem, że mimo wykrywania sygnałów cyfrowych po optycznym i koaksjalu, HDMI nie wykrywa.