Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dekoder Wiwa HD 80 evo - przestał działać

18 Mar 2015 21:05 2019 11
  • Poziom 2  
    Witam, mam dekoder Wiwa HD 80 evo działał bez zarzutu, dopóki córka nie poprzełączała czegoś w pilocie. Od tego czasu dekoder nie odbiera sygnału z pilota, ale obraz jest wyświetlany ok na programie, na którym szedł. Próbowałem go wyłączyć z sieci, zmieniłem baterie w pilocie i nic się nie dzieje, nawet nie można go pilotem wyłączyć. Proszę doradźcie, co mam zrobić.
  • Poziom 26  
    Nie wiemy co włączyła córka, ale najprościej jest przywrócić ustawienia fabryczne, znajdziesz w menu tego urządzenia (reset, ustawienia początkowe). Po tym wyszukaj programy i powinno być OK.
  • Poziom 12  
    Pytanie czy to dekoder nie odbiera sygnału z pilota czy też może pilot nie nadaje. Proponuję sprawdzić pilota choćby obserwując diodę nadawczą przez aparat w telefonie, powinny być widoczne błyski.

    W podobnym dekoderze (wiwa hd 90) też miałem sytuację, że pilot przestał działać. Okazało się, że pękła jedna ze ścieżek. Sprawę ułatwiło mi to, że w tamtym pilocie (trochę inny niż w 80 evo) jest czerwona dioda, która błyskała przy naciskaniu klawiszy. Widać więc było, że pilot częściowo działa i warto przyjrzeć się mu dokładniej.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    Pilot nadaje po każdorazowym naciśnięciu błyski są widoczne natomiast router nie reaguje.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    sorry dekoder nie reaguje na sygnał pilota, a pilot sygnał wysyła, bo kontrolka się miga na czerwono po każdym naciśnięciu na jakikolwiek guzik.
  • Poziom 26  
    Do -michal2002-, czytaj ze zrozumieniem. Kolega wyraźnie napisał: "działał bez zarzutu, dopóki córka nie poprzełączała czegoś w pilocie"
    Taki objaw może także wskazywać na uszkodzenie zasilacza. Najczęściej to wyschnięte lub spuchnięte kondensatory. Więc jeśli reset nie da rady to lutownica i jazda.
  • Poziom 12  
    eskal napisał:
    sorry dekoder nie reaguje na sygnał pilota, a pilot sygnał wysyła, bo kontrolka się miga na czerwono po każdym naciśnięciu na jakikolwiek guzik.


    Jaka kontrolka na czerwono? Chodziło o sprawdzenie diody nadawczej. Światła podczerwonego nie widać, a tym bardziej na czerwono. Da się natomiast zobaczyć obserwując diodę za pośrednictwem np. aparatu w telefonie, na ekranie będzie widać jasnofioletowe światło. Aby nie było wątpliwości, nie chodzi o czerwoną "kontrolkę" na płaszczyźnie z przyciskami.
  • Poziom 30  
    Jak pisze rafk- weź jakikolwiek aparat cyfrowy lub jakikolwiek telefon komórkowy z aparatem, włącz funkcję robienia zdjeć i skieruj obiektyw aparatu (komórki) na czoło pilota wiwy. Po czym naciskaj dowolne klawisze pilota. MUSZĄ być widoczne błyski wyżej opisane. Na wyświetlaczu aparatu lub komórki!
    Druga sprawa- jeśli nadaje -odłącz w dzień dekoder od sieci na np pół godziny, podłącz ( w dzień- bo bez sztucznego oświetlenia, u mnie jeden tani dekoder zwariował od świetlówki) i próbuj.
    następny krok- pożyczenie od kogoś pilota do wiwy.
    Jeśli dalej źle... cóż, oscyloskop na stół ;) jeśli nie ma- serwis.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 30  
    I jeszcze jedna rzecz- czy działa prawidłowo wchodzenie w funkcję MC na pilocie. Czyli przytrzymanie klawisza SET przez ponad 3 sekundy powoduje podświetlenie przycisku POWER na pilocie.