Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Espace III 2.0 16v - Po wymianie kabli brak podświetlenia zegarów

Bougg 19 Mar 2015 21:50 4902 11
    Bougg
    Level 10  
    Witam,
    Problem dotyczy samochodu Renault Espace III z 1998 r z silnikiem 2.0 16 v.
    Samochód jest wyposażony w automatyczną skrzynie biegów AD4 i instalacje LPG (co chyba jednak nie ma znaczenia).
    Początkowo w samochodzie był problem ze skrzynią biegów- brak komunikacji ze sterownikiem, samochód nie jechał,szarpał i gasł.
    Rozbierając skrzynke bezpiecznikową zauważyłem iż styki w kostkach były zaśniedziałe, kilka kabli upalonych (na kostce z przekaźnikami szyb), kabel masowy oraz kabel rózowy aż do kostki w kierownicy.
    Powymieniałem kable, inne które były upalone na mniejszym dystansie poskracałem i złączyłem.
    Skrzynia biegów zaczeła działać i się komunikować z Renault Clip, przerzuca biegi.
    Jednakże straciło się podświetlenie cyferblatu (dokładnie cyfrowej częsci- prędkościomierz, obrotomierz, wskaźnik płynu, paliwa oraz komunikaty komputerowe), wskazania te są widoczne gdy do licznika przyłoży się ostre światło lampy lub gdy ustawi się go pod słońce.
    Oprócz tego przestał również świecić informator biegu/położenia wajchy zmiany biegów ( (S) P N R D 3 2 1) .
    Jeśli przekręci sie zapłon to działają kontrolki podświetlane żarówkami 1,2 W czyli świateł mijania,Absów etc).
    Sprawdzałem bezpieczniki, przekaźniki, ciągłości przewodów na skrzynce gdzie wymieniałem przewody i wszystko jest ok.
    Dodam iż przedtem zegary świeciły wszystkie, a gdy ściągłem cyferblat okazało się że 9 z 10 żarówek było przepalonych ( które podswietlają segment cyfrowy).
    Renault Clip, ani KTS nie wykrywają poważniejszych problemów na tablicy rozdzielczej- Błąd na obwodzie wskaźnika paliwa oraz niski poziom paliwa jednakże te błędy były już przed rozbieraniem deski.
    Już nie mam sił na te auto.
    Są jakieś sugestie co tu mogło się wydarzyć więcej? Gdzie szukać?
    Dodam iż w samochodzie już przedtem ktoś konkretnie przerabiał instalacje.
    jps74
    Level 12  
    Witam, myślę że to odpowiednie miejsce by nie tworzyć nowego tematu.
    Do rzeczy - mianowicie nabyłem jakiś czas temu E3 i teraz zauważyłem, że jak włączam światła (pozycyjne czy mijania) na desce rozdzielczej przygasa jej podświetlanie. Nie wiem czym jest to spowodowane, czy tak jest w tych autach by w nocy w trakcie jazdy nie raziło kierowcę światło, czy też pojawiło się jakieś zakłócenie typu strata prądu... Dodam, że w pozostałym oświetleniu zewnętrzne/wewnętrzne nie zauważyłem przygasania.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    MACIEK_M
    Level 29  
    Przyciemnianie wyświetlacza po włączeniu pozycji jest normalne w Renault.
    jps74
    Level 12  
    Tak, też myślałem, niemniej jednak wydaje mi się iż zbyt mocno u mnie to podświetlanie przygasa. W nocy bez problemu mogę odczytać parametry wyświetlane na kokpicie, niestety w dzień jest już problem, a gdy zaświeci jeszcze słońce wręcz niemożliwe. Może jest gdzieś regulacja podświetlania tablicy...?
    MACIEK_M
    Level 29  
    Tak właśnie jest, w dzień jak włączysz światła trudno coś odczytać, dlatego aby nie kombinowaś z instalacją założyłem światła do jazdy dziennej ( DRL ).
    jps74
    Level 12  
    Jestem raczej przeciwnikiem takowych świateł, moim zdaniem zbyt słabo świecą ale jest to jakieś rozwiązanie :D Wówczas chociaż widać ile jest na liczniku - bezpieczniej dla portfela :D
    MACIEK_M
    Level 29  
    Quote:
    moim zdaniem zbyt słabo świecą

To zależy od wyboru świateł, a jest już w czym wybrać.
    jps74
    Level 12  
    Nie interesowałem się tego typu światłami, więc nie orientuję się na co zwrócić uwagę przy ich wyborze do mojej E3. Jakie Kolego byś proponował lub jakie zainstalowałeś w swoim Espace?
    MACIEK_M
    Level 29  
    Mam Kangura, a światła zakładałem 5 lat temu, tu masz więcej informacji.
    jps74
    Level 12  
    Dzięki Kolego za pomoc. Pozdrawiam.
    MKSal
    Level 2  
    Nie wiem czy sam doszedłeś ale pod kierownicą w espace 3 jest kółko do regulacji jasności deski i licznika . Można regulować podświetlenie ale tylko na włączonych światłach. Bez tego nie widać różnicy. Ale to pewnie trochę późno

pozdrawiam Michał
    Bougg
    Level 10  
    Tak, problem został dawno rozwiązany.
    Wystąpiło ułamanie się przewodu zasilającego pod licznik, podpięcie licznika pod zapłon rozwiązało problem.