Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes Viano W639 Comand2.0 włącza się na 15s brak dźwięku

20 Mar 2015 22:17 1824 19
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Nie miałem przypadku z wyłączaniem się ale miałem z trzaskami w głośnikach i brakiem dźwięku i za ten problem był odpowiedzialny wzmacniacz .
  • Poziom 36  
    WOLKAMODRZEJOWA napisał:
    To co sprawdziłem do tej pory to światłowody - są w porządku dobrze przewodzą wiązkę światła, bezpieczniki - wszystko ok. Sprawdziłem również piny na kostkach z tyłu radia,


    A może byś tak sprawdził instalacje głosnikową ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 36  
    WOLKAMODRZEJOWA napisał:
    Rozumiem że niektórzy nie potrafią czytać, więc głośniki działają, emitują trzask przed wyłączeniem, a przez ok 15 sekund system działa, działają również wszystkie głośniki.
    A może jakis "spec od car audio" chociaż spróbował zinterpretować błędy, czego one konkretnie dotyczą ...
    Jeśli oczywiście takiego "speca" to nie przerasta :D


    To teraz inteligencie sprawdź instalacje głośnikową na zwarcie do masy !!!!!!!!!!!!!

    Chyba , że to cię przerasta.

    Dodano po 3 [minuty]:

    WOLKAMODRZEJOWA napisał:
    - B1795 Fault in CAN communication with EIS control module
    CO OZNACZA:


    Sterowanie z kier. działa ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 36  
    ACC i ILL też nie działa ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Spec od Mercedesów
    ACC to styk stacyjki "Accesory" - czyli załącza odbiorniki takie jak radio z którego można wtedy korzystać bez załączenia zapłonu. "ILL" to podświetlenie (illumination) które powinno się załączyć po włączeniu świateł zewnętrznych pojazdu.
  • Moderator Samochody
    Dajcie spokój z ta instalacją głośnikową, to fabryczny zestaw a nie żadne dokładane łubu dubu.

    Masz błędy komunikacji CAN między komponentami zestawu. Dobierz się do wzmacniacza czy też procesora dźwięku i sprawdź połączenia oraz okablowanie, następnie podłącz auto pod tester, usuń błędy i zobacz co wraca.
  • Spec od Mercedesów
    Odczytałeś błędy, ale nie bardzo wiadomo czy któreś z nich są aktualne i które. Co oznacza "wyłącza się"? Całkowicie (czyli tak, jakbyś wyjął bezpiecznik) czy tylko wyłącza się dźwięk. Co wtedy jest na wyświetlaczu? Podobne zachowanie które można określić "wyłączaniem" występuje w podobnych sprzętach w przypadku zakłóconej komunikacji z pozostałymi elementami układu (np. jak próbujemy podłączyć same radio "na stole")
    Taki wniosek nasuwa się w nawiązaniu do kodu "Fault in CAN communication with EIS control module" (EIS to stacyjka) oraz z twojej obserwacji że nie działa sterowanie z kierownicy (które idzie przez stacyjkę)
    W przypadku podejrzenia usterki CAN robię test sieci CAN z wykorzystaniem komputera Star Diagnosis.
    Można również prześledzić w wartościach aktualnych (rzeczywistych) gdzie gubi się sygnał z kierownicy.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 36  
    WOLKAMODRZEJOWA napisał:
    Jeśli chodzi o ACC i ILL to sprawdzałem wszystkie napięcia na kostce które podłącza się do radia wg tego schematu, i wszystko jest jak w opisie :


    Nie masz zielonego pojęcia o sprzęcie za który się bierzesz !

    ACC , ILL ster. z kiery tam idzie po canie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator Samochody
    Bez testera diagnostycznego stwierdzenie na piechotę graniczy z cudem, chyba że masz szrot i możesz podmieniać wszystko jak leci.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Kibel jest w przelotkach drzwi i tram raczej trzeba spojrzeć. Standardowo jak w każdym ....
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 36  
    WOLKAMODRZEJOWA napisał:
    4,7V-4,9V. Na lewym przednim jest napięcie ok 11,2 V, natomiast tylne głośniki mają napięcie ok 0V. Grają 3 głośniki, oprócz lewego przedniego w którym mierzone napięcie wynosi 11,2 V. Jakie wnioski ???


    Powinno być na wszystkich ok 5.9V.

    A jak radio zachowuje sie na stole ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    WOLKAMODRZEJOWA napisał:
    Jak to zdiagnozować przy pomocy multimetru,


    SZYMON BYDGOSZCZ napisał:
    To teraz inteligencie sprawdź instalacje głośnikową na zwarcie do masy !
  • Poziom 43  
    WOLKAMODRZEJOWA napisał:
    W przednim lewym czy we wszystkich ?? Jak to zdiagnozować przy pomocy multimetru, na razie patrzyłem jedynie przewodzenie przewodów
    Mercedes Viano W639 Comand2.0 włącza się na 15s brak dźwięku

    Zdejmij przelotki i sprawdź przewody odizoluj ze "szmatki" jak jest. 30 minut na sprawdzenie najbardziej oczywistej i prawdopodobnej usterki.
    Najczęściej oczywiście drzwi kierowcy.Potem prawe pasażera.