Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

system alarmowy matrix - wymiana akumulatora

chrisblind 21 Mar 2015 14:00 6102 9
Optex
  • #1
    chrisblind
    Level 2  
    posiadam system alarmowy solid. Padł akumulator 12v 7Ah. Po wymianie na nowy system wciąż pokazuje błąd q3 (brak akumulatora).
  • Optex
  • Helpful post
    #2
    zuczek1987
    Level 23  
    Po wymianie akumulatora należy wykonać następujące czynności:
    wersja uproszczona:
    -podłącz akumulator nowy
    -znajdź w lewym dolnym rogu przycisk
    -użyj przycisku do wznowienia pracy akumulatora i układu ładowania
    =centrala powinna przestać informować o błędzie

    Wersja należyta:
    -odłącz całę zasilanie centrali
    -podłącz akumulator
    -użyj przycisku do wznowienia pracy akumulatora i układu ładowania
    -podłącz napięcie sieciowe(trafo)
    -zamknij centrale
    -ustaw na nowo datę i godzinę
    =centrala powinna być gotowa do pracy

    Jeśli żadne z powyższych nie przyniosło efektu, można jeszcze z poziomu instalatora zrobić wyszukiwanie urządzeń(funkcja 754).

    Gdy i to nie pomoże, najprawdopodobniej uległ uszkodzeniu układ ładowania aku, zdarza się tak przy zbyt mocno rozładowanych akumulatorach, poniżej 10V

    Przycisk znajduje się:
    system alarmowy matrix - wymiana akumulatora



    ------------------------------------
    Jeśli pomogłem zachowaj się zgodnie z regulaminem :D
  • #3
    User removed account
    Level 1  
  • Optex
  • #4
    chrisblind
    Level 2  
    Dzięki za pomoc. Problemem okazało się to że wszystkowiedząca pani z firmy poleciła wymianę akumulatora w skrzynce z nadajnikiem a nie z alarmem.
  • #5
    suworow
    Admin of Property security
    Ja tam bym sprawdził/ wymienił ten akumulator w nadajniku...... Ty dzwoniłeś do firmy z prośba o poradę czy oni sami z siebie poinformowali cię o słabym akumulatorze?
    Pozdrawiam
  • #6
    chrisblind
    Level 2  
    Ja dzwoniłem bo pokazał się kod q04.(niskie napięcie akumulatora). Potem wskoczyło q03 (brak akumulatora). Po wymianie w skrzynce alarmowej jest ok. Ale ten drugi aku też miał już swoje lata (jakieś sześć). Na razie jest ok bo pobiera prąd z sieci. Na chłopski rozum jak braknie prądu w nadajniku to oni wtedy się odezwą. Do tej pory nic takiego nie miało miejsca. A czy przy tym drugim aku wystarczy tylko go podłączyć czy trzeba wykonać jakieś dodatkowe czynności jak wciśnięcie odpowiedniego przycisku itp?[/youtube]
  • #7
    zuczek1987
    Level 23  
    Jeśli w skrzynce jest Nadajnik Pulson N wystarczy podłączyć, ważna kolejność:
    Najpierw akumulator, następnie zasilanie sieciowe.

    To że agencja ochrony się nie odzywa nie zawsze oznacza że wszystko jest OK.

    Zwróć uwagę że nadajnik testuje się co jakiś czas, z doświadczenia wiem że brak pierwszego testu nie zawsze oznacza reakcje agencji ochrony. Bywają sytuacje że nadajnik potrafi X czasu nie działać zanim agencja ochrony się odezwie.
    6 letni aku to już dużo czas najwyższy go wymienić, a firma na S.... za wymianę tego aku i tak cię skasuje.
    Aku możesz sprawdzić odłączając od zasilania odczekaj z 20 do 40 minut i sprawdź go miernikiem, jeśli będzie miał napięcie poniżej 11,5V to już jest z nim źle.

    Aha nadajniki Pulson stosowane przez S..... nieraz bez aku potrafią źle pracować.

    instrukcja pulson n lektura tego pomoże ci naocznie ocenić czy nadajnik zachowuje się prawidłowo.

    ------------------------------------
    Jeśli pomogłem zachowaj się zgodnie z regulaminem :D
  • #8
    witek100
    Level 10  
    Witam.
    Mam również problem z akumulatorem w centralce Matrix 6/816. Centralka zgłosiła błąd 04 - zbyt niskie napięcie akumulatora. Po sprawdzeniu okazało się, że akumulator ma ok. 10,4 V. Wniosek z tego, że z jakichś powodów centralka go nie ładowała. Postanowiłem w pierwszej kolejności podładować akumulator zewnętrznie i zobaczyć czy to przywróci jego działanie, a gdyby nie to zakupić nowy i wymienić. Akumulator podładowałem do ok. 13,5 V. Po podłączeniu (przycisk na płycie) wstępnie jakby zaczęło wszystko działać a błędy zniknęły. Nawet centralka chodziła ok. 0,5 godz. na zasilaniu awaryjnym z akumulatora. Pozostawiłem więc taki stan. Po kilku dniach wrócił błąd 04. Zmierzyłem napięcie akumulatora = 10,4 V. Postanowiłem więc wymienić akumulator. Zakupiony akumulator miał 12,5 V. Podłączyłem go (przycisk na płycie) i wszystko ruszyło normalnie, ustąpił błąd 04. Zmierzyłem prąd akumulatora i stwierdziłem, że przez kilka sekund akumulator jest rozładowywany ok. 0,02 A a następnie przez kilkadziesiąt sekund jest ładowany ok. 0,05 A. W takim trybie w ciągu tego dnia napięcie akumulatora podniosło się do ok. 12,98 V. Niestety następnego dnia napięcie już było niższe (ok. 12,8 V) i tak przez kolejne dni spadało co oznacza, że akumulator jest stale rozładowywany.
    Moje pytanie dlaczego? Czy jest to prawidłowe działanie centralki, które powoduje rozładowywanie akumulatora? Obecnie napięcie jest już ok. 12,3 V i wciąż spada. Jak tak dalej pójdzie to przy zaniku prądu centralka nie podziała.
    Aby stwierdzić czy winna jest centralka czy też akumulator (nowy) próbowałem znaleźć szczegóły dotyczące algorytmu działania układu centralki kontrolującego ładowanie akumulatora. Niestety nic na ten temat nie znalazłem.
    Czy ktoś mógłby pomóc mi zdiagnozować przyczynę stałego rozładowywania akumulatora i brak ładowania?
    Dodam tylko, że data i godzina nie zostały zaktualizowane po całkowitym padnięciu centralki w wyniku zaniku prądu przy rozładowanym starym akumulatorze. Ale data i godzina chyba nie mogą zaburzyć ładowania akumulatora?

    Pozdrawiam
    Witek
  • #9
    witek100
    Level 10  
    Witam ponownie.
    Teraz napięcie akumulatora wynosi już 12,23 V. Akumulator jest więc wciąż rozładowywany. Co robić?

    Pozdrawiam
    Witek
  • #10
    regulacjarobert
    Level 1  
    Witam , czy rozwiązał pan problem ?
    U mnie jest podobnie , wymieniem akumulator a tu dalej to samo , albo kod 3 albo 4 , może to problem z baterią na klawiaturze ?