Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przetwornica LM2576 - ADJ - nie działa regulacja napięcia

*vip* 21 Mar 2015 16:47 1515 9
  • #1 21 Mar 2015 16:47
    *vip*
    Poziom 17  

    Witam,
    Mam problem z układem LM 2576T-ADJ - Połączyłem układ identycznie jak w karcie katalogowej (http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2576.pdf, Figure22) i po włączeniu napięcia zasilającego (układ zaislam z 38V) na wyjściu utrzymuje się cały czas napięcie 35V bez względu na to jakie napięcie jest na nóżce 4 (Feedback) - napięcie to reguluje potencjometrem. Oprócz tego układ grzeje się przy minimalnym obciążeniu 0.1A. Zastosowałem dławik 100uh oraz diodę schotky SB1640. Nie wiem co może być przyczyną - uszkodzony już układ ?

    Pozdrawiam

    0 9
  • #2 21 Mar 2015 17:54
    Maciej1387
    Poziom 14  

    Witam.
    Prześlij zdjęcia zmontowanego układu, prześledź jeszcze raz poprawność montażu. Co to znaczy układ się grzeje? można go dotknąć i przytrzymać ?.
    Złożyłem kilkanaście przetwornic na tym układzie. Trzeba się postarać aby go popsuć

    0
  • #3 22 Mar 2015 18:35
    L_M
    Poziom 32  

    Jakie dałeś R1,R2 i który z nich jest potencjometrem?

    0
  • #4 24 Mar 2015 00:05
    *vip*
    Poziom 17  

    Witam,
    Poprawności montażu jestem pewny na 100%. Zastosowałem radiator około 50x50mm - można go dotknąć ale na oko ma około 60*C przy prądzie 0.1A . Wartości zastosowanych rezystorów - R1 - 1k R2 (potencjometr) - 20K.

    0
  • #5 24 Mar 2015 00:29
    L_M
    Poziom 32  

    Jakie jest napięcie na pin4?

    0
  • #6 24 Mar 2015 01:16
    *vip*
    Poziom 17  

    W zależności od położenia potencjometru 2-35V.

    0
  • #7 24 Mar 2015 10:25
    L_M
    Poziom 32  

    Prawdopodobnie masz uszkodzony lub źle zmontowany układ ,bo na pin 4 przy prawidłowo działającej przetwornicy powinno się cały czas utrzymywać napięcie ok.1,25V.

    0
  • #8 24 Mar 2015 16:30
    alsa
    Poziom 12  

    Jeśli nie masz wersji HV to maksymalne napięcie wejściowe to 37V, czyli uszkodzony regulator po podaniu 38V na wejście.

    0
  • #9 24 Mar 2015 20:48
    Maciej1387
    Poziom 14  

    Istnieje spora szansa że to 38v na zasilaniu nie zaszkodziło. Natomiast tak jak kolega L_M napisał Vref dla tego układu to 1,25v i do tego będzie dążyć układ więc albo układ jest uszkodzony albo dzielnik z potencjometrem źle zmontowany. Dlatego prosiłem o zdjęcie.

    0
  • #10 27 Mar 2015 17:52
    feryster

    Poziom 16  

    Sprawa podstawowa - jaki to był dławik? Indukcyjność to nie jedyny, istotny parametr...

    0