Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel - VBA który sprawdza istnienie plików PDF

JaroFon 23 Mar 2015 07:03 1308 6
    JaroFon
    Level 23  
    Witam. Bardzo proszę o pomoc w napisaniu odpowiedniego kodu, niestety ja sobie nie umiem z tym poradzić.  Potrzebuję aby kod sprawdzał mi czy w wybranym folderze istnieje plik "PDF". Dokładnie to mam w oknie UserForm TextBox o nazwie "txtNazwiskoImie" w którym pokazuje mi się pracownik. W osobnym folderze (ścieżka folderu jest taka sama jak główny plik) mam pliki "PDF" o nazwie takiej samej jak nazwisko i imię danego pracownika. W oknie UserForm mam jeszcze ChackBox o nazwie "chPDF", i teraz potrzebuję aby ten ChackBox zaznaczył się lub odznaczył automatycznie jeśli pod nazwą która wyświetla się w  "txtNazwiskoImie" istnieje plik "PDF" o takiej samej nazwie w wybranym folderze. Bardzo proszę o pomoc.
  • Helpful post
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    A gdyby tak 'Dir'em go?

Code: vbscript
    Log in, to see the code
    JaroFon
    Level 23  
    Dzięki wielkie. Dałem kod jak poniżej i działa idealnie
    Log in, to see the code
    JaroFon
    Level 23  
    Witam ponownie. Bardzo bym prosił jeszcze o pomoc w rozbudowanie kodu. Mianowicie potrzebuje aby w oknie ListBox o nazwie "ListaDokumenty" pokazało mi wszystkie dokumenty jakie znajdują się w wybranym folderze, w moim przypadku ścieżka do folderu to:
    Log in, to see the code
  • Helpful post
    clubs
    Level 37  
    Zobacz tak

Log in, to see the code
    JaroFon
    Level 23  
    Dzięki wielkie. Działa wyśmienicie. Teraz w ListBox wyświetlają mi się wszystkie dokumenty przypisane dla danego pracownika. A czy można bezpośrednio z tej listy wyświetlonej w ListBox otworzyć wybrany dokument?
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Jeśli masz zainstalowany jakiś program do podglądu/edycji pdf, to wystarczy otworzyć plik przez Shell.
    Przy założeniach:
    1. Multiselect wyłączone
    2. Nazwa pliku w pierwszej kolumnie ListBox'a (jeśli jest >1)

będzie coś w tym stylu (zamiast Change, może być Click)
    Log in, to see the code