Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu

baju26 23 Mar 2015 09:41 3108 11
Texa Poland
  • #1
    baju26
    Level 8  
    Witam mój problem polega na tym ze usnułem Biosa ale tylko część chodzi o BOOT nie mam już takich opcji jak :
    Driver Option Priorities
    Boot Option Priorities (ogólnie są ale wiele możliwości w nich brakuje )
    recovery też rozwalone wiec nie mam sprawnego też systemu problem wygląda tak ze miałem 2 systemy jeden z 2 ze tak powiem się pokłócił dokładnie win 10 z win 7 po uruchomieniu ponownie czarny ekran ,wiec dla tego wszedłem w tego biosa żeby ustawić instalacje z pendive bo chciałem wgrać system ale stało się usunąłem Boot i nie idzie zainstalować Win przy włączaniu komputera wciskam Esc ale tylko jest opcja jak Enter setup wciskam i znów bios wiec proszę o pomoc jak odzyskać biosa ???? w laptopie baterie od biosa też wyciągałem i to nawet nie pomogło proszę o pomoc :(

    Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu
    fotka numer 1 biosa tu mam dojście do pendive i 2 moich dysków c i d są podzielone na partycje z tego bym musiał zainstalować system ale nie idzie, idzie tylko biosy instalować w małych plikach
    Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu
    zastanawia mnie przy tym ss ostatni plik co to wogóle jest nie było tego i dla czego przy przywróceniu fabrycznego stanu nie przywraca???
    Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu
    TEN SS JEST NAJDZIWNIEJSZY jak widać 2 pliki są na szaro 2 od dołu jakim cudem one zniknęły albo ja je usunąłem przez to brakujące rzeczy nie mogę wgrać win z płyty czy też z pendrive
    Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu
    start systemu z (ESC) tu miałem do wyboru instalacje win z płyty lub z pendrive już tego nie ma bo brak plików w Boot
    Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu
    Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu
    nie ważny jaki bios chcę zainstalować i tak ten sam błąd


    http://laptopy.benchmark.pl/test-laptopa/asus-r500vd-sx649h.html mój laptop
  • Texa Poland
  • #2
    master-007
    Moderator on vacation ...
    1. System operacyjny a BIOS to dwie różne rzeczy.
    2. Jak usunąłeś BIOS? A co jest na fotce 2 i 3?
    3. Narzędzie "AsusTek Easy Flash Utility" widoczne na screenach służy najpewniej do aktualizacji BIOS'u .
    4. Fotka 4 - ostrzeżenie oznacza, że BIOS, który próbujesz wgrać jest starszy od obecnie załadowanego (daty to potwierdzają current=obecny, new=nowy). Nie zaktualizujesz nowszego BIOS'u starszym, jaki to miałoby sens?

    Poleceniem "Delete BIOS options" usunąłeś opcje rozruchu/startu ale powinno się dać skonfigurować nowe.
    Screen 2 - działa opcja "Restore Defaults"? - jeśli tak to wybierz ją i zatwierdź a następnie "Save Changes and Exit".
    Screen 3 - Wrzuć fotę po rozwinięciu opcji Boot Option Priorities?
    Screen 4 - co się dzieje po wciśnięciu "Enter"? Wrzuć foto.

    P.S. Nie często działam w BIOS, czytam tylko ze screenów, więc gdyby ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników widział błąd w toku rozumowania to bez wahania proszę raportować do MOD'a, chcę pomóc, nie zaszkodzić.
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • Texa Poland
  • #4
    master-007
    Moderator on vacation ...
    ziomas1233 wrote:
    Co ratuje: Druga taka kość bios-a, starą w programator(ale trzeba zakupić), bądź ostatnie "serwis".
    Przecież BIOS jest (AMI Aptio), wersję BIOS masz podaną w aplikacji do flashowania. Zgodnie z tym co pisze autor usunięte są tylko opcje rozruchu, które prawdopodobnie można od nowa skonfigurować. Trzeba w manualu poczytać na temat opcji BIOS i wszystko będzie jasne.
  • #5
    baju26
    Level 8  
    Na zdjęciu 2 jest opcja, której nigdy wcześniej nie było - ta na dole. Co do 3 fotki brakuje dużo opcji takich jak ten fotka
    Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu

    Dodano po 4 [minuty]:

    Wiem, że BIOS nie ma nic wspólnego z Windows ale chodzi o to, że nie mam go jak zaktualizować przez Windows jeśli tak w ogóle by się dało. Jak się pozbyłem opcji z Boot ???? wszedłem w Save & Exit i przy 2 fotce nacisnąłem (Restore Defaults) jak dobrze pamiętam. Walczę już z tym przez 4 dni czytam, czytam i próbuję wszystkiego co mi polecą :/
    Już z tym wszystkim walczę z 6 dni, latam po stronkach praktycznie cały dzień większość na telefonie, bo na komputer nie zawsze mam dojście.

    Co do porad:
    Quote:
    Screen 2 - działa opcja "Restore Defaults"? - jeśli tak to wybierz ją i zatwierdź a następnie "Save Changes and Exit".
    - bez skutków uruchamia się ponownie i brak Plików w Boot.
    Quote:
    Screen 3 - Wrzuć fotę po rozwinięciu opcji Boot Option Priorities?
    - usunąłem te opcje wiec nie mam jak je pokazać (wstawiłem ss jak wyglądał BOOT wcześniej znalazłem w internecie .
    Quote:
    Screen 4 - co się dzieje po wciśnięciu "Enter"? Wrzuć foto.
    Pyta się czy zapisać ustawienia klikam Yes i się restartuje i znowu wchodzi do BIOS.

    Quote:
    4. Fotka 4 - ostrzeżenie oznacza, że BIOS, który próbujesz wgrać jest starszy od obecnie załadowanego (daty to potwierdzają current=obecny, new=nowy). Nie zaktualizujesz nowszego BIOS'u starszym, jaki to miałoby sens?
    - własnie nie ma sensu, chodzi o demonstrację. Ogólnie szukałem nowszego BIOS'u, niestety nic nie znalazłem. Myślałem, że to rozwiąże mój problem.

    http://zatrybi.pl/87715/bios-sie-tylko-odpala-przy-starcie-systemu tutaj też prosiłem o pomoc
  • #6
    master-007
    Moderator on vacation ...
    Screen 2 - daj Launch CSM na Enabled a następnie w ostatniej zakładce "Save Changes and Exit".
  • #7
    baju26
    Level 8  
    mam problem z tym, kilkakrotnie zrobiłem na Enabled wskoczyło za 6 razem ale po save uruchamia sie ponownie wchodzi w biosa i znowu jest Disabled
  • #8
    master-007
    Moderator on vacation ...
    To jakiś ewenement. Ja nie mam więcej pomysłów. BIOS raczej nie będzie się chciał dać zaktualizować bo jest w najnowszej wersji. Poczekaj, może jeszcze wypowie się ktoś mądrzejszy, a jeśli nie to w dobrym sklepie komputerowym (z własnym zapleczem serwisowym) lub w serwisie załadują tą samą, nie zmodyfikowaną wersję przez programator.
  • #9
    baju26
    Level 8  
    ok ,będę czekać, dziękuje ze próbowałeś
  • #10
    master-007
    Moderator on vacation ...
    Wrzuć foty'y (czytelne) z wszystkich zakładek BIOS (zwłaszcza screeny z security - I/O interface Security oraz zakładka Advanced - SATA Config.). Może być tak, że po restarcie ustawień do domyślnych wchodzisz do BIOS jako user a nie jako administrator. Stąd zapisywanie zmian może nie działać i część opcji masz wyłączoną.
  • #11
    baju26
    Level 8  
    PROBLEM ROZWIĄZANY! po tylu dniach męki udało mi się bios jest w normalnym stanie win własnie instaluje ;) wyczytałem trochę tu :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2581426.html#12373751
    http://support.ts.fujitsu.com/wdb/FAQContent....D=233462327&Info=SA&Sprache=EN&Todo=FAQ&LNID= to mi pomogło

    Dodano po 2 [minuty]:

    master-007 dzięki tobie udało mi się to rozwiązać :) czytałem trochę na Launch CSM na Enabled i się opłaciło :D
  • #12
    master-007
    Moderator on vacation ...
    Admin też pomógł choć ty tego nie widziałeś.
    Dla potomnych zamieszczam ustawienia w razie wygaśnięcia linku zewnętrznego:
    Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu
    Do wprowadzenia zmian wymagane jest ustawienie hasła na BIOS, tzw. "Supervisor Password".
    Asus R500VD - bios sie tylko odpala przy starcie systemu