Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TC 21B3EE - brak wizjii i fonii

krzysiekgh10 23 Mar 2015 11:39 768 6
  • #1
    krzysiekgh10
    Level 11  
    Witam - znajoma oddała mi TC 21B3EE. Telewizor po wlączeniu nie ma fonii ani wizjii. Nie świeci dioda - słychać jedynie cichy pisk wysokiej częstotliwości. Dawno już nie bawilem się naprawami. Nie znam tego modelu. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź od sprawdzenia czego zacząc naprawę. Problem moim zdaniem napewno tkwi w przetwornicy ale sprawdzanie elementów po omacku mija się z celem. Będę wdzięczny za pomoc.
  • #2
    mariuszw19640717
    Level 35  
    krzysiekgh10 wrote:
    Problem moim zdaniem napewno tkwi w przetwornicy ale sprawdzanie elementów po omacku mija się z celem.

    Dlaczego po omacku, schemat jest dostępny pobierz, pomierz napięcia, zlokalizuj uszkodzenie, wymień uszkodzony element.
    Warto zacząć od sprawdzenia zimnych lutów.
    W przetwornicy najbardziej podejrzane są elementy mocy tranzystory, diody, kondensatory, czy nie powysychały i opory dużej mocy też warto sprawdzić.
  • #3
    krzysiekgh10
    Level 11  
    Będę bardzo wdzięczny za podpowiedz. Nie wychodzą żadne napięcia na kostce S85. Plus na kolektor Q801 (pomierzyłem go - sprawny) dochodzi w wysokości 329V czyli wyższe niż powinno być. Badzo proszę o zasugerowanie jakiegoś punktu zaczepienia.
  • #4
    mariuszw19640717
    Level 35  
    krzysiekgh10 wrote:
    Badzo proszę o zasugerowanie jakiegoś punktu zaczepienia.

    Oprócz tego Q801 jest parę innych elementów po stronie pierwotnej, zacznij od sprawdzenia tych ramce.
  • #5
    krzysiekgh10
    Level 11  
    Dzięki za podpowiedź - teraz będę miał trochę czasu to się za to wezmę. Dziwi mnie tylko że mimo dochodzącego napięcia na trafo nie mam też 5V na jedynce S85. Układ jego stabilizacji wygląda na niezależny.
  • #6
    mariuszw19640717
    Level 35  
    krzysiekgh10 wrote:
    Dziwi mnie tylko że mimo dochodzącego napięcia na trafo nie mam też 5V na jedynce S85. Układ jego stabilizacji wygląda na niezależny.

    Nie ma bo pewnie T881 nie pracuje, szukaj uszkodzenia w jego otoczeniu.
  • #7
    krzysiekgh10
    Level 11  
    Wymieniłem tranzystor mocy odchylania poziomego wraz z otaczającymi go kondensatorami WN. Ruszył. Zamykam temat

    Krzysiek