Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VBA - Range jako zmienna pobierana z zaznaczonej komórki

Tomek Sunshine 23 Mar 2015 15:50 1017 4
  • #1 23 Mar 2015 15:50
    Tomek Sunshine
    Poziom 7  

    Witam. Utknąłem na drobnostce i stoję z tym juz 2h.

    Piszę makrę która mi będzie pobierać dane kolejno z wiersza w innym pliku.

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Chcę żeby zamiast statycznie wpisanego w "Range" numeru wiersza czyli w tym przypadku "55" brało mi nr wiersza z aktualnie zaznaczonej komórki i do tych D,E,F,G,H itd doklejało go. Kombinuje na różne sposoby, łączenie stringów integerów itp ale nic to nie daje.

    0 4
  • #2 23 Mar 2015 16:34
    kinggustav
    Poziom 19  

    Trochę nie rozumiem po co chcesz wpisywać formuły, jak masz kopiować dane?
    Przejdź na numerowanie liczbowe (jakoś sie to ładnie nazywa), będzie łatwiej, jeżeli rzeczywiście chodzi o kopiowanie komórek. Położenie wiersza zaznaczonej komórki już pobierasz, to w czym jest problem z tym 55?

    0
  • Pomocny post
    #3 23 Mar 2015 17:16
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel

    Witam
    MyRange = "D" & wiersz

    Range("E" & wiersz).FormulaR1C1 = "='[R049-2015.xls]Arkusz3'!R2C4"
    i t.d.

    1
  • Pomocny post
    #4 23 Mar 2015 21:43
    marek003
    Poziom 40  

    Albo by dużo nie pisać to cały kod może wyglądać tak :) :

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    1
  • #5 24 Mar 2015 08:45
    Tomek Sunshine
    Poziom 7  

    -kinggustav
    Właściwie to źle napisałem... Makro ma wpisać formuły a nie kopiować dane ponieważ założenie jest takie że gdy w których z zeszytów z których są pobierane dane nastąpi jakaś zmiana ma być także aktualizowana w zeszycie głównym dlatego formuła z odwołaniem do innego zeszytu.

    -JRV
    O to właśnie chodziło! Tak to jest jak się nie zna podstaw a trzeba coś na szybko zrobić. Dzięki!

    -marek003
    Cwaniak z Ciebie ale pozytywnie bo masz świetną rację:P Dlatego u mnie było z zaznaczaniem i kolejno wpisane bo robiłem to przy pomocy rejestratora makra. W oryginale pętla "for" będzie lecieć do 30 mam nadzieję że to nie zmuli kompa. Dzięki wielkie!

    Dziękuję wszystkim za pomoc, wiele to dla mnie znaczy.

    0