Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Satel CA-10 - zanikające na chwilę napięcie na OUT3

bgolab 23 Mar 2015 19:47 615 9
  • #1 23 Mar 2015 19:47
    bgolab
    Poziom 22  

    Witam,

    Konfiguracja:
    W CA-10 skonfigurowano OUT3 jako wyjście zasilające i podłączono do przekaźnika. Zanik napięcia na OUT3 powoduje zwarcie styków NC przekaźnika i wyzwala nadajnik.
    Celem było powiadamianie, że brak jest 12V na centralce.

    Problem:
    Czasami podczas uzbrajania systemu (w czasie opuszczania pomieszczenia) zanika na moment napięcie na OUT3 i w związku z tym dostaję nieprawdziwe sygnały o usterce 12V. Akumulator nowy. Moduł przekaźnika nowy. System w fazie testów - tylko 1 czujka DSC LC-100 przy wejściu skonfigurowana jako wejściowo/wyjściowa.
    Nadajnik ma własny akumulator.

    Proszę o jakieś sugestie.
    Bogdan Gołąb

    0 9
  • #2 23 Mar 2015 20:02
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ten zanik napięcia ile trwa? sekunda? dwie?
    Jaki to przekaźnik?
    Czy ten zanik występuje TYLKO podczas uzbrajania, czy w jakichś innych okolicznościach także?

    Bo centrala co jakiś czas sprawdza, czy jest obciążenie na wyjściu, ale nie powinno to powodować wyłączania obciążenia, jakiekolwiek by ono nie było.
    Może wystarczy włączenie małego kondensatora elektrolitycznego w wyjście - tu trzeba by empirycznie dobrać pojemność.

    0
  • #3 23 Mar 2015 20:26
    bgolab
    Poziom 22  

    Na razie zaobserwowałem tylko podczas uzbrajania - 2 tygodnie jest zainstalowane.
    Moduł przekaźnika standardowy od nadajnika TA105.

    Centralka nie sprawdza moim zdaniem w tym przypadku obciążenia gdyż OUT jest skonfigurowane jako zasilające (w innych przypadkach potrzebuje rezystora 2.2k jesli wyjście nie jest obciążone).

    Dodano po 2 [minuty]:

    Zdaję sobie sprawę, że powinienem monitorować sam akumulator gdyż w obecnej sytuacji awaria akumulatora jest maskowana przez zasilanie sieciowe.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Doszedłem do wniosku, że przeprogramuję OUT3 na "wskaźnik awarii (niskiego napięcia) akumulatora" i zmienię styki na NO.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Nie pamiętam ale być może OUT3 jest wykorzystane do zasilania czujek i coś nie tak jest z czujką. Jak wychodzę to na pewno to czujka zauważa ale chyba musiałaby mieć jakiś większy defekt by aż napięcie spadło.

    0
  • #5 24 Mar 2015 08:18
    bgolab
    Poziom 22  

    Do OUT3 jest podłączony przekaźnik a do jego styków NC nadajnik. Nadajnik ma własne zasilanie. Nie ma więcej żadnych sygnalizatorów na OUT3.

    0
  • #6 24 Mar 2015 15:32
    arek.mst
    Poziom 15  

    Nie lepiej wyprowadzić na nadajnik z centrali sygnały o zaniku 230V i na drugie wejście Awarię akumulatora?

    0
  • #7 24 Mar 2015 17:27
    bgolab
    Poziom 22  

    Nadajnik akurat sam monitoruje 230V.

    Tak właśnie mam zamiar zrobić - pisałem już o tym: "Doszedłem do wniosku, że przeprogramuję OUT3 na "wskaźnik awarii (niskiego napięcia) akumulatora" i zmienię styki na NO. "

    Myślę, że nie ma sensu ciągnąć już tematu.

    0
  • #8 24 Mar 2015 18:16
    arek.mst
    Poziom 15  

    Użyj do tego celu wyjścia niskoprądowego OUT4, pamiętając także o połączeniu między zaciskami COM centrali i nadajnika.

    0
  • #9 24 Mar 2015 18:34
    bhtom
    Poziom 36  

    Witam,

    bgolab napisał:
    Nadajnik akurat sam monitoruje 230V.


    No i co z tego? To, że w nadajniku będzie 230VAC wcale nie znaczy, że będzie też w centrali... Co się stanie, jak przepali się bezpiecznik w transformatorze centrali po stronie pierwotnej? Powiadomienia o zaniku AC nie będzie...

    Pozdrawiam.

    0
  • #10 24 Mar 2015 18:54
    bgolab
    Poziom 22  

    Jasne. Myślę, że wyczerpaliśmy temat.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo