Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowanie komórek wszelakie - solarne, indukcyjne, banki mocy

Sadeeq 23 Mar 2015 21:37 1851 7
    Sadeeq
    Level 8  
    Witam.
    Może się wątek rozwinie? Może być ciekawy. Może się ktoś skusi coś napisać, wiedzą się podzielić?

Nasze smatfoniaki pożerają prąd w zastraszającym tempie. Chcieliśmy mieć wszystkomające, kolorowe i wyraźne telefono-komutero-konsole, to... akumulator na plery trzeba założyć ;-)
    A tak na serio banki energii? Ładowarki solarne? Indukcyjne ładowanie?
    Poradzi ktoś? Podzieli się wiedzą, doświadczeniem?
    Pozdrawiam i niecierpliwie czekam
    Paweł1000
    Level 26  
    Mogę się wypowiedzieć na temat power banków: najpierw kupiłem extreme style 5000 mAh, myślałem że te 5000 mAh przełoży się na dwukrotne naładowanie mojego (na tamtą chwilę) smartfona który miał baterię około 2000 mAh, tak samo twierdził sprzedawca (sklep stacjonarny), okazało się że power bank naładował do około 70% baterii wyładowanej do 0. Początkowo pomyślałem że to wina kiepskiego power banku, no to sobie zakupiłem do testów tani chiński 5800 mAh, okazało się że w przypadku taniego chińskiego power banku było trochę gorzej (ale nie tak bardzo aby było zasadne kupować droższy produkt za ponad dwukrotnie wyższą cenę, strata rzeczywistej mocy była tylko kilkuprocentowa). Zawiedziony pojemnościami moich power banków, postanowiłem pokombinować z tym tanim power bankiem, rozmontowałem go i ku mojemu zadowoleniu zobaczyłem dwa znajome ogniwa 18650, mam takich kilka sztuk, nie najgorszych i wypróbowanych z moimi wymagającymi latarkami na diodach XML. Przerobiłem power bank tak aby można było sobie wymieniać ogniwa, połączenie zrobiłem na małe wtyczki / gniazdka, które to zaadoptowałem ze zużytych już części od kserokopiarki. Okazało się że moje sprawdzone ogniwa, które miały rzeczywistych po 1800 mAh każda, ładowały telefon podobnie jak te wcześniejsze power banki, tak na zdrowy rozum taki przerobiony prze zemnie power bank powinien spokojnie całkowicie naładować akumulator z mojego telefonu, jednak tak dobrze nie jest. Dlaczego tak jest to nie wiem, już się z tym pogodziłem, mam dwa banki i dodatkowo dwa zapasowe wymienne wkłady po prawdziwe 3800 mAh.

Jest jeszcze inna kwestia mnie trochę irytująca odnośnie ładowania smartfona, z jednoczesnym oglądaniem filmów, graniem, przeglądaniem internetu itp. Mam ładowarki 500 mAh, 1000 mAh i 2500 mAh i żadna się nie wyrabia tak aby smartfon ładował się podczas używania go, zawsze się rozładowuje, mniej czy więcej (zależne od mocy ładowarki), ale nigdy bateria się nie ładuje, co jest bardzo ważne gdy używamy smartfona jako nawigacji podczas długiej podróży, mam starą nawigację Lark (7 cali) i tam ładowarka faktycznie ładowała nawigację, podobnie było z Garminem, mimo że ładowarki nie powalały mocą, spokojnie wystarczyło 1000 mAh, aby występowało faktyczne ładowanie.
    W sumie to pewnie wina Androida, bo mam urządzenia na Windowsie i tu taki efekt nie występuje, wszystkie ładują się bez problemu na ładowarkach o nie dużych mocach.

Próby wykonywałem na smartfonach - MyPhone Q-Smart, Overmax Vertis AIM, Overmax Vertis 5010 EXPI i na nowym nabytku Jiayu S3, jak i tabletach takich jak Blow, Goclever i Lenovo, w każdym sprzęcie to samo, czy jest na to jakaś rada?
    Dodam jeszcze że wszystkie sprzęty sprawdzane były od ich nowości, jak i po dłuższym ich użytkowaniu.

uff, jakoś skończyłem.
    Sadeeq
    Level 8  
    Pawle - genialny i doskonały wywód na temat powerbanków! Dzięki -plusior ode mnie poleciał! ;-)
    Przeraziłeś mnie tym, że musiałeś przerabiać i... dopieszczać urządzonko. Niestety moje manualne zdolności pozwalają mi co najwyżej nie pomylić wtyczek i nie zapchać nimi nieodpowiednich gniazd... W każdym razie - upewniłem się, iż power bank jest niezłym zapasem kieszonkowej energii - nie wiedziałem, że nie da rady doładować smartfona w trakcie użytkowania - cenna wiadomość. A teraz kopać neta, za pod niebiosa wyniesionym powerbankiem, muszę;-)
    Pozostaje mi poczekać na info o jakiejś 'turystycznej' ładowarce - solarnej(?), która pozwoli podładować smartfona, a może nawet dobić energią powerbanka ;-) I nie musi mieć powierzchni ściany 10piętrowego wieżowca ;-)
    No i... jak już w domku wyląduję, to w razie czego bezprzewodowo chciałbym podładować telefon... tak, by sięgając po niego w nocy nie powiesić się na kablu ;-) Czyli ładowanie indukcyjne;-)
    Jeśli ktoś, z Was ma takie doświadczenia z pozostałymi, nieopisanymi przez Pawła urządzeniami - walcie śmiało ;-)
    Paweł1000
    Level 26  
    Nie było to takie trudne, po prostu
    1. odlutowałem przewody od ogniw, które były przylutowane do płytki power banku
    2. w miejscu gdzie były wlutowane przewody na płytce, wlutowałem malutkie gniazdo na krótkich, cienkich kabelkach
    3. do przewodów wychodzących od ogniw dolutowałem malutką wtyczkę
    4. zapasowe ogniwa zrobiłem w ten sposób, żeby były takie same jak te przerobione z power banku

ot i cała filozofia, naprawdę nic trudnego, trzeba tylko bardzo uważać aby nie przegrzać ogniw bo może być bum, nie jest to takie trudne jak się wydaje wydawać (był filmik na WP albo Onecie pokazujący co się stanie z ogniwem po nakłuciu, gdybym to wcześniej widział to pewnie bym sobie darował, ale nie widziałem i jak się okazało wszystko poszło dobrze i bezproblemowo)
    Sadeeq
    Level 8  
    Paweł1000 wrote:
    Nie było to takie trudne, po prostu

hahaha! dla mnie nie do przejścia;-) ALe za to bardzo dobrze gotuję;-) Mieszanie w elektronice pozostawiam innym ;-)
    fafer11
    Level 10  
    Posiadam kilka power banków i pomimo, że być może nie ładuje tyle ile by wynikało ze specyfikacji to myślę, że wykorzystuje z 80% mocy.
    Na twoim miejscu sprawdziłbym czy kable USB masz w porządku. Jest kilka aplikacji które sprawdzają jakie jest ładowanie.
    Paweł1000
    Level 26  
    Jeżeli jesteś pewien że masz rację to napisz o jakich konkretnie piszesz power bankach, ja mogę je zakupić i przetestować.
    fafer11
    Level 10  
    Nie są to jakieś wyszukane power banki. Zwykle przy zakupie kierowałem się pojemnością w stosunku do ceny.
    Lark 11200 mAh 2 wyjscia 1A i 2 A
    Forever 4400mAh wyj 1A
    mam jeszcze jeden z jednym ogniwem niestety pudełko nie mam a na obudowie żadnych znaczków :P.
    ładuję nimi S3 i Stab2 10,1 ten średni załadował podczas pracy tableta podczas pracy. W każdym razie ja też miałem i problemy z bateriami ładowanie dopóki nie posprawdzałem kabli usb. okazuje się ze jeden kabel potrafi przepuszczać do urządzenia 400mA drugi 700 a trzeci 1000 i imho tu jest pies pogrzebany.
    tego programu używam
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.playfulgeeks.chargingreport
    i tego
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.abmantis.galaxychargingcurrent.free