Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo Y560 - Ciemny ekran przy ładowaniu Win./działa tylko na baterii

24 Mar 2015 09:41 1122 2
  • Poziom 9  
    Witam,
    W laptopie wystąpił znany problem z kartą graficzną ATI Mobility Radeon HD 5730. Zamiast ekranu logowania Windows pojawia się czarny ekran i właściwie tyle.
    Laptop działa dobrze w trybie awaryjnym, w trybie zwykłym po usunięciu sterowników, oraz w trybie zwykłym po zainstalowaniu sterowników, ale z odłączonym zasilaniem (na baterii).

    Na jakimś forum znalazłem rozwiązanie, że trzeba zainstlować sterowniki "AMD Radeon HD 6570M/5700 Series" przez program Auto Detect AMD, z odłączonym zasilaniem oraz ustawieniami zasilania -> zarządzanie energią procesora ->min. stan procesora 5%. U mnie jednak w menedżerze urządzeń widnieje HD 5000.

    Po podłączeniu zasilania w laptopie z zainstalowanymi sterownikami zawiesza się.
    Używam Windows 8.1.

    Proszę o pomoc.
  • Poziom 19  
    Jeżeli układ graficzny kończy żywot to jedyna skuteczna i trwała naprawa to wymiana układu.
  • Poziom 9  
    Będę starać się mimo wszystko wyciągnąć z niego ostatnie volty.

    Problem udało mi się częściowo rozwiązać przez zmianę ustawienia zasilania grafiki ATI na maksymalną żywotność akumulatora.

    Czy można w jakiś sposób zmienić te ustawienia w bardziej szczegółowy sposób, bo niestety wydajność karty spadła dość mocno.
    Wiem, że można wyciągnąć więcej, bo na Ubuntu karta działa całkiem dobrze.