Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikroskop inspekcyjny - jaki z PL?

opel2111 24 Mar 2015 12:52 4605 12
    opel2111
    Level 20  
    Witam. Mam znaleźć dla firmy mikroskop inspekcyjny / pomiarowy. Ma on służyć do szybkiego podglądu powiększonego detalu na monitorze komputera oraz miło by było gdyby dodatkowo od czasu do czasu można by było coś zwymiarować (to już pewnie sprawa softu na PC). Podgląd poprzez okular niepotrzebny, tylko na monitorze.
    Ze względu na gabaryty produkowanych przez nas detali, mikroskop musiałby być na jakimś statywie, coś jak na załączonych zdjęciach:
    Mikroskop inspekcyjny - jaki z PL? Mikroskop inspekcyjny - jaki z PL?

Gdzie mógłbym czegoś takiego w Polsce szukać? I jakich cen się spodziewać? Sprzęt ma być użytkowany sporadycznie na kontroli jakości więc maksymalna cena rzędu kilka tys. złotych.
    tomiok
    Level 33  
    Zapomniałeś napisać najważniejszego - jakie powiększenie jest oczekiwane ?
    Jaka odległość min. od obiektu ?
    Zwymiarować można kładąc obok coś na wzór. o znanych wymiarach np Liniję.
    Jaka minimalna rozdzielczość ?
    opel2111
    Level 20  
    Hmm ciężko mi takie parametry określić gdyż fajnie byłoby gdyby to był sprzęt uniwersalny, tzn taka lupa z lepszym powiększeniem. Nie mam odniesienia co do krotności powiększenia, chciałbym np swobodnie móc obejrzeć na pełnym ekranie 24" otwór i zapadkę w opasce zaciskowej, popularnej "trytytce".

Odległość od obiektu to jakieś 10, maksymalnie 15cm; ale zakładam że w większości i 5cm byłoby wystarczające.

Z moich wymagań wnioskuję że popularne 1,3Mpx może być za mało, pewnie trzeba by celować w 2, a nawet 5Mpx?

Wymiarowanie wolałbym programowe, ale tak jak mówię, jest to raczej miły dodatek niż konieczność
    tomiok
    Level 33  
    Często soft dołączany do popularnych mikroskopów jest prosty.
    W którymś modelu w sofcie widziałem coś co się nazywało wymiarowanie, ale to raczej z nazwy funkcja, niż dająca prawdziwe wymiary.

Zakładając "zwykły" cyfrowy mikroskop jakich pełno.
    Żeby być zadowolony, to min, 5mpx, a jeszcze lepiej 9 mpx.
    Ciężko to przekazać jak nie widać o czym się pisze.
    Nie wiem na ile dokładne ma być powiększenie :-/

Powiększenie tutaj się uzyskuje zbliżaniem do przedmiotu, więc czasami się ogląda nawet z 1 cm.

Na dobry profesjonalny sprzęt natomiast kilka tysięcy wg mnie nie wystarczy.
    marek216

Level 43  
    Zapoznaj się z ofertą firmy Diolut.
    opel2111
    Level 20  
    tomiok wrote:

Ciężko to przekazać jak nie widać o czym się pisze.
    Nie wiem na ile dokładne ma być powiększenie :-/

Może powiem tak. Pracuję w firmie produkującej opaski zaciskowe - "trytytki", elementy mocujące oraz kanały kablowe z tworzyw sztucznych dla branży automotiv. Mikroskop używany by był na kontroli jakości jako taka dokładniejsza lupa - aby sprawdzić wizualnie np dolanie zaczepu, wyłamanie jakiegoś elementu wewnątrz jakiegoś okienka; które nie można jednoznacznie zaobserwować gołym okiem. Cięzko mi cokolwiek dokładniej wyjaśnić :|

Diolut ma fajne zestawy ale chyba rozdzielczość przetwornika zbyt mała?

EDIT:
    Zakładam że coś takiego byłoby wystarczające Link? Tylko gdzie w PL dostać coś takiego aby otrzymać fakturę...
    Hyni3k
    Level 15  
    Polecam:
    http://www.renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=506

A może wystarczy kamera połączona do monitora przez VGA/DVI/HDMI? Masz dobrej jakości obraz w czasie rzeczywistym (płynniejszy niż przez USB) no i w zupełnie przystępniejszej cenie. Wadą jest mniejsza funkcjonalność.
    marek216

Level 43  
    Renex ma ceny z kosmosu.
    Ten sam sprzęt można kupić za 50% ich ceny, a czasem nawet taniej.
    Hyni3k
    Level 15  
    marek216 wrote:
    Renex ma ceny z kosmosu.
    Ten sam sprzęt można kupić za 50% ich ceny, a czasem nawet taniej.

Polecam mikroskopy Magnus a nie firmę Renex... Marek216 jak chcesz to możesz podesłać lepsze oferty :).
    opel2111
    Level 20  
    Witajcie ponownie. Po analizie rynku i dyskusji z przełożonym udało mi się przepchnąć inicjatywę zamówienia na firmę tego mikroskopu z Chin. Gdy przyjdzie to napiszę kilka słów czy warto :)
    tomiok
    Level 33  
    Super. Wstaw fotki jak widać to na ekranie.
    tomiok
    Level 33  
    Odległość robocza jest niezła.
    Chętnie bym zobaczył to na żywo.