Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie indukcji 3 fazowej i piekarnika 1 fazowego do listwy 3 fazowej?

MySzk 24 Mar 2015 16:36 5553 1
    MySzk
    Level 9  
    po przeszukaniu forum nie znalazłem tematu który odpowiadał by na moje pytanie w takim przypadku jak mój

płyta indukcyjna to ACM 808/BA/S jest taka:
    http://www.whirlpool.pl/p%C5%82yta-indukcyjna-[855780801020]-601368/855780801020/
    instrukcja montażu elektrycznego ma taką
    i teraz podłączona jest według schematu 380-415 V 3N ~
    działa bez najmniejszych problemów a mam tendencje do wykorzystywania jej prawie na full czyli gotowanie na wszystkich polach grzejnych naraz ~40 minut dziennie że średnia mocą 70%

piekarnik to BQ1D4T081 o taki http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/oven/standard/BQ1D4T081/XEO
    a fragment z instrukcji dotyczący montażu tutaj
    (właśnie zobaczyłem że instrukcja ze strony producenta jest pełniejsza i lepsza niż ta papierowa co przyszłą ze sprzętem aż sobie wydrukowałem)
    będzie używany raczej rzadko ale do pieczenia ciast wiec powinien wytrzymać ok 2 godziny pieczenia od czasu do czasu
    piekarnik ma kabel 3x1,5mm z wtyczką (zamiana kabla nie stanowi problemu bo brak plomby)
    instalacja w kuchni to:
    blok 3 letni
    1 linia w rozdzielni ma 16A i jest to oświetlenie na kablu 4x2,5mm
    2 linia w rozdzielni ma 16A i jest to 8 szt gniazd połączonych szeregowo (niestety wszystko nad blatem) przewód 3x2,5mm
    3 linia w rozdzielni ma 16A i jest to zmywarka na kablu 3x2,5mm przesunięte w bardziej dogodne miejsce o 0,5m (połączenie w puszce kostką)
    4 linia to 3 fazowa w rozdzielni 16A/3 kabel 5x2,5mm zakończona puszką z kostką „kuchenka”
    Pytanie brzmi :
    1 Czy można podłączyć jeszcze do tej 3 fazówki oprócz tej indukcji piekarnik najlepiej bez zmiany jego podłączenia (380-415 V 3N) ale ostatecznie może zmienić na 2 fazy
    Np. do kostki oprócz indukcji wpiąć przewód piekarnika do L1 , E i N1
    Bo jak pisałem zmiana kabla z wtyczka to 5 minut roboty kabli 1,5 albo 2,5mm też mam nadmiar no i przy okazji przedłużył bym ten kabel zasilający żeby móc swobodnie wyciągać piekarnik z szafki aby mieć dostęp do jego tyłu w razie jakiejś awarii

2 opcja to zastosować rozgałęzienie w puszce zmywarki i stamtąd puścić gniazdko dla piekarnika ale to więcej roboty niż w 1 opcji i dodatkowo trochę miesza w rozdzielni bo jest mniej intuicyjne (trzeba wiedzieć ze piekarnik jest ze zmywarką)

3 opcja to wariant 2 zmodyfikowany żeby było łatwiej w końcowym gniazdku zmywarki zastosować przedłużacz albo rozgałęziacz

Ps. jak trwałe jest takie połączenie na stałe do puszki siły? bo będzie tam utrudniony dostęp po zabudowie szafką chyba że odbije plecy i za każdym razem będę wyciągać szuflady
    Zresztą do gniazdka zmywarki jest podobnie kiepski dostęp
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    MySzk wrote:
    1 linia w rozdzielni ma 16A i jest to oświetlenie na kablu 4x3mm
    2 linia w rozdzielni ma 16A i jest to 8 szt gniazd połączonych szeregowo (niestety wszystko nad blatem) przewód 3x3mm
    3 linia w rozdzielni ma 16A i jest to zmywarka na kablu 3x3mm przesunięte w bardziej dogodne miejsce o 0,5m (połączenie w puszce kostką)
    4 linia to 3 fazowa w rozdzielni 16A/3 kabel 5x3mm zakończona puszką z listwą „kuchenka”

Zapłać te parę zł. kumatemu elektrykowi ponieważ nie masz pojęcia o czym piszesz. Nie chodzi o to, że nie chcę pomóc. Jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze to mu nie pomagam. Jak sobie sam zrobisz krzywdę to jest selekcja naturalna. Jak ktoś (niewinny) ucierpi przez moje porady to ja będę miał wyrzuty sumienia (Ty nie. Bo w końcu "fachowcy" na Elektrodzie Ci powiedzieli co masz zrobić.).
    Ps.
    Nie ma przewodów 3mm2. Chyba, że jakieś nietypowe. Dlatego wezwij elektryka.