Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośna praca komputera (buczenie).

Klopsik 24 Mar 2015 21:42 3639 25
NDN
    Klopsik
    Level 13  
    Witam,

Ostatnimi czasy strasznie irytuje mnie poziom hałasu generowanego przez mój komputer typu desktop. Służy tylko do zastosowań w programach wektorowych i demonem prędkości nie jest.

Podam w sumie parametry, które mogą generować hałas:
    Intel i3 4130 - chłodzenie standardowe od producenta,
    MSI GT650TI 2GBDDR5 - chłodzenie standardowe producenta,
    Zasilacz 400W - wentylator 120mm,
    Wentylator obudowy (Asus A8 Vento), tylny - 92mm Revoltec.
    Dysk twardy SAMSUNG HD103UJ.

Cały zestaw generuje naprawę spory hałas i jest to dla mnie mocno męczące.

Nadmienię iż jest to bardziej buczenie niż szum wentylatorów.

Zainstalowałem program z płyty dołączonej do komputera i ustawiłem opcję "Silent", niestety brak poprawy. Całość wyczyściłem, wentylatory przesmarowałem silikonem, to samo, brak poprawy. Odłączyłem dysk twardy - znaczna poprawa, ale dalej głośny.

Dodam też, że system zainstalowany jest na dysku SSD, oraz, że nie posiadam napędu CD/DVD.

Ma ktoś jakieś sugestie jak skutecznie można go wyciszyć? Cena w sumie gra dalszy plan, wolę ciszę.
  • NDN
    safbot1st
    Level 43  
    Nagraj próbkę i umieść na YT.
    Chłodzenie boxowe i3 w trybie "silent" jest dość ciche.
    Co tam masz za PSU 400W dokładnie? Może buczeć.
    No i ta karta grafiki - z chłodzeniem "cyclone" ? - może buczeć w stresie.
  • NDN
    safbot1st
    Level 43  
    Musiałbyś mikrofon umieścić w zamkniętej obudowie. Nie wiem, co tak pyka w tle, ale buczenie da się wyciszyć. (nie doczytałem, że przesiadłeś się na "SSD only".)
    Dlatego aby cokolwiek uciszyć zrób fanswapa co najmniej na ten I-box lub w ogóle go wymień na coś cichego np. xfx 420-450W, PSU z automatyczną regulacją obrotów które nie będzie się grzało, bo ten
    Klopsik wrote:
    iBox 400W
    to nie jest rekomendowany przez producenta karty gr. markowy 430W:
    http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page362.htm

Dodatkowo rozważ Ferę na CPU.
    Poza tym nic więcej nie ma prawa hałasować.
    Klopsik
    Level 13  
    Jakość nagrania to mikrofon z S4, wątpię, że uda się coś lepszego nagrać.

Co do podmiany wentylatora to myślę, że mija się to z celem. Czytam sobie teraz opinie o tych zasilaczach i chyba zobaczę jutro co mają w sklepie. A staruszka sprawdzę z ciekawości pod oscyloskopem czemu ma takie złe opinie.

Pykanie to dysk twardy, ma już problemy z pobudką i ogólnie jego czas się kończy.

Fera? Chodzi Ci o to?

CPU SilentiumPC Fera 2 HE1224?

U mnie zasadniczo takie chłodzenie raczej odpada. Mam strasznie blisko pamięć i procesor (Asus H81M-PLUS). Poza tym wentylator procesora dostaje szału tylko przy renderingu symulacji w SinuTrain, czasami w AutoCAD i stres ma sporadycznie bo gier komputer nie widział (ostatnie w co grałem to był Quake 3 Arena... ;) )

Widzę, że orientujesz się w temacie, więc pozwolę sobie na jeszcze jedno pytanie. Otóż nigdy nie sprawdzałem parametrów swojego SSD, jednak z ciekawości uruchomiłem przed chwilą program AS SSD. Odczyt jest na poziomie 444mb/s, ale zapis to tylko 78mb/s, czyli mniej niż mój leciwy Samsung (91mb/s). Jakieś sugestie? Odrobiłem zadanie i przeszukałem google. Tryb AHCI - włączony, 40% wolnej pamięci) - Kingstone V300 120GB.

Tutaj wynik:
    safbot1st
    Level 43  
    Klopsik wrote:
    U mnie zasadniczo takie chłodzenie raczej odpada. Mam strasznie blisko pamięć i procesor (Asus H81M-PLUS).

No jak? Odwrotnie, właśnie Fera to megapłaskie chłodzenie - pamięć będzie miała 5cm miejsca!
    Klopsik wrote:
    Poza tym wentylator procesora dostaje szału tylko przy renderingu symulacji w SinuTrain, czasami w AutoCAD i stres ma sporadycznie bo gier komputer nie widział (ostatnie w co grałem to był Quake 3 Arena... :wink: )

Miałem boxa to wiem - wybijał się w spoczynku po wywaleniu z obudowy wszystkiego co talerzowe.
    Klopsik wrote:
    zapis to tylko 78mb/s

Zależy od programu i typu danych testowych.
    Użyj Cristal disk mark i wklej wyniki:
    http://www.programosy.pl/download/pobierz,crystaldiskmark,2.html

http://www.legitreviews.com/kingston-ssdnow-v300-120gb-ssd-review_2097/6

Wg. mnie wynik masz prawidłowy. Przełącz w opcjach na użycie danych 0x00 (w opcjach w pasku menu "Test Data".)
    miqhal
    Level 12  
    Co do dysku SSD to
    Quote:
    W nowych dyskach, sprzedawanych pod dokładnie tą samą nazwą zastosowano po prostu nowe pamięci asynchroniczne Microna tworzone w procesie 20nm. Efekty niestety są bardzo rozczarowujące: przy kompresującym dane kontrolerze SandForce wydajność dosłownie poleciała na łeb na szyję dla danych które nie są kompresowane.

wiecej o nowej serii V300 tu http://www.dobreprogramy.pl/Polujesz-na-tani-SSD-Wystrzegaj-sie-Kingstona-SSDNow-V300,News,52754.html
    Klopsik
    Level 13  
    Ok, chłodzenie zamówiłem, zasilacz też. Zobaczymy, czy to rozwiąże problem.

Test w podanym przez Ciebie programie jest niemalże identyczny, doszło tylko trochę danych z pracy zapełniających dysk.

Dla porównania - zwykły HDD.

Ogólnie to nie robi mi to różnicy, bo wydajność i tak jest świetna w porównaniu do dysku HDD (chodzi mi tutaj o normalne użytkowanie), ale skoro powinno chodzić to szybciej to czemu ma chodzić wolniej.

Oglądam sobie teraz pudełka z części i rzuciło mi się w oczy Kingstone HyperX 1333mhz 4GB. Na pierwszym obrazku w temacie widać, że pracuje ona na 1595mhz, może to ma coś do rzeczy? W sumie to nie wiem, dlaczego pracuje powyżej wartości ustalonej przez producenta...
    safbot1st
    Level 43  
    safbot1st wrote:
    Przełącz w opcjach na użycie danych 0x00 (w opcjach w pasku menu "Test Data".)

Klopsik wrote:
    Oglądam sobie teraz pudełka z części i rzuciło mi się w oczy Kingstone HyperX 1333mhz 4GB. Na pierwszym obrazku w temacie widać, że pracuje ona na 1595mhz, może to ma coś do rzeczy? W sumie to nie wiem, dlaczego pracuje powyżej wartości ustalonej przez producenta...

Nie ma to większego znaczenia. Ważnie że stabilnie pracuje na wyższym taktowaniu.
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    Mhm. No, pisałem, że masz dysk na Toshibach.
    Klopsik
    Level 13  
    Ok, to dysk z głowy, skoro pracuje poprawnie to nie ma sensu się mu głębiej przyglądać. Rozumiem, że wartości 0x00 oraz 0xFF to o wypełnianie chodzi?

Odnośnie kultury pracy komputera to dam znać jak dojdą części.

Pozdrawiam
    Klopsik
    Level 13  
    Przyszedł zasilacz, zamówiłem dokładnie ten:

http://www.komputronik.pl/product/235680/Elektronika/Sprz%C4%99t_komputerowy/XFX_TS_550W.html

Taki był dostępny "na szybko"

Na chłodzenie CPU dalej czekam.

Hałas na chwilę obecną zmniejszył się, jednak nieznacznie. Przystawiłem ucho do komputera i wnioskuję, że cały szum generowany jest przez dysk twardy (przenosi drgania na obudowę). Jest jakiś sposób na jego wyciszenie?
    Dez1
    Level 23  
    Klopsik wrote:
    Jest jakiś sposób na jego wyciszenie?

Hej.
    1. Metody domowe typu:
    - "bitumibox" (wada - dysk się grzeje = krótsza żywotność)
    - podwieszanie na gumach (wada - dysk może się zanadto bujać = potencjalne problemy z głowicą).

2. Gotowe "pudełka", np. Scythe Himuro, ewentualnie prowadnice/ dystanse do zamontowania dysku w porcie napędu optycznego (fraza "Vibration Dampener hdd" w google prowadzi do ciekawych wyników).

3. Własna inwencja typu jakieś gumowe podkładki, dystanse, itd. w celu zminimalizowania drgań przenoszonych na obudowę.
    t.luk
    Level 20  
    Popieram motyw podwieszenia na gumkach :)
    Klopsik
    Level 13  
    Kurczę, po zamontowaniu tego nowego zasilacza jest ekstremalnie mało miejsca na takie zabawy. Mimo to spróbuję. Pomyślałem też o zmianie obudowy. Co osoby siedzące w temacie sądzą o tym?

http://www.komputronik.pl/product/165720/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Fractal_Design_Define_R4_USB_3_0_Black_Pearl_bez_zasilacza.html

Wygłuszona już przez producenta. Wydaje się mocno zamknięta, ale moje podzespoły przy obecnej obudowie nie grzeją się praktycznie w ogóle, sporadycznie przekraczają 30 stopni...

Zwyczajna temperatura pracy:

Komputer usytuowany jest w biurze, czyli koło sypialni. Kończę pracę ok godziny 22, a projekty zabieram do domu, więc bardzo często słyszę od narzeczonej "Wyłącz już tą suszarkę!", więc nie tylko mnie irytuje ten hałas, więc nie chcę iść w półśrodki. Zasilacz wyciszył jego pracę, czekam na chłodzenie Fera2. Może zmiana obudowy rozwiąże ten problem raz na zawsze?
    safbot1st
    Level 43  
    Wklej jeszcze RPM wentylatora na GPU np. z GPU-Z.
    Fera powinna żonę uszczęśliwić. Zależy jak blisko obudowa łóżka.
    Aha, pod każdy wentylator możesz wsadzić taką piankową podkładkę/uszczelkę na śrubę.
    Obudowa zwyczajna.
    Ja wsadziłem wszystko do brutusa, jednakże brak jakiejkolwiek wentylacji na klapach bocznych zmusi mnie w końcu do wykonania otworów wiertarką w miejscu gdzie zasysa powietrze acclelero TT.
    ps. Aha, nawet chyba jeszcze nie zamykałem obudowy po montażu tego Accelero.
    Darko2020
    Level 10  
    Po pierwsze trzeba wszystko przeczyścić, przedmuchać i przykręcić. Może coś wpada w jakieś wibracje. Ja tak miałem ze starym HP D530 jak tak zrobiłem od razu ustało buczenie.
    Piotr160292
    Level 38  
    Klopsik wrote:
    Może zmiana obudowy rozwiąże ten problem raz na zawsze?

Owszem, szczególnie jeżeli to będzie Fractal Design i teraz posiadasz Obowę Logic, albo jakieś inne badziewie z blachy przypominające pod względem grubości blachy papier... Tak samo wentylatory od proca i obudowy biorąc pod uwagę, że się komp nie grzeje możesz podłączyć pod regulator obrotów i na nim skręcić wentylatory i jak to jeszcze będzie za mało wymienić na NoiseBlocker, ale to już droga zabawa, bo tych wentylatorków cena zaczyna się od 50 zł. za sztukę.
    Klopsik
    Level 13  
    safbot1st wrote:
    Wklej jeszcze RPM wentylatora na GPU np. z GPU-Z

Wymontowałem go już, kurzy się w szufladzie.

safbot1st wrote:
    Zależy jak blisko obudowa łóżka.

Pokój obok, ale hałas słyszalny mocno.

safbot1st wrote:
    Fera powinna żonę uszczęśliwić.

I tutaj jest mega problem. Dotarła, zamontowałem ją i od razu zdemontowałem... W obudowie na ściance bocznej zamontowana jest (na stałe!) tuleja fi80 która uniemożliwia zamknięcie obudowy.

Zamówiłem już inną obudowę (Fractal Design R5). Sądząc po opiniach powinna już ona rozwiązać problem.
  • Helpful post
    Piotr160292
    Level 38  
    Tak, będzie spokój na pewno, bo jest baaaaardzo dobra obudowa jeżeli chodzi o wygłuszenie.
    safbot1st
    Level 43  
    Klopsik wrote:
    Pokój obok, ale hałas słyszalny mocno.

Ciężko w to uwierzyć. W takim razie z bliska musi strasznie buczeć.
    Klopsik wrote:
    W obudowie na ściance bocznej zamontowana jest (na stałe!) tuleja fi80 która uniemożliwia zamknięcie obudowy.

Na 100% nie demontowalna?
    Klopsik wrote:

safbot1st napisał:
    Wklej jeszcze RPM wentylatora na GPU np. z GPU-Z

Wymontowałem go już, kurzy się w szufladzie.

Ok, a jak chłodzisz teraz GPU???
    Klopsik
    Level 13  
    Piotr160292 wrote:
    Tak, będzie spokój na pewno, bo jest baaaaardzo dobra obudowa jeżeli chodzi o wygłuszenie.

Oby, napiszę jak dotrze i znajdę czas na przełożenie części.

safbot1st wrote:
    Ciężko w to uwierzyć. W takim razie z bliska musi strasznie buczeć.

Tutaj się zgodzę, ale jakbyś mnie odwiedził to zrozumiałbyś o jakim hałasie rozmawiamy. Takie buczenie/drgranie itd itp.

safbot1st wrote:
    Na 100% nie demontowalna?

Na 100% Jedynie szlifierką może być zdemontowana. Zamówiłem inną obudowę, więc myślę, że nie będzie problemu z montażem w nowej.

safbot1st wrote:
    Ok, a jak chłodzisz teraz GPU???

Nie chłodzę, wymontowałem całą kartę z komputera. Okazało się, że mam zintegrowaną kartę graficzną i na niej teraz pracuję.
    safbot1st
    Level 43  
    Klopsik wrote:
    Okazało się, że mam zintegrowaną kartę graficzną i na niej teraz pracuję.

To przyda Ci się Fera koniecznie.
    Klopsik wrote:
    jakbyś mnie odwiedził to zrozumiałbyś o jakim hałasie rozmawiamy. Takie buczenie/drgranie itd itp.

Jeśli jakaś część wpada w rezonans może hałasować. Np. górna blacha od obudowy lubi rezonować od dysków talerzowych. Zwykłe położenie książki na górę wyciszało odgłos, - piszę o skrajnych przypadkach.
    Klopsik
    Level 13  
    Udało się! Obudowa sprawdziła się w 101%. Nawet głęboką nocą nie słychać irytujących dźwięków komputera. Chłodzenie Fera2 także okazało się w 100% trafione. Z dyskiem poradziłem sobie w inny sposób. Wymontowałem go i kupiłem kieszeń na USB. Wygłusza go świetnie i nie sprawia problemów.

Dziękuję wszystkim za porady! Pozdrawiam,
    Klopsik ;)