Witam,
Ostatnimi czasy strasznie irytuje mnie poziom hałasu generowanego przez mój komputer typu desktop. Służy tylko do zastosowań w programach wektorowych i demonem prędkości nie jest.
Podam w sumie parametry, które mogą generować hałas:
Intel i3 4130 - chłodzenie standardowe od producenta,
MSI GT650TI 2GBDDR5 - chłodzenie standardowe producenta,
Zasilacz 400W - wentylator 120mm,
Wentylator obudowy (Asus A8 Vento), tylny - 92mm Revoltec.
Dysk twardy SAMSUNG HD103UJ.
Cały zestaw generuje naprawę spory hałas i jest to dla mnie mocno męczące.
Nadmienię iż jest to bardziej buczenie niż szum wentylatorów.
Zainstalowałem program z płyty dołączonej do komputera i ustawiłem opcję "Silent", niestety brak poprawy. Całość wyczyściłem, wentylatory przesmarowałem silikonem, to samo, brak poprawy. Odłączyłem dysk twardy - znaczna poprawa, ale dalej głośny.
Dodam też, że system zainstalowany jest na dysku SSD, oraz, że nie posiadam napędu CD/DVD.
Ma ktoś jakieś sugestie jak skutecznie można go wyciszyć? Cena w sumie gra dalszy plan, wolę ciszę.
Ostatnimi czasy strasznie irytuje mnie poziom hałasu generowanego przez mój komputer typu desktop. Służy tylko do zastosowań w programach wektorowych i demonem prędkości nie jest.
Podam w sumie parametry, które mogą generować hałas:
Intel i3 4130 - chłodzenie standardowe od producenta,
MSI GT650TI 2GBDDR5 - chłodzenie standardowe producenta,
Zasilacz 400W - wentylator 120mm,
Wentylator obudowy (Asus A8 Vento), tylny - 92mm Revoltec.
Dysk twardy SAMSUNG HD103UJ.
Cały zestaw generuje naprawę spory hałas i jest to dla mnie mocno męczące.
Nadmienię iż jest to bardziej buczenie niż szum wentylatorów.

Zainstalowałem program z płyty dołączonej do komputera i ustawiłem opcję "Silent", niestety brak poprawy. Całość wyczyściłem, wentylatory przesmarowałem silikonem, to samo, brak poprawy. Odłączyłem dysk twardy - znaczna poprawa, ale dalej głośny.
Dodam też, że system zainstalowany jest na dysku SSD, oraz, że nie posiadam napędu CD/DVD.
Ma ktoś jakieś sugestie jak skutecznie można go wyciszyć? Cena w sumie gra dalszy plan, wolę ciszę.