Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Re: Re: renault Laguna po wymianie silnika nie odpala

25 Mar 2015 06:43 2424 19
  • Poziom 6  
    Witam , proszę o pomoc,wymieniłem silnik w Renault Laguna 2 19 dci,po wymianie silnika rozrusznik kręci ale nie chce odpalić, świeci non stop kontrolka immob, wymieniłem czarną skrzynkę na bezpiecznikach ,wymieniłem tą czarną skrzynkę pod układem kierowniczym ,wszystko z tej reni z której wziąłem silnik , i nic, jeszcze gorzej, wogule głupieje , nie zamyka centraklnego zamka, silnik kręci nadal a nie odpala, pomocy, może ktoś mi jest w stanie pomóc,byłbym wdzięczny
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 30  
    A czy wymieniając tą czarną skrzynkę w środku auta wymieniłeś też ecu z blokadą kierownicy i użyłeś karty z auta dawcy? Ta skrzynka odpowiada za centralny zamek ale nie zadziała jeśli używasz innej karty, w tym przypadku twojej starej, immo nie odblokuje jeśli nie współgra uch (czyli to co zmieniłeś ) razem z ecu i blokadą plus karta. Zastanawia mnie tylko po co to zmieniałeś. Jedyną operacją konieczną jest zakodowanie wtrysków jeśli zmieniałeś z silnikiem lub zamieniłeś miejscami
  • Poziom 31  
    Po co wymieniałeś wraz z silnikiem całą resztę?
  • Poziom 6  
    Wymieniłem wszystko, cały komplet,skrzynka pod bezpiecznikami, skrzynka na układzie kierowniczym,sterownik wszystko i nie pali
  • Poziom 30  
    No nie pali ale dlaczego? Może niepotrzebnie szukasz w elektryce. jaka pewność że to tam jest przyczyna? Jeśli nawet immo jest zablokowane to może trzeba dokładnie sprawdzić wszystkie kostki które były ruszane. Komputer byl podłączany?
  • Poziom 31  
    Karte też podmieniłeś?
  • Poziom 6  
    JUZ SAM NIE WIEM , jestem głupi z tego wszystkiego, był magic z komp , niestety nie potrafił się połączyć z komp, nie połączył sie po podłączeniu zestawu z dawcy , czyli autko które przyjechało parę minut przed przerzuceniem silnika, ani po podłączeniu całego zestawu z reni tej drugiej ,czyli sama buda, powiem tak , renia była tak dostarczona i przygotowana do przekładki , wszystkie wtyczki powypinane, wszystkie wtyczki które podpiołem pasują , nie ma mozliwości zamiany ich, jedyną wtyczkę którą nie podpiołem to z ładowania alternatora, jest trochę inny wtyk, auto kręci , podpiołem dodatkowo pompę taką zewnetrzą paliwa, paliwo dochodzi, i nie pali szału dostanę

    Dodano po 2 [minuty]:

    niewiem czy immo jest zablokowane, po wykręceniu tej kostki w kolumnie kierownicy , rygiel który blokuje układ kierowniczy chowa się i wysuwa,
  • Poziom 31  
    Skoro nie zamyka centralny to nie widzi karty.
  • Poziom 11  
    Przełoż jeszcze czytnik od karty, próbowałeś odpalać na plaka?
  • Poziom 30  
    Skoro kierownica się odblokowuje to immo raczej jest ok. Jak przekladales silnik to zrobiłeś to z kompletem czyli cały silnik z wiązka, skrzynia i czyujnikami czy też wszystkie czujniki, wiązkę zostawiles stare? Skoro nie mógł się połączyć to być może jest coś nie tak z kostkami przy kompie. Sam kiedyś parę godzin szukałem w reno espace bo problem był podobny a okazało się że ze za słabo włożyłem jedna kostkę do ecu i zamknąłem zatrzask a kostka zwyczjnie była luźna

    Dodano po 1 [minuty]:

    Czytnik nie ma znaczenia, jest wymienny bez konieczności jakiejkolwiek ingerencji w resztę elektroniki
  • Poziom 34  
    Wrzucic wszystko co było w orginale.Uruchomic diagnozę i po temacie,reszta z górki,aczkolwiek wydaje mi się ze już kolega w tym momencie kolega tak się pogubił ze nie wie co do czego i od czego i może z tego nic nie będzie.
    proponuje posprawdzać wszystko bo może gdzies głupiej masy nie przykreciłes z tyłu za silnikiem.
  • Poziom 6  
    Witam, powiem tak , wszystkie części miałem opisane, więc nie było możliwości jakiejś pomyłki, co do masy to wszystko przykręciłem , od tyłu silnika tez dokręciłem masę, juz sam nie wiem
  • Poziom 30  
    Spokojnie panika tylko przeszkadza rozwiązać problem.
    Odłącz akumulator i podłącz wszystkie gadzety oryginalne nie z dawcy...
  • Poziom 6  
    Czyli mam wszystko podłączyć z renault którym przyjechałem , wyjąłem silnik przełorzyłem do innbej budy, mam tak samo zrobić z pozostałymi elementami,
  • Poziom 30  
    Tak włóż wszystko co było oprócz starego silnika ;-)
  • Poziom 6  
    Witam , jeszcze jedną rzecz zauważyłem, po włóżeniu karty nie zapalają się wszystkie kontrolki na tablicy, zapala się tylko airbag i kontrolka abs, nic więcej sie nie zapala ?
  • Poziom 30  
    No to nie masz zasilania na wszystkich przewodach. Pytalem jak przekladales silnik, czy odpinales wiazke od komputera i skrzynki bezpiecznikow czy odpinales wszystko od silnika
  • Poziom 6  
    Witam , a teraz już po odpaleniu chodziła dwa dni, teraz dzieję się że po włożeniu karty tylko po włożeniu bez naciskania przycisku start już kręci silnikiem, już nie wiem co jest, pomocy/
  • Poziom 30  
    Sprawdz przycisk, moze tak intensywnie probowales ją odpalić że go uszkodziłeś i jest ciągle wciśnięty
  • Poziom 11  
    Wymień przycisk w mojej lagunie którą kiedyś miałem dwa razy padł