Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automapa na Androida - Chodzenie po lesie-jak ustawić?

DarekRz4 25 Mar 2015 10:34 4269 10
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.

Mam zamiar zakupić automapę do swojego telefonu i chciałbym ją także wykorzystać do spacerów w nieznanym lesie ,aby móc wrócić do samochodu bez błądzenia. Miałem w weekend w ręku telefon znajomego właśnie z automapą W samochodzie podczas jazdy byłem pod wrażeniem jak świetnie to działało. Sygnał gps wykrywał w kilka sekund ,a nie jak moja stara nawigacja w 10 minut . Natomiast wchodząc do lasu niestety za cholerę nie mogłem nic ustawić (tak ,aby zaznaczyć punkt gdzie stoi mój samochód i potem do niego wrócić. Jest tam zakładka "rodzaj trasy" i można było wybrać terenową lub przełajową (to pewnie te dwie do spacerów lub jazdy rowerem ) ,ale i tak program pyta dokąd chcę jechać ,a zakładki gdzie mogę zaznaczyć punkt startu nie moglem znaleźć. Czy ktoś krok po kroku wyjaśni tępakowi jak to zrobić ?

pozdr.
    otapi
    Level 25  
    AutoMapa to program dla kierowców, nawigacja trzyma się dróg, po lesie z nia nie polatasz.
    Polecam Oruxmaps używam tego w górach, ma mapy online i offline. Offline trzeba sobie pobrać na telefon/tablet np z googlemaps czy innych serwisów, są fajne mapy turystyczne ze szlakami czasami przejść itp.
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.

Wiem że automapa to program dla kierowców jednak ,wiem także że ludzie korzystają z niej także w terenie , wyłączając w menu "trzymanie się dróg " . Można także ustawić punkt startu i do niego wrócić co jest jednoznaczne z funkcja której potrzebuje ktos taki jak ja czyli grzybiarz .

ps. Kamap działa chyba przy pomocy sieci GSM - Jeśli tak to zupełnie mnie nie interesuje.
  • Helpful post
    zieja
    Level 11  
    DarekRz4 wrote:

ps. Kamap działa chyba przy pomocy sieci GSM - Jeśli tak to zupełnie mnie nie interesuje.

Nope, pobierasz mapę rejonu który cię interesuje na telefon i możesz działać bez sieci GSM. W KM są funkcje które Cię interesują, szlaki, zapis trasy, wyznaczanie trasy w terenie, punkt startu i mety , alarmy zboczenia ze ścieżki itp.
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.

Sciągnąłem program Kamap i zakupiłem interesującą mnie mapę. Na testowanie przyjdzie czas ,ale pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne .

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
    Trabi
    Level 36  
    Pytanie tylko: czy w lesie będzie Ci działać GPS? Wątpię. Ale jak wyjdziesz na polanę, to pewnie pokaże Ci gdzie stoi auto :)
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.

To akurat sprawdziłem. Ktoś ze znajomych chodził po lesie i w bardzo gęstym były problemy , w rzadkim działało . Więc jest szansa że będzie ok bo moje lasy niezbyt gęste są .
    Freddy
    Level 43  
    Trabi wrote:
    Pytanie tylko: czy w lesie będzie Ci działać GPS? Wątpię. Ale jak wyjdziesz na polanę, to pewnie pokaże Ci gdzie stoi auto :)

Tak było przy bardzo starych odbiornikach GPS.
    Dzisiaj nowoczesne chipy są znacznie lepsze. Dają sobie bez problemu radę w prawie każdym lesie.
    koala106
    Level 39  
    Jak mówi kolega wyżej - nowsze układy GPS (od 2012) bez problemu działają w każdych lasach, sprawdzone w praktyce i tam gdzie starsze Tomtomy gubiły fixa albo pokazywały położenie na drodze obok (pogranicze Polska - Czechy rejon Liberca) to nowe pokazują jak przyklejone pozycję na drodze.
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    otapi wrote:
    AutoMapa to program dla kierowców, nawigacja trzyma się dróg, po lesie z nia nie polatasz.

Co Ty nie powiesz? Ja jakoś chodziłem i nie było żadnych problemów. Wystarczy ustawić tryb pracy "przełajowa". Tylko na androida spaprali AutoMapę. Komu przeszkadzał wygląd jaki jest na nawigacjach samochodowych?