Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Corsa B 1,2 95 - Corsina nie pali pompka działa ,iskra jest

25 Mar 2015 13:13 1182 9
  • Level 7  
    witam Forumowiczów

    Mam mały problem z Corsą a mianowicie wczoraj jadąc w Centrum Berlina po prostu na swiatłach zgasła . Szybko zepchnąłem na pobocze i pierwsze co sprawdziłem pompke paliwa ponieważ wcześniej już dwa razy miałem z nią przygode . Niestety tym razem pompka pompuje paliwo wiec ...:) sprawdziłem iskre i na kabelku od swiecy pojawia sie iskierka , nastepnym krokiem jaki zrobiłem to sprowadzenie autka na parking pod domem :) Dziś już nie mogąc wytrzymać poleciałem do Corsy by sprawdzić kody błędów , Niestety Corsina pokazuje kod 12 i nic pozatym , W momencie gdy krece rozruchem Opelek ani nie za buczy , kompletnie nic nie pali . Może macie jakieś pomysły jak sie do tego zabrać?? Szkoda mi Corsiny bardzo sie przywiązałem do tego autka a naprawa u mechanika w Berlinie na pewno bedzie droższa niż wartość mojej Corsy wiec chciałbym sam popróbować ją naprawić :) oczywiscie z Waszą pomocą o ile znajdzie sie osoba która ma chęć mi pomóc. Jak myślicie od czego mam zacząć ?? bo jakos nie mam weny
  • Level 36  
    Witam. Wtryskiwacz podaje paliwo?
  • Level 7  
    witaj , nie mam pojecia , jeszcze tego nie sprawdzałem , nawet nie wiem jak sie zabrać. Byłem przy autku zdjąłem wlot powietrza i w gazniku sprawdziłem czy podaje paliwo ,kręcąc rozruchem , niestety w gardzieli jest sucho czy to już pewne że wtryskiwacz padł ?
  • Level 36  
    Można sprawdzić zasilanie wtrysku. Do wtyczki wryskiwacza podłączyć diodę led. Sprawdzić czy miga podczas rozruchu.
  • Level 7  
    no i według zalecen tak zrobiłem , Dioda z komputera , połączyłem z kostką która idzie do wtryskiwacza niestety dioda nie miga ani nie swieci , (sprawdziłem na napieciu z aku i dioda jest dobra wiec gdzie teraz dalej szukać ??
  • Level 42  
    Jak na akumulatorze sprawdzałeś Led z komputera to raczej ona dobra już nie jest. Ale sprawdź co innego... Pompa powinna po załączeniu zapłonu pracować kilka sekund. W czasie kręcenia bez przerwy. Czy tak jest?
  • Level 7  
    Diodę sprawdziłem jeszcze raz przed chwilą na kierunkowskazie i działa , Poszedłem już troszkę dalej i ściągnąłem przewody paliwa od gaźnika, doprowadzający i odprowadzający . W żadnym z nich nie ma paliwa , również podczas kręcenia rozrusznikiem . Pompka działa kilka sekund po włączeniu zapłonu , w momencie gdy kręci rozrusznik pompka również pracuje (słychać ją ) Odpiąłem wiec przewód od filtra i okazało sie ze paliwo nie leci nawet gdy kręcę rozrusznikiem (dosłownie kapie wtedy) Po wypięciu całkowicie filtra z przewodu który prowadzi z baku, leci paliwo o wiele szybciej , Dmuchając w filtr praktycznie nie da sie go przedmuchać ,bardzo ciężko . Czy to możliwe że to tylko filtr paliwa spowodował całkowite unieruchomienie Corsiny ? jutro będę dalej kombinował ,dziś już odpuszczam :) aczkolwiek nie daje mi to spokoju , Kiedyś w vectrze również miałem zapchany filtr i wtedy vectra paliła tylko nie potrafiła wejść na obroty (nawet mechanicy nie umieli sobie poradzić podpinając pod komputer i takie tam sprawy:)(elektroda pomogła)), przy wciśnięciu gazu gasła a ta mała corsinka w ogóle nie pali
  • Helpful post
    Level 36  
    Być może uszkodzona pompa, za słabe ciśnienie daje. A diode led dobrze biegunami podłączyłeś do wtyczki wtrysku?
  • Helpful post
    Level 9  
    jeżeli wymiana filtra nie pomoże to sprawdz cisnienie paliwa powinno byc około 0.8 bar na wtrysku jedno punktowym
  • Level 7  
    hmmm no tak zapomniałem o biegunowości :) ale zaraz to sprawdzę . Filtr zakupiłem (16 Euro) i za momencik ide zamontować i sprawdzę przy okazji wtrysk . Co do pompki to myślę że jest ok , wymieniałem ją jakieś parę miesięcy temu i jak włączę zapłon lub kręcę to paliwko niby leci dość solidnie z pompki no ale wszystko możliwe :)


    A wiec :) sprawa wygląda następująco .
    Wymieniłem Filtr paliwa , umieściłem diodę w końcówce wtrysku i pokręciłem rozruchem okazało się że dioda miga (czyli wcześniej po prostu źle ją wkładałem )
    Niestety z przewodów paliwowych przy wtrysku nie poleciało paliwo :( Nie wiele się zastanawiając odkręciłem pokrywkę pompy i okazało się że przewód paliwowy wyleciał z końcówki pompki :D
    Ciekawe jest to że gdy sprawdzałem czy pompka pompuje z wężyka leciało paliwo skoro wężyk był luźny :D dziwa :D Przypuszczam że właśnie przez zapchany filtr tworzyło się tam wysokie ciśnienie . Zamontowałem przewód na pompce (opaska uciskowa) i autko odpaliło :D Dziwie się że nie ma tam fabrycznie jakiejś obejmy.
    Czyli Corsinka jeszcze troszkę pośmiga po Berlinie :D
    Dziękuje Wam za pomoc bo bez tych rad na pewno trwała by ta naprawa o wiele dłużej .
    Jeszcze raz dziękuje i bardzo serdecznie pozdrawiam :D
    temat można zamknąć