Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Galaxy S2 I9100 - SBL bootloader czesciowo nie dziala, do uratowania?

darekace 25 Mar 2015 13:42 2676 5
    darekace
    Level 16  
    Zwracam sie z prosba o rade czy moj telefon jest jeszcze do uratowania.

mam samsunga Galaxy S2 I9100. Wgralem Odinem oficjalne firmware Samsunga a nastepnie kernel Philz. Gdy kernel dal mi CWM , sflashowalem telefon z poziomu recovery do CM11 Snapshot12. Ogolnie robilem juz to pare razy i nie ma z tym problemu.

Zauwazylem zolty trojkat, poniewaz wgranie kernela Philz Odinem nabilo licznik flashowan. Chcialem usunac ten trojkat sposobem opisanym tutaj:

http://forum.android.com.pl/topic/33844-kasowanie-zoltego-trojkata-oraz-licznika-wgrywanych-softow/

Gdy wgralem 1.zip (w ktorym jest plik Sbl) trojkat zniknal. Moglem poprzestac na tym, ale wgralem zgodnie z opisem 2.zip w ktorym jest rowniez plik Sbl.

Co sie stalo? Telefon nie wchodzi w Download Mode ani CWM. Telefon wlacza sie dosyc dziwnie. na ekranie nie ma logo (samsung galasy s2), nie pojawia sie animacja przy uruchamianiu telefonu CM11. telefon ma czarny ekran a pozniej jest od razu wlaczaony system.

Telefon podpiety pod PC zachowuje sie normalnie. Mam dostep do kart pamieci i pamieci wewnetrznej. Byc moze do czegos wiecej.

Mysle , ze wgralem zly Sbl i temu tak sie zachowuje. Nie moge wejsc w Download Mode , nie mam jak przeflasfowac go Odinem. Chyba , ze sa jakies inne metody. Mam wtyczke Jig, ale ona nie uruchamia telefonu w Download Mode, wczesniej to robila.

Jak moge go sflashowac? Komputer go widzi a sam telefon jest normalnie uruchomiony i dziala. Sa jakies inne programy , sposoby itp. Za wszystkie rady dziekuje z gory.
    GarrutoSan
    Level 29  
    Spróbuj następujących rozwiązań:

Rozwiązanie 1 (sprawdzane na moim SGS3 wielokrotnie podczas uwalenia):

1. Wyciągnij baterię
    2. Włóż baterię
    3. Przyciśnij GŁOŚNOŚĆ+ GŁOSNOŚĆ- HOME POWER

Jeżeli nie pomoże, to spróbuj:

1. Wyjąć baterię
    2. Włożyć baterię a następnie szybko wcisnąć GŁOŚNOŚĆ- POWER HOME

Daj znać.
    darekace
    Level 16  
    Wygląda to tak, ze wgralem bootloader nieco wadliwy. Przez to straciłem opcje Download Mode i Recovery Mode. Nic tez nie wyświetla podczas bootowania. Telefon się załącza i działa normalnie. Komputer normalnie go widzi.
    Jak wygrać dobry bootloader ( plik sbl) bez opcji Download Mode. Bez tego Odin nie widzi telefonu. Od in Mobile byłby rozwiazaniem, ale on nie potrafi wygrać pliku sbl.

Jest jeszcze Android ADB . Czy dałoby się wygrać sbl bez Download Mode? Jakieś inne programy i pomysly? Czy jedyne wyjście do uruchomienie Download Mode?
    GarrutoSan
    Level 29  
    Próbowałeś tego, co Ci podałem?
    nemo333
    Level 30  
    Masz dostęp do ADB?
    Jeśli tak to
    adb reboot download
    Powinno pomóc i odpalić go w download mode ;)
    darekace
    Level 16  
    Udalo mi sie wprowadzic telefon w Download Mode. Wyjalem baterie z telefonu. Wlozylem wtyczke JIG i wlozylem baterie. Mimo ze telefon nic nie pokazal (czarny ekran) przeszedl w tryb Download. Podlaczylem pod PC i Odin go wykryl. Wgralem Old Bootloader (ten bez licznika flashowan) i dziala jak nalezy. Uruchomil sie od razu.

Zabawa przyciskami Volume , Home i Power niczego nie dala niestety. Tylko wtyczka pomogla. Prawdopodobnie ADB tez by pomogl. Dzieki za zainteresowanie tematem i pomoc. Telefon juz dziala :-)