Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrzewnica indukcyjna nie chce grzać, jakieś podpowiedzi?

advent_child 25 Mar 2015 20:14 1221 1
    advent_child
    Level 11  
    Zwracam się do was z prośbą o pomoc w moim nowym projekcie, bo już sam nie mam pomysłów co źle mogłem zrobić. Może wy mi coś podsuniecie :)

Nagrzewnicę robię wg. schematu AVT2940

Najpierw spaliły mi się dwa tranzystory o Id max 40A, za które dałem prawie 150zł, powodem prawdopodobnie był brak dopasowania indukcyjnego. Następne jakie kupiłem tak o na próbę mosfety o Id max 8A, wymieniłem serce IR2153, dałem cewkę w postaci kilkunastu zwojów linki 2,5 na rdzeń ze starego TV, wg mnie wszystko tak jak powinno być. Odpalam układ przy użyciu autotrafa, ustawiam napięcie na 30V. Do obwodu rezonansowego mam podłączony amperomierz. Przy 30V prąd w obwodzie wynosił 2-4A w zależności od tego jak wysterowałem półmostek potencjometrem. Ucieszony, że wszystko wygląda na to, że jest tak jak powinno być wkładam w cewkę roboczą śrubokręt i zwiększam napięcie do 100V. Prąd w obwodzie rezonansowym wynosi już jakies 10-12A po regulacji. Śrubokręt trzymam jakieś kilkadziesiąt sekund. Wyjmuję go i jest zimny (?!) O co chodzi?

Wiem, że to nie był docelowy rezonans (w podobnych projektach dochodziło do 40A), ja wolałem nie podawać za dużego napięcia ze względu na słabe tranzystory ale nawet przy prądzie 10A śrubokręt powinien zrobić się choć trochę ciepły.

Pierwsze co mi nachodzi na myśl to, że nie ma rezonansu bo nie ma prądu zmiennego - otworzył się jeden tranzystor i po prostu przewodzi. Nie mam niestety oscyloskopu ale wygląda na to, że w obwodzie rezonansowym jest prąd zmienny. Wnioskuję po tym, że sterując półmostkiem regulowałem częstotliwość co skutkowało zmianą natężenia prądu.

Kolejną rzeczą może być jakiś zły element który kupiłem.
    Ze schematu:
    C - 8 kondesatorów WIMA MKP1O Kondensator: polipropylenowy; 1uF; 1kVDC; 37,5mm; ±20%; -55÷100°C 600VAC

C5, C6 - MIFLEX I250V540J-C Kondensator: do silników, pracy; 4uF; 400V; 42,1x38x21mm; ±5%

Reszta jest raczej okej. Jakieś sugestie? Byłbym wdzięczny :)
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Do obwodu rezonansowego mam podłączony amperomierz.
    Czy masz amperomierz który nadaje sie do takiego pomiaru (zakres częstyotliwości) i czy nie obniża dobroci obwodu rezonansowego, a sposób jego podłaczenia nie powiększa indukcyjności rozproszenia?