Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzkrywacz metalu jabel J-267 wykrywa punktowo

ignacy15 26 Mar 2015 17:51 855 12
    ignacy15
    Level 14  
    Witam! Złożyłem sobie wykrywacz jabel J-267, ale gdy zbliżę metalowy przedmiot do cewki, którą sam zrobiłem, to wykrywacz nie wykrywa go powiedzmy do 20 cm, tylko na określoną odległość. Gdy przybliżę przedmiot do cewki tak, że wykrywacz piszczy, to jak go odrobinę przybliżę lub oddalę od cewki to przestaje piszczeć. Dlaczego tak się dzieje? Przecież wykrywacz powinien wykrywać do 2 metrów, a nie tylko i wyłącznie na określonej wysokości...
    Proszę o odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam!
    mariuszw19640717
    Level 35  
    ignacy15 wrote:
    Dlaczego tak się dzieje?

Mała czułość.
    Powodów, może być kilka, cewka, wadliwy element, błąd w montażu, zasilanie, zła regulacja.
    Spróbuj na innej cewce.
    Czym zasilasz?
    ignacy15
    Level 14  
    Zasilam 6 bateriami AA. Nie wydaje mi się żeby był błąd w montażu, bo układ wysłany był tydzień temu do serwisu, bo był inny problem. Gdy reguluję potencjometrem.tym na obudowie, to gdy zmniejszam czułość to wykrywacz też wykrywa punktowo, ale z mniejszej wysokości, a gdy większam czułość to z większej wysokości...
    mariuszw19640717
    Level 35  
    ignacy15 wrote:
    Zasilam 6 bateriami AA.

Jak to są zwykłe baterie, to mają zbyt małą wydajność prądową.
    W opisie jest wyraźnie napisane, że układ jest ,,prądożerny" i do zasilania należy używać akumulatorków, które mają dużo większą wydajność prądową.
    ignacy15 wrote:
    to gdy zmniejszam czułość to wykrywacz też wykrywa punktowo,

Nie bardzo wiem co to znaczy, że ,,wykrywa punktowo".
    Powinno piszczeć jak przedmiot znajdzie się w pętli i piszczy, czyli jest dobrze.
    ignacy15
    Level 14  
    Zmienię więc na akumulatorki. Przy małej czułości układ piszczy gdy przyłoży się metalowy przedmiot, ale gdy przedmiot ten przybliży się lub oddali się od cewki nawet o pół centymetra, to już przestaje piszczeć...
    mariuszw19640717
    Level 35  
    ignacy15 wrote:
    Przy małej czułości układ piszczy gdy przyłoży się metalowy przedmiot, ale gdy przedmiot ten przybliży się lub oddali się od cewki nawet o pół centymetra, to już przestaje piszczeć...

Jak masz ustawioną ,,małą" czułość to czemu się dziwisz, ustaw maksymalną czułość i próbuj.
    ignacy15 wrote:
    Zmienię więc na akumulatorki.

Zasięg powinien się zwiększyć, ale nie spodziewaj się, że zasięg wzrośnie do 2m, jak osiągnie 1-1,5m to będzie bardzo dobrze.
    To nie jest profesjonalny sprzęt za parę tysięcy, tylko prosta konstrukcja dla amatorskiego poszukiwania ,,skarbów".
    Zawsze, możesz reklamować w serwisie.
    ignacy15
    Level 14  
    Jak ustawię potencjometr na największą czułość, to wykrywacz wykrywa metalowy przedmiot z wysokości 40 cm. Ale gdy przybliżę przedmiot do cewki nawet o 1 cm, to przestaje piszczeć. Chodzi o to, że wykrywacz wykrywa tylko i wyłącznie na określonej wysokości...
    mariuszw19640717
    Level 35  
    ignacy15 wrote:
    Chodzi o to, że wykrywacz wykrywa tylko i wyłącznie na określonej wysokości...

Od początku tak to działa?
    Serwis uruchamiał to na cewce, którą robiłeś?
    Zmierz pobór prądu, czy jest taki jak w opisie i napięcie na baterii.
    ignacy15
    Level 14  
    Układ działa tak po włączeniu. Serwis uruchamiał układ bez cewki. Wysłałem samą plytkę. Napięcie i pobór prądu sprawdzę jutro.
    mariuszw19640717
    Level 35  
    ignacy15 wrote:
    Układ działa tak po włączeniu.

To wiem.
    Chodziło o to, czy układ tak działał od powrotu z serwisu.
    ignacy15 wrote:
    Serwis uruchamiał układ bez cewki.

Czyli możliwości są takie:
    Układ nie został wyregulowany z braku cewki.
    Układ był wyregulowany z inną cewką i należy go ponownie zestroić z tą cewką.
    Cewka jest źle zrobiona i powoduje problem.
    Źródło zasilania, mała wydajność.
    Zmierz napięcie na US2 pin 6, z podłączoną cewką z dala od przedmiotów metalowych i innych źródeł, jak w opisie regulacji.
    ignacy15
    Level 14  
    Tak. Działa tak kiedy wrócił z serwisu. Przedtem po włączeniu cały czas piszczał.
    mariuszw19640717
    Level 35  
    ignacy15 wrote:
    Tak. Działa tak kiedy wrócił z serwisu.

To reklamuj.
    Co z pomiarami?
    ignacy15
    Level 14  
    Witam!
    Z wykrywacze wszystko jest w porządku. Dzisiaj wziąłem go jeszcze raz na spokojnie wyregulowałem do 0V. Gdy to zrobiłem postanowiłem sprawdzić czy działa i poszedłem testowo poszukać metali u mnie na podwórku (z moją zrobioną cewką). Wykrywacz spisał się. Znalazłem trochę złomu. Gorzej wykrywa małe przedmioty takie jak monety, ponieważ żeby wykrył 5 groszy, to trzeba przystawić je do samej cewki żeby piszczał. Ale potem jest OK

Dodano po 1 [minuty]:

Nie sprawdziłem jedynie ile pobiera prądu. Muszę też zainwestować w akumulatorki.