Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic NR-B30FX1 - Agregat strasznie się grzeje, a lodówka nie chłodzi.

Arek_D 27 Mar 2015 07:48 10812 4
  • #1 27 Mar 2015 07:48
    Arek_D
    Poziom 11  

    Witam.
    Posiadam lodówko-zamrażarkę Panasonic NR-B30FX1. Po uruchomieniu lodówki agregat zaczyna pracować. Po około 1 godzinie temperatura w lodówce się nie zmienia, a agregat jest gorący - po 2 godzinach agregatu nie można dotknąć. Oczywiście jest zabezpieczenie termiczne i wyłącza lodówkę - po takiej akcji - już agregat nie wystartuje.

    Jak agregat ostygnie (na drugi dzień) startuje i pracuje znów do momentu gdy się nie przegrzeje.

    Byłem z nią u kilku fachowców i wszyscy na dzień dobry powiedzieli, że to elektronika i oni nic nie zrobią.

    Sprawdziłem według instrukcji serwisowej kod błędu i jest tylko napisane, że Compressor (lock) lub uszkodzenie płyty PCB.
    Według tej instrukcji sprawdziłem opór na PIN-ach agregatu i ma taki sam jak podaje instrukcja, przebicia do masy też nie ma.

    Powiedzcie, czy to może być coś zatkane, że agregat pracuje - strasznie się grzeje i nie chłodzi ?

    Jak agregat jest gorący - gorąca jest też ta rurka oznaczona czerwoną strzałką, ta oznaczona na zielono jest chłodna - nie lodowata ale chłodna.
    Odkręcając ten złoty zawór (oznaczony na czarno) i wciskając ten zaworek wewnątrz - jest ciśnienie - jak pracuje i jak nie pracuje również.
    W białym kółku oznaczyłem chyba elektrozawór, który "klika" przed próbą uruchomienia agregatu.

    I jeszcze jedno pytanie - czy mogę agregat podłączyć jakoś "na krótko" żeby go sprawdzić ?
    Czy to nie jest czasami agregat na prąd stały ?

    0 4
  • #2 27 Mar 2015 09:58
    jack63
    Poziom 42  

    Arek_D napisał:
    I jeszcze jedno pytanie - czy mogę agregat podłączyć jakoś "na krótko" żeby go sprawdzić ?

    Nie da się! To silnik BLDC. Bez sprawnej płyty zasilającej go nie uruchomisz.
    Jednak problem jest chyba poza sprężarką.
    Czy po włączeniu słychać pracę sprężarki?
    Czy część zamrażarki pracuje? tzn czy jej wnętrze/ściany staje się chłodne?
    Arek_D napisał:
    Odkręcając ten złoty zawór (oznaczony na czarno) i wciskając ten zaworek wewnątrz - jest ciśnienie - jak pracuje i jak nie pracuje również.

    Tu mogłeś nabroić. Podczas pracy sprężarki po drugiej stronie zaworka schroedera panuje podciśnienie! Mogło zassać powietrze, czyli katastrofa.
    Układ chłodniczy moze być zaczopowany lub zawór przełączający (ew. jego sterowanie) nie przerzuca między chłodziarką a zamrażarką.
    Bez manometrów nie poradzisz. Nawet sprawdzenie silnika może być trudne.
    Jeżeli sprężarka z układem jej zasilania jest OK to naprawa ma sens.

    1
  • #3 27 Mar 2015 10:27
    Arek_D
    Poziom 11  

    Po włączeniu słychać kliknięcie jednego przekaźnika na górnej płytce (zaznaczone na czerwono).
    Następnie słychać takie delikatne jakby cykanie i start (chyba) wentylatora gdzieś w zamrażalniku - następnie ucicha cykanie (wentylator zatrzymuje się) i po chwili znów to cykanie - wtedy na wyświetlaczu pojawia się poziom pracy sprężarki 1,2,3 i startuje agregat. Zdarzyło się też czasami, że agregat wcale nie wystartował.
    W historii błędów wyświetla się H 40.

    W serwisówce piszą:
    SYMPTOM:
    IPM & Compressor Protection Control has trouble.

    CHECK POINT:
    1.Control PCB
    2.Compressor(Lock)

    CONDITION:
    Over current flow into IPM for a
    long time.

    DISPLAY RELEASE:
    Replace parts

    Czy to może być uszkodzona ta płytka PCB ? Jest sposób na jej sprawdzenie ? Czy to jednak agregat do wymiany (nowy 1100 zł :cry: )

    Co do chłodzenia - to w zamrażalniku i w części na owoce (chyba tak to się nazywa) czuć powiew zimnego powietrza, ale to tak dopiero po co najmniej godzinie pracy.

    Chciałbym ją naprawić tylko do kogo pojadę jak słyszą, że elektroniczna to odmawiają. W Poznaniu jest serwis Panasonic, ale za sam dojazd wołają 300 zł + diagnoza.

    Znalazłam na ebay-u płytkę sterującą za 30 EUR - mogę tyle zaryzykować - ale czy to na 100% rozwiąże problem ?

    0
  • #4 23 Kwi 2015 11:27
    Arek_D
    Poziom 11  

    Kupiłem nową płytę PCB - niestety agregat nadal nie działa.
    Słychać po przyłożeniu ucha do niego, jak coś się obraca przez sekundę, ale agregat nie rusza.
    Została jeszcze druga płytka za 580 zł i agregat za 1100 zł :cry:

    0
  • #5 22 Lut 2016 08:22
    Arek_D
    Poziom 11  

    Odgrzewam temat. Udało mi się naprawić agregat - bez rozcinania nie obyło się - wewnątrz okazało się, że olej był tak spalony (przegrzany), że zrobił się nagar na zaworkach nad tłokiem i w górnym martwym punkcie blokował ruch tłoka - dlatego sprężarka nie działała.

    Jest jednak inny problem. Po podłączeniu wszystkiego i sprawdzeniu szczelności układ został napełniony. Lodówka działała przez 2 tygodnie bez problemu co prawda w garażu, gdzie obecne temperatury wahały się w granicach 5 stopni. Po wstawieniu lodówki do domu gdzie temperatura wynosi ok 21 stopni lodówka wariuje to znaczy po pierwszym uruchomieniu schłodzi się i wyłącza się agregat jednak kiedy temperatura wewnątrz podnosi się agregat startuje na 10 sekund a następnie wyłącza się i już się nie załącza wcale.

    Wymieniłem dwie płytki sterujące PCB i na każdej jest tak samo (co prawda obie były używane więc nie mam pewności, że są w 100% sprawne).
    Błąd jaki wyświetla to znów H40 (jak w postach wyżej) i H36 (wyciek gazu po stronie niskociśnieniowej). Błędy te wskazują też na uszkodzenie PCB.
    Jednak jak wyłączę zasilanie i włączę ponownie lodówka chłodzi a zamrażarka mrozi ale tylko do pierwszego wyłączenia agregatu.
    Zauważyłem też, że temperatura wewnątrz lodówki i zamrażarki jest różna od tej pokazywanej na wyświetlaczu. (Włożyłem dodatkowy termometr do lodówki i zamrażarki.
    Gdzie szukać problemu ? W płycie sterującej PCB?

    0