Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mazda 5 CR rok produkcji 2006

urik0203 27 Mar 2015 12:43 636 2
  • #1 27 Mar 2015 12:43
    urik0203
    Poziom 2  

    Witam. Mam problem z hamulcami. Około 4 dni temu po przejechaniu kilku kilometrów (bez ostrej jazdy) poczułem zapach klocków hamulcowych. Sprawdziłem, tarcze były gorące, wszystkie cztery.
    Powtarza się to co dziennie, robię tylko po kilka kilometrów. Gdy ruszam spalanie jest w normie po kilometrze wzrasta niemal dwukrotnie. Jest to objaw normalny przy zbyt mocno zaciskanym klockom.
    W mazda ASO twierdzi że to mogą być zapieczone tłoczki (cztery?). W co nie bardzo wierzę
    Czy ktoś miał taki sam objaw? Może ktoś poradziłby jaka jest przyczyna. Pompa hamulcowa?

    Dzięki z góry.

    0 2
  • #2 27 Mar 2015 17:11
    gsisoprano
    Poziom 15  

    W mazdach czasami stają prowadnice,tłoczki i klocki spowodowane jest to rdzą.
    Sprawdz które koło sie najbardziej grzeje ,sprawdz czy któraś tarcza nie jest przebarwiona .
    Proponuje rozebrać hamulce i posprawdzać
    Na tylnej osi masz wkręcane tłoczki

    0
  • #3 30 Mar 2015 08:46
    urik0203
    Poziom 2  

    Witam. Dzięki za informację.
    Ale wczoraj jeszcze raz przetestowałem hamulec. Przy nie odpalonym silniku wcisnąłem pedał potem drugi raz, pedał był twardy. Następnie włączyłem silnik pedał nieco opadł i poczułem że powoli przesuwa się w dół. Powoli ale się przesuwał.
    Przy jeździe hamuje normalnie. ABS działa
    Na zimnych klocka spalanie jest normalne, na rozgrzanych podwaja się.
    Staram się nie rozgrzewać mocno tarcz, więc nie są fioletowe czy niebieskie
    Jednak czy to nie objaw zepsutej pompy ?
    Po świętach umówiłem się z diagnostą. Terminy
    Jestem lekko zaniepokojony, więc proszę o dalsze informacje.
    Dzięki z góry.

    1