Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung CLP-365 - Dosypywanie tonera i wieczny chip

Klama92 27 Mar 2015 19:55 5880 5
    Klama92
    Level 9  
    Witam posiadam drukarkę Samsung CLP-365 i właśnie kończy mi się toner. Na alledrogo widziałem tonery i wieczne chipy. Chciałem zapytać głównie o te wieczne chipy. Na instrukcjach regeneracji na YT widziałem jak gościu zasypuje toner proszkiem i "wyciąga" stary czip i wymienia go na"wieczny", ale na alledrgo widziałem wieczne czipy po USB. Piszą tam że wystarczy uruchomić aplikację .exe i do drukarki zainstaluje się "coś" co nie będzie pokazywało poziomu toner i zawsze będzie 100%. I moje pytanie brzmi czy jak zainstaluje te oprogramowanie do drukarki kupione na alledrogo to czy jak kupię oryginalne tonery to dalej nie będzie zliczało ilości wydrukowanych stron i poziomu tonera i czy można to potem jakoś usunąć czy lepiej poczekać i kupić jak będzie ten sam chip i wymieniać do w tonerze, a nie instalować po USB.
    PS. Znacie jakieś sposoby by otworzyć ten korek w tonerze czy trzeba wywiercić dziurę?
    PS 2. Czy jak kupię sam toner i będę go cały czas dosypywać to będzie drukowało czy po prostu przestanie drukować bo drukarka będzie sygnalizowała 0% tonera i będzie konieczne kupienie wiecznego chipa??
    Proszę Was o pomoc :)
    24marcin
    Level 12  
    wieczny chip z alledrogo zmieni ci oprogramowanie drukarki (firmware)tak ze nie bedzie potrzeby wymiany chipa .Poziomy tonerow nie beda prawidlowe , wieczne chipy fizycznie zakladane dzialaja na podobnej zasadzie .Pokazuja 100% a wiekszosc z nich wymaga wgrania nowego softu do drukarki
    Pamietaj tez ze mozesz sobie uszkodzic drukarke wgrywajac soft z allegr i tego na gwarancji Ci nie uznaja
    Jesli chodzi o napelnienie toneru , to pozostaje ci wiercenie , lub sypanie po zdjeciu metalowej listwy (wersja dla cierpliwych :D )
    Jesli kupisz sam toner bez chipa to drukarka sie zatrzyma i pokaze 0%
    Klama92
    Level 9  
    Pisząc toner miałem na myśli proszek. Chodziło mi o to czy jak będę dosypywać proszek do tego mojego toneru co pokazuje 0% to czy będzie cały czas drukować czy w końcu się zatrzyma i będzie konieczne wgranie wiecznego chipa albo kupno nowego tonera ??
    ecoprint
    Level 21  
    pan moze dosypywac proszek, alie drukarka rano czy puznio zablokujsie. i tszeba bendzi wgrac fixa(wieczny czip), liub wymienic sam czip na nowy.
    adamek35
    Level 8  
    Cześć,
    mam drukarkę SAMSUNG CLP-365 (bez wifi) z firmware 3.00.02.02

Płytka tak wygląda http://postimg.org/image/gtnn8w4v5/

1) ma oznaczenia 24c65wp
    2) oznaczeń nie mogę przeczytać.

Wylutowałem 2, ale mój programator na bazie arduino nie rozpoznaje tego chipa.

Teraz nie wiem, czy złą kość wylutowałem, czy programator mam zły.

Może ktoś podać link do firmware? Na stronie resetprinters niestety nie ma.

kudys11 wrote:
    Jestem właśnie po zakupie CLP-360 i po zprawdzeniu okazuje się że posiada firmware V3.00.02.05
    Wiem że fixu nie ma i jest potrzeba ingerencji w płytę główną

Znalazłem taką instrukcję downgade: http://resetprinters.net/how-to-downgrade-firmware-version-of-samsung-printer.html

nie posiadam programatora, ale czy takim czyś da radę to zrobić?
    Samsung CLP-365 - Dosypywanie tonera i wieczny chip

Oraz czy oba kondensatory są potrzebne?

Problem nie aktualny, zakupiłem programator i przelutowałem układ W25Q32

Ponadto zostało mi kilka kości W25Q32 więc mogę odstąpić za parę złotych jeśli jest ktoś zainteresowany

Kolego, czy mógłbyś zaprogramować i sprzedać mi tą kość? Czy płyta główna była podobna jak u mnie?

Dziękuję za pomoc

----
    Wydzielono z tematu: Fix do drukarek Samsung - uwagi ogólne
    przez rys57 dnia 15 Mar 2016 21:28
    adamek35
    Level 8  
    Chyba cel forum się zatarł. Teraz służy głównie jako bazar dla handlowców.

Nikt nie raczył pomóc tutaj na forum, dostawałem tylko wiadomości PW z ofertą płatnego zrobienia.

Ja problem rozwiązałem, w tych linkach znalazłem rozwiązanie:
    http://www.alex-banzai.net/?action=forum&theme=768
    A soft stąd: http://fix-print.net/%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%BF...%D0%BA-v3-00-02-0x-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B2/

Może przyda się komuś w przyszłości :).
    Jeszcze tyko muszę fixa wygenerować