Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tauron licznik i 1500 kW w 4 miesiące - 2x tyle ile u 3 sąsiadów.

ehinac3a 27 Mar 2015 22:31 2889 7
Testo
    ehinac3a
    Level 10  
    Witajcie
    piszę po pomoc.
    Mam licznik iskry na prądze od Taurona i do tej pory nie sprawdzałam zbytnio rachunków, bo wiadomo - nowe budownictwo, brak gazu, płyta elektryczna, więc może i tyle powinno być. Ale... ale od września mam kuchenkę gazową, tamta jest całkiem wyłączona z gniazdka a zużycie zmniejszyło się o 2! złote.
    Dodam tylko, że mój licznik wskazuje ponad 2krotnie większe zużycie niż liczniki sąsiadów - mamy 4 mieszkania na piętro i 1 skrzynkę z licznikami więc widzę.
    Nie ma nas w domu po 10-12h, śpimy ok. 8h, więc na zużywanie prądu nie mamy zbytnio czasu.
    Co można z tym zrobić? Strasznie się zdenerwowałam i kazałam wykonać ekspertyzę licznika i prawidłowość przyłączy.
    Proszę o pomoc.
    pozdrawiam
  • Testo
    BORG

Level 19  
    U znajomego miałem podobną sytuację. Podczas remontu zostały źle spięte przewody i około 100kW/dobę szło prosto w ziemię. Pech chciał że uziom był źle wykonany przez co nie wywalało mu bezpieczników. Plus był taki że nie miał na działce kretów i robaków ;).

A tak na poważnie:
    Wyłączaj kolejne bezpieczniki i sprawdzaj kiedy licznik znacznie zwolni. Włacz wszystkie bezpieczniki oprócz tego przy którym licznik zwolnił i sprawdź za co odpowiada dany bezpiecznik. Jeśli prądu nie będzie np. w kilku gniazdach, trzeba będzie po kolei rozbierać gniazda i sprawdzać poprawność połączeń

Mam nadzieję że nie zagmatwałem za bardzo swojej wypowiedzi.
    Pozdrawiam
  • Testo
    ehinac3a
    Level 10  
    BORG

robimy pomiary rano po wstaniu i wieczorem jak się kładziemy spać i słuchaj.

Z piątku na sobotę włączone: lodówka, akwarium - bez oświetlenia - zużycie 20kW
    Z soboty na niedzielę włączone: lodówka, akwarium - bez oświetlenia, komputer - zużycie 1.1kW.

od momentu kiedy zaczęliśmy kręcić się przy licznikach, zużycie prądu spadło nam do max 5-6 kW na dobrę - w weekend, gdzie siedzimy w domu.
    Aleksander_01
    Level 42  
    Logiki w tym zużyciu to nie ma.
    Moja teoria - jeden z Twoich sąsiadów ma "złote" gniazdko tzn. jedzie na Twój licznik. Błąd w połączeniach kabli, a czy celowy , czy błąd w sztuce tego chyba nigdy się nie dowiesz.
    ehinac3a
    Level 10  
    Aleksander

ale jak to wykryc, ew. jak zaprzestac takiemu dzialaniu? Podlicznik w mieszkaniu? Jesli jest pod moja instalacje do roznicowki, to nic nie da.
    Aleksander_01
    Level 42  
    Po dokładnym przeczytaniu Twoich postów jestem raczej pewny że któryś z sąsiadów jedzie na Twój licznik. Jest metoda, może i głupia ale zawsze.
    Wyłącz wszystkie bezpieczniki, różnicówki, rozłączniki w Twoim mieszkaniu, zobacz czy licznik się zatrzymał. Teraz trzeba udać głupa i przejść się po sąsiadach czy mają prąd. Problem to taki że jeżeli sąsiad wie o co chodzi to powie że wszystko OK, krótko - trzeba by sprawdzić czy sąsiad ma napięcie w każdym gniazdku.

Druga metoda - musisz mieć miernik cęgowy, odłączasz wszystkie swoje odbiorniki i sprawdzasz wartość prądu.

Trzecia metoda (tylko dla zawodowców) - odłączasz wszystko co masz (wypinasz z gniazdek przewód). Teraz zamiast L i N "podstawiasz" L1 i L2. Po chwili powinieneś usłyszeć głos sąsiada "O k.rwa telewizor wybuchł".
    Oczywiście trzecią metodę potraktuj jako żart.
    BORG

Level 19  
    Zgadzam się z Aleksander_01. 20kW z piątku na sobotę to tak jakby sąsiad maryśkę hodował na Twój koszt i to w ilościach przemysłowych. Tak jak kolega pisze, wyłącz bezpieczniki w mieszkaniu i zobacz jakie będzie zużycie. Jeśli pomimo braku prądu licznik pójdzie do przodu, to albo jest uszkodzony licznik (ekspertyza powinna to wykluczyć), albo naprawdę sąsiad szuka oszczędności. W tym drugim przypadku wypadało by żeby zakład energetyczny sprawdził (TDR, miernik cęgowy, kilka innych metod) czy nie ma podpiętego któregoś sąsiada.
    ehinac3a
    Level 10  
    BORG

wyobraź sobie, że dostaliśmy w piątek rozliczenie m.in. za kawałek ubiegłego roku. Tauron twierdzi, że w grudniu (czyli już od września mając kuchenkę gazową) zużyliśmy prawie 670kW! A średnio na miesiąc liczą nam prawie 350kW.

Aleksander - trzecia metoda, bynajmniej nie żart, już myślałam, żeby odłączyć u siebie wszystko łącznie z żarówkami, odpiąć się w okolicach różnicówki od licznika i wprowadzić w obwód induktor (tak to się chyba nazywa). I by mnie nie ochodziło czy sąsiad się wpiął telewizorem czy może spółdzielnia podłączyła oświetlenie klatki.