Dzień dobry. Posiadam telewizor LED Thomson 40FW6765, a także kartę graficzną Asus geforce 8600GT. Karta posiada dwa sloty DVI-Dual Link. Podłączyłem telewizor z kartą poprzez kabel HDMI oraz przejściówkę DVI-Dual Link -> HDMI. Uruchamiając komputer wyświetla mi się bios na telewizorze (w trybie awaryjnym również jest wszystko OK). Obraz znika po wczytaniu się Windows 7 (w momencie pojawienia się ekranu logowania). Po czym wyświetla się napis "brak źródła".
Sterownik graficzny z poziomu panelu nividii jak i przez systemowe ustawienia ekranu traktują ekran telewizora tak jakby wszystko było w najlepszym porządku - zmieniają rozdzielczość, klonują obraz, etc - oczywiście czysto wirtualnie gdyż na ekranie wciąż widnieje "brak źródła". Co jest niepokojące; sterownik wykrywa telewizor jako analogowy, co zapewne jest źródłem problemu.
Posiadam najnowszy sterownik nividi (341.44). Poza tym kabel jak i wejście HDMI w telewizorze są sprawne. Sprawdzane na laptopie z kartą graficzną AMD (bez przejściówki - slot HDMI) z tym, że rezultat początkowy był ten sam (zanik sygnału po wczytaniu systemu) - do momentu zaznaczenia opcji "wł. zwiększenie rozdzielczości za pomocą GPU" w Catalyście.
Proszę o pomoc.
P.S. Poniżej zamieszczam zdjęcia (nawet na screenshootach wychodzi jakby telewizor działał).
Mam podłączony monitor HYUNDAI X90W przez przejściówkę DVI-Dual Link -> D-SUB.
Próbowałem podłączyć sam telewizor - bez różnicy.
Dodam, że przy włączaniu komputera obraz wyświetlany jest tylko na telewizorze. Po wczytaniu się windowsa - przełącza na monitor, a na TV pojawia się czarny ekran, a następnie - "brak źródła".
Sterownik Nividi poprawnie wyświetla rozdzielczość natywną na telewizorze. Aczkolwiek co do nazwy - nie jestem przekonany.
W trybie awaryjnym działa tylko TV (zapewne chodzi o kolejność podłączenia pod DVI). Śmiga aż miło - rozdzielczość 800x600.
Pod windows próbowałem różnych rozdzielczości - bez rezultatu (patrz: test na radeonie).
Karta posiada dwa wyjscia DVI-Dual Link i S-Video.
Uruchomilem wlasnie ubuntu liveCD 14 LTS. Wszystko smiga - rozdzielczosc natywna 1440x900. Obraz wyswietlany na obu ekranach.
Czyli... tak jak przypuszcalem chodzi o sterownik nividi. W liveCD bodajze jest otwarty. W Windows w trybie awaryjnym systemowy.
Przypomne, ze w Catalyscie aby dzialal telewizor trzeba bylo zaznaczyc opcje:
"wł. zwiększenie rozdzielczości za pomocą GPU".
Nie ma czegos podobnego u zielonych?
Powinna mieć dwa cyfrowo analogowe DVI i jedno S-Video. Mam GF 8600 GT innej firmy, ale problem może być ten sam. Złącza działają prawidłowo tylko przy współpracy z oryginalnym sterownikiem od producenta. To nie pierwsza karta graficzna z takim problemem, nie dotyczy o też tylko nVidii. Nie mam pojęcia co oni ze sterownikami wyprawiają, ale jak ktoś chce mieć z karty coś więcej niż jeden standardowy monitor, to jest dosyć duży problem ze znalezieniem sterowników (na pewno nie najnowsze), w których działają wszystkie opcje karty.
Spojrz wyzej . Napisales w tym samym momenciem co wrzucalem post .
Sterowniki mam ze strony producenta. Probowalem na 341.44 i tych zaproponowanych przez WIndows Update - tj. bodajze 341.10 albo 340.x.
Teraz znikam. Gdy wroce sprobuje na starszych sterownikach.
Taki mały opis obrazujący sytuację. Już posprawdzałem - mam EVGA GF8600GT i tylko na sterownikach z oryginalnej płyty od EVGA udało się zmusić do pracy TV. Na pobranych z nVidii, nie wiedzieć dlaczego, sygnał był wysyłany w NTSC i za cholerę nie dało się go skutecznie zmienić na PAL (po zatwierdzeniu wracał do NTSC a okienko wyboru przestawało być aktywne). Sam TV by jeszcze zadziałał ale magnetowid już nie (obsługa tylko PAL na wejściu). Dlaczego piszę, że "by zadziałał" a nie zadziałał? Bo z kolei po podłączeniu bezpośrednio do TV (stary kineskopowiec z Euro złączem) sterownik uznał że ma do czynienia z telewizorem HD i nie udało się skonfigurować poprawnie rozdzielczości. Przy podłączeniu dwóch monitorów przez przejściówkę D-Sub także działy się rzeczy nadprzyrodzone. Próbowałem chyba z 6 wersjami sterów, potem modyfikacja BIOS i uwalenie karty (gdybym nie miał zintegrowanej z której udało się wystartować sprzęt i wgrać BIOS to byłby serwis), po czym zacząłem szukać oryginalnych sterowników. Zdobyłem obraz płyty, zainstalowałem i... wszystko działa. Oba złącza DVI z przejściówką D-Sub - bez uwag. S-Video - wykrywa prawidłowo i TV i magnetowid, wypuszczam sygnał jaki chcę, wszystko działa.
Taka jeszcze jedna ciekawostka - Radeon 9600 SE i sterowniki pod Vistę i Win 7. Jak ktoś ma kartę z tej serii niech spróbuje znaleźć działający (taki który w ogóle zadziała, wśród tych, które oficjalnie wspierają tą serię kart ).
Takich przykładów kart graficznych mogą podawać dowolnie wiele.
Także szukaj oryginalnych (a w zasadzie zmodyfikowanych, bo to właśnie oryginalne robią problem) sterowników od Asusa, zaczynając od tych dostarczanych z płytą do Twojej karty. Ewentualnie wersji nVidii ale tej generacji, co sterownik dostarczany z kartą.
Błędnie założyłem, że producentem karty jest Asus. Wcześniej nie było to dla mnie szczególnie istotne gdyż jestem zwolennikiem instalowania sterowników od nvidia/amd. Jednak za instrukcjš kolegi spróbowałem sterowników od producenta. Chciałem upewnić się, że to faktycznie Asus. Więc zdjšłem obudowę i mym oczom okazał się napis "sonic+". Zatem faktycznym producentem jest PALIT, a model to GeForce® 8600GT Sonic+ (256MB). Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Aby dostać się do sterowników tegoż modelu trzeba było wybrać język - niemiecki (w j. polskim ich nie uświadczymy).
Jednakże na stronie producenta znajdują się stosunkowo nowe sterowniki - 337.88.
Poza tym poniżej wyszukiwarki widnieje pouczenie "*You can also download graphics driver from Nvidia or ATi" (sterowniki można pobierać bezpośrednio od nvidi/amd). Zainstalowałem mimo to - bez rezultatu. Próbowałem też starsze z internetu (od nvidia) - wersji od 186.x. I nadal nic. Płyty oryginalnej od Palita nie mogę znaleźć w necie, a jeżeli nawet by mi się udało to nie jestem pewien czy to nie czasy Windows Vista...
Z ciekawości zainstalowałem Ubuntu 14 LTS i wszystko jest ok... do czasu instalacji sterowników zamkniętych - dzieje się dokładnie to samo. Telewizor błędnie zostaje wykryty jako CRT.
Wrzucam garść pozyskanych danych:
xconfig z zamkniętych sterowników:
Spoiler:
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings: version 331.20 (buildd@komainu) Mon Feb 3 15:11:14 UTC 2014
Niewiele tu mogę pomóc. A bez sterowników (to znaczy na domyślnych, Windowsowskich) jak się sprawuje? "Oryginalne" sterowniki mają jeszcze jedną wadę - wydajność. To znaczy przynajmniej u mnie jest ogromna różnica między najnowszymi od nVidii, a tymi z płytki EVGA. Niestety - częściej oglądam filmy niż gram, dlatego wybór został taki.