Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung HT-C5500 Blu-ray awaria

piodar 28 Mar 2015 12:49 2724 2
    piodar
    Level 2  
    Posiadam od 5-ciu lat kino domowe m-ki Samsung HT-C5500 Blu-ray i w zasadzie do tej pory sprawowało się bez zarzutu. Kilka dni temu sprzęt się zbuntował i przestał odtwarzać płyty blu-ray natomiast bez problemu nadal odtwarza płyty DVD. Sprawdzałem kilka płyt blu-ray (które wcześniej odtwarzał) i zawsze to samo: wyświetla się komunikat: "nie można załadować dysku. Sprawdź płytę". Nie pomogło przywrócenie do ustawień fabrycznych, a w kinie mam najnowsze oprogramowanie pobrane on-line. Po przejrzeniu sieci i kombinowaniu z kodami regionów, ustawiłem że w zasadzie czyta wszystkie regiony, ale płyty blu-ray i tak mają oznaczenie - odtwarzanie na całym globie. Podczas tych prób jednak udało mi się uruchomić płytę blu-ray, jednak po jej wysunięciu lub wyłączeniu kina problem się pojawiał ponownie. Proszę o pomysły i pomoc w rozwiązaniu problemu! Czy jest to usterka oprogramowania, czy sprzętu (laser?).[/b]
    maxwaski
    Level 11  
    Witam. Stawiałbym na laser, że skończył już swoją żywotność.
    piodar
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedź, ale już problem rozwiązałem. Po zagłębieniu się w obszerne zasoby sieci, w tym również na tym portalu zacząłem od czyszczenia laserów i tu cuda zdziałał czysty spirytus i kwaczyki. Kino zaczęło śmigać jak nowe, nawet jest cichsze, gdyż laser nie szuka tak długo. Dodaję, że w zasadzie nie były widoczne żadne zabrudzenia wewnątrz napędu, ale udało się. Temat rozwiązany i zamykam go.