Witam,
poszukuje informacji na temat montażu Webasto w passacie:
- jak jest zamontowane oryginalne webasto i czy oprócz webasta i sterownika telestartu przychodzi jeszcze jakiś sterownik?
- Czy musi być panel climatronika z przyciskiem do webasto czy na zwykłym też ruszy (włączanie pilotem).
- Czy zamiast oryginalnego można zamontować Thermo Top C analogowe - czy panel climatronika ma pin umożliwiający włączenie opcji HE? - tak jak np. w passacie B5.
Drążę temat od jakiegoś czasu i z tego co się orientowałem to oryginalnego sterowanego przez CAN nie ma co montować bo ma np. ochronę komponentu (wykrywa instalacje w aucie z innym VINem i się blokuje) i trzeba jechać do serwisu żeby je aktywować (albo do magika od tego). Aso podłącza webasto do kompa a komp łączy się z bazą vw i sprawdza czy nie jest z kradzionego auta lub z auta po szkodzie całkowitej. Jeżeli okaże się, że jest kradzione to powiadamiają policję itp..
Poza tym oryginał nie załączy się np. jak jest rezerwa paliwa. Podobno też oryginał nie załączy po CAN panelu climatronik jeżeli panel nie jest w wersji z przyciskiem od webasto.
Próbuję teraz dopasować analogowe thermo top C, tylko nie wiem jak załączyć panel climatronic.
Do sterowania obrotami dmuchawy potrzeba modułu IPCU firmy Webasto, natomiast nie wiem co z klapami regulacji temperatury..
EDIT:
Już wiadomo: panel się nie załącza - przed wyjściem z auta ustawiamy temp. na HI i wtedy klapa zostaje w położeniu grzania.
Dla zainteresowanych pobór paliwa:
Pompa paliwa ma fabrycznie króciec, który obcinamy i wprowadzamy przez niego rurkę. Jako uszczelnienie dajemy wężyk i obejmy. Teoretycznie można to zrobić bez wyciągania pompy, jednak wtedy rurka trafia w fabrycznie przygotowany uchwyt poniżej, który ogranicza głębokość, tak że na ok 1/3 rezerwy już nie dotyka paliwa (pewnie dla tego fabryczne Webasto nie startuje na rezerwie). Rozwiązałem ten problem umieszczając rurkę w sąsiednim otworze, tak że dotyka dna pompy. Na dnie jest zawór zwrotny który i tak się otwiera i napełnia pompę, mimo że nie pracuje (Sprawdzałem nawet przy prawie pustym baku). Dodatkowo jest tam filterek.
Fotorelacja z montażu:
Podłączenie modułu IPCU pod panel climatronic. Przewód biało czarny wtyczki po stronie kierowcy należy przeciąć i wpiąć wiązkę od IPCU - jest ot sygnał PWM do sterownika dmuchawy. Całość zabezpieczamy taśmą do wiązek. Na zdjęciu widać ramki które należy pociągnąć (najpierw tą od navi) żeby dostać się do śrubek od navi i panelu climatronic. Nie musimy instalować przekaźnika do dmuchawy - moduł jest stale podłączony do zacisku 30. zasilanie IPCU podłączyłem bezpośrednio pod pin sterujący dmuchawą w piecu - maksymalne obciążenie tego pinu to 500 mA, moduł IPCU pobiera około 30 mA.
Przy okazji patroszenia całego wnętrza założyłem wiązkę do kamery cofania, oraz przewody do oświetlenia przestrzeni na nogi z przodu i z tyłu. Telestart montujemy w bagażniku, można wymienić antenę dachową na taką z obsługa telestartu. Żeby odchylić boczek bagażnika, należy wymontować podłogę bagażnika i listwę przy tylnym zderzaku (tam gdzie wchodzi zamek).
Zasilanie pompki paliwa przeciągamy przez przepust po prawej stronie auta koło nóg pasażera.
Wiązki (oprócz tej od kamery cofania) wykonywałem samemu.
Przechodzimy za schowkiem i za modułem komfortu, po oryginalnej wiązce, w stronę kierowcy, przez przestrzeń za panelem klimy, dalej po kanale nawiewowym na nogi kierowcy.
Obsadzamy pin we wtyczce skrzynki bezpieczników pod maską.
Przejście przez ścianę grodziową po stronie kierowcy. Przepust gumowy wypełniony czarną masą, zalane poszczególne przewody, a nie cała wiązka. Przepychamy nasze przewody bez taśmy i uszczelniamy. Ja użyłem uszczelniacza dekarskiego firmy Sundal.
Podpinamy pin diagnostyczny pieca do linii K w złączu diagnostycznym, łaczymy przewody, prasujemy oczko na masach i podpinamy do śruby masowej pod dźwignią otwierania maski. Przewody od zasilania telestartu i kamery cofania podpinamy do skrzynki bezpieczników w kabinie po stronie kierowcy.
Przeciągamy przewód paliwowy, pompkę dozującą zamontowałem na baku przez wciśnięcie jej między bak a karoserię (na gumowym uchwycie). Nie mogłem znaleźć oryginalnego miejsca montażu, powinny być wsuwki na baku, u mnie chyba nie było, może jak webasto jest montowane fabrycznie to są.
Piec zamontowałem po stronie kierowcy. Jest tam dużo wolnego miejsca, w przeciwieństwie do prawej strony gdzie jest montowany oryginalnie. Łatwiej też przejść z wężami - nie mamy po drodze pasków i wydechu w DPFem. Potrzebujemy przejściówek z węży 18 na 20 - od dmuchawy są o wiele mniejsze niż króćce Webasto i były by za bardzo naciągnięte. Przecinamy górny wąż dmuchawy w okolicach kolanka 90 st. przy ścianie grodziowej. Kawałek, który nam zostanie po stronie silnika obracamy na króćcu w stronę chłodnicy i dalej montujemy przejście na 20 i prowadzimy do pompki na piecu. Wąż wychodzący z pieca - omijamy podłużnicę 2 kolankami i idziemy wzdłuż podłużnicy nad półosią, między półosią a skrzynią biegów. Zakręcamy przy ścianie grodziowej i łączymy (stosując redukcje 20 na 18) z górnym wężem nagrzewnicy.
Uchwyt do montażu pieca wykonałem z blachy 3mm, pomalowanej sprayem antykorozyjnym.
Tłumik montujemy na tych samych śrubach co piec. Należy podnieść i przypiąć opaską wiązkę, która idzie w pobliży wylotu z pieca, żeby nie dotykała gorącej rury. W podłodze należy wywiercić otwór na rurę, w części nadkola już fabrycznie jest wnęka (po prawej stronie jest fabrycznie otwór na wydech Webasta). Do montażu nie zdejmowałem zderzaka.
Passat B7 2014r. silnik 2.0 TDI CR CFFB skrzynia NFV, blue motion
Mógłbyś podać jakie parametry zaprogramować w IPCU? Jesli to nie tajemnica. Bo zazwyczaj się je programuje pod dane auto. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Parametry domyślne z WTT, dla Passata 3C to jest to samo co B7. Można jedynie trochę zwiększyć cykl roboczy jeżeli masz dobry akumulator. Przy 30% zdarza się, że webasto przechodzi w tryb 50% mocy, mimo że auto jest nienagrzane.