Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lusterko z kamerą cofania/rejestratorem/GPS na Androidzie

franz87 29 Mar 2015 00:06 46248 46
    franz87
    Level 16  
    Witam,
    Znalazłem na znanym zagranicznym serwisie aukcyjnym takie lusterko samochodowe:

Lusterko z kamerą cofania/rejestratorem/GPS na Androidzie

Lusterko posiada Androida 4, 5 calowy wyświetlacz dotykowy, nawigację z zewnętrzną anteną, bezprzewodową kamerą cofania wifi i wbudowany rejestrator jazdy. Oprócz tego posiada wszystkie funkcjonalności co tablet. Cena przy kupnie w Azji około 500zł.

Czy posiada ktoś taki gadżet? Jak się sprawuje? Warte uwagi?
    Ciekawi mnie czy nawigacja działa w miarę szybko, czy ekran jest dobrze widoczny, jakie są ew. wady?

Pozdrawiam
    franz87
    Level 16  
    Witam,
    Filmiki na YT widziałem.
    Bardziej interesuje mnie opinia osoby, która taki gadżet kupiła i może coś o nim powiedzieć na podstawie własnych obserwacji.
    Ogólnie w Polsce b.mało informacji nt tego lusterka, a z tego co widzę na rynku jest od początku 2013r
    Dudi7777
    Level 11  
    Witajcie. Ja też się czaję na to lusterko. Na angielskim ebay'u (http://www.ebay.co.uk/itm/5-Touch-Screen-Rearview-Mirror-Android-Dual-lens-DVR-GPS-WiFi-High-Quality-/271818425092?ssPageName=ADME:X:AAQ:GB:1123) jest za ok. 380 zł z wysyłką z Filipin. To zdecydowanie taniej niż 500 zł. Pewnie się skuszę, ale muszę najpierw sprzedać rejestrator, który mam teraz i Samsunga, który służy mi tylko jako navi. Może, ktoś jest chętny?? :-) Trafiłem na jednego gościa, który takowe ma i sobie chwali. Pisał, że pierwsze wrażenie, to takie, że zamontowane jest bardzo duże, ale jak się je ściągnie, to oryginalne VW wydaje się małe. Poprosiłem go o sprawdzenie go z navi Sygic, czy Sygic widzi ten nadajnik GPS, który jest na kablu, bo mój oryginalny Sygic nie widzi zewnętrznego nadajnika GPS przez Bluetooth, tzn. nie ma w nim opcji zewn. nadajników GPS. Jestem ciekaw jak Sygic potraktuje ten nadajnik na kablu.
    franz87
    Level 16  
    I jak Dudi777 kupiłeś te lusterko? Wiesz coś więcej?
    tomiok
    Level 33  
    Ja także jestem ciekawy opinii. :)
    Bardzo ciekawy gadżet, także myślę nad jego zakupem.
    Dudi7777
    Level 11  
    Witajcie. Chętnie podzielę się z Wami opiniami, ale póki co jeszcze czekam, aż dojdzie. Kupiłem bezpośrednio w Singapurze za 112$ z wysyłką ekonomiczną na aukcji i czekam, bo - wg nr przesyłki - już od tygodnia jest w drodze. Póki co, mogę Wam "powiedzieć", że navi Sygic na tym lusterku działa i widzi ten nadajnik GPS na kabelku, który jest w zestawie z lusterkiem, bo ten Gość to sprawdził i nawet wysłał mi fotki mailem, że działa.
    Jak tylko dojdzie i je zamontuję, to się odezwę. Jakby co, to przypomnijcie się za kilka dni. :-)
    Dudi7777
    Level 11  
    Witajcie.
    Lusterko dotarlo cale i zdrowe. :-)
    Zapewne wszystkich interesuja wady, wiec znajdziecie je tez ponizej. ;-)

Pierwsze wrazenia... duze..., ale po zalozeniu, chwila przyzwyczajenia i wyglada normalnie. Nawet Moja Zona powiedziala, ze nie wyglada na takie wielkie (w domu, tez mowila, ze duze). :-) Jezdze Sharanem MK1 (1995-2000) i kamerke cofania zamonowalem z tylu tuz nad tablica rej., czyli ok. 1 m nad ziemia (jak dla mnie za wysoko, bo nie widze ziemi tuz przy aucie, ale inaczej nie ma jak). Mam tez standardowe, "piszczace" czujniki cofania i bez nich, nie dal bym rady cofac na kamerce, bo wg kamerki, przy cofaniu, przeszkoda z tylu wydaje sie, ze jest daleko, a faktycznie jest naprawde blisko. Jest to oczywiscie kwestia przyzwyczajenia i wyczucia. Linie pomocnicze od kamerki cofania nie maja naniesionej odleglosci i nie piszcza, wiec to jest utrudnienie, ale na szczescie mozna regulowac kat ich pochylenia - gora/dol. Wyczailem, ze jak sa te linie na maxa do gory, to jak dojezdzam do przeszkody i zielone linie na ekranie tej przeszkody dotkna, to jestem 1,5 m od niej, a jak czerwona jej dotkna, to 40 cm. Tak czy owak, na poczatku mozna sie naprawde zdziwic, ze na ekranie przeszkoda daleko, a naprawde jest blisko. Dojezdzajac tez do innego auta, wg czerwonych linii blizej niz 40 cm, to nie wiem kiedy dotkne tylnym zderzakiem tego auta. Najlepiej byloby zamontowac kamerke na tylnym zderzaku, ale wtedy obraz bedzie do gory nogami, a nie da sie go odwrocic. Tyle jesli chodzi p kamerke... :-) Co ciekawe, kamerka wsteczna, w nocy nagrywa ladniejszy (jasniejszy) braz niz kamerka przednia. Tylna dziala takze jako rejestrator i nagrywa jednoczesnie razem z przednia kamerka (w osobnych plikach), ale jako rejestrator, to tylna mozna wylaczyc w opcjach. Czasami wgrany fabrycznie odtwarzacz nie chce odtwarzac nagranych plikow z obu kamerek. Zalezy od humoru lusterka, raz odtwarza, a raz nie.

Navi - dostalem lusterko z navi iGO z najnowszymi mapami (oczywiscie glosy PL). Poprosilem o EU, bo wgrywaja na prosbe, ale obsluga iGO mnie bardzo wkurzala, ze nie sprawdzilem czy sa wszystkie kraje. W kazdym razie GPS dziala. Ma on niestety jedna wade, bo moj odbiornik GPS pokazuje o ok. 10-15 km wieksze predkosc niz faktycznie jade (zalezy od predkosci, tzn. im jade szybciej, tym wiecej zawyza). Navi w dwoch tel. pokazuje wuzo mniej, np. licznik pokazuje 100 km/h, navi w telefonach ok. 94, a lusterko ok. 110 km/h. To denerwuje, ale nie wiem jak to zmienic i czy sie da. Mam inny odbiornik, ale ten do lusterka jest wpinany na mini-jack'a jak sluchawki, a moj ma malutka wtyczke wkrecana. Zmienilem wtyczke na mini-jakc'a, ale lusterko nie lapie sygnalu, tzn. navi Sygic pokazuje brak GPS.

Pozostale sprawy - Android 4.0.4 (99% spolszczony) - nie ma sie co o nim rozwodzic, oprocz tego, ze jedna z aplikacji po zainstalowaniu pokazuje, ze jest zrobiony ROOT.
    Nie kumam tu jednej rzeczy: info o pamieci pokazuje 2 pamieci wewn.: *1* 512 MB (210 MB aplikacje i 280 MB wolne); *2* 6,27 GB (143 MB aplikacje, 564 KB muzyka, dzwonki, itp., i 1,19 GB wolne), a nie moge zainstalowac zadnej aplikacji, bo pokazuje brak miejsca. Zainstalowalem 4 swoje aplikacje: Blitzer.de (info o radarach w DE), Sygic, Aptoide (alternatywa dla Sklep Play) i dodolKeyboard (lepsza klawiatura niz systemowe), reszta to zainstalowane przez producenta w tym iGO. Troche ten problem rozwiazuje Aptoide, bo Sklep Play od razu wyplul komunikat o braku miejsca przy probie instalacji czegokolwiek, ale teraz Aptoide tez juz nie chce nic instalowac. Jak w ustawieniach wejde w zainstalowane aplikacje, to pokazuje zajete 228 MB, a wolne 20 MB. Nie wiem w czym problem, moze macie jakis pomysl??

Jasnosc - lusterko, tzn. ekran nie reaguje na zmiane jasnosci. Daje jasnosc na maxa lub na minimum, a i tak nie ma zmiany, to samo sie tyczy ustwienia auto. Wg mnie w dzien jasnosc jest ciut za slaba (odbijajace sie swiatlo i obraz jaki widzimy za soba utrudnija patrzenie na ekran), a w nocy jest za jasne (zdecydowanie). Chialem zainstalowac apl. do regulacji jasnosci, ale nie moge ze wzgled na brak miejsca (wrrr). Tutaj, z tym lusterkiem, musicie sie przygotowac na jedna rzecz. Tradycyjne lusterko ma taka opcje, ze jak w nocy ktos nas z tylu razi swiatlami, to takim sprytnym pstryczkiem zmieniamy kat lusterka i jaz nas nie razi, a nadal "cos" troche ciemniej widzimy. Jak na tradycyjne lusterko zalozycie to, to po przestawieniu tego pstryczka nie widac juz w nim nic, bo zmieniamy kat lusterka i najwidoczniej jego budowa jest taka, a nie jak w tradycyjnych. Jesli chodzi o obraz jaki widzimy w lusterku (nie na ekranie), to jest to ciemno niebieski. Moim zdaniem ciut za ciemny, ale idzie przywyknac. Jak byscie chcieli wyciagnac sobie rzese z oka, to lusterko daje zbyt ciemne odbicie i slabo widac. Natomiast do jazy w nocy jest ok, ale jak juz bedziemy mieli przyciemniana tylna szybe, to moze byc za ciemno.

Launcher - lusterko ma wgranego jakiegos launchera (chyba dxLauncher), przez ktorego nie mamy "tradycyjnego" pulpitu jak w tabletach gdzie mozemy dac swoje skroty, tylko ekran, na ktorym jest 7 kafelek/skrotow: GPS (tylka ta kafelke mozemy zdefiniowac jaka navi ma sie nam uruchamiac po jej kliknieciu), data i godzina (data po ang.), skrot do rejestratora, odtwarzacz muzyki, galeria, tramsmiter FM (daje za slaby sygnal, bo dzwieki w radiu slychac z lekkim szumem) oraz kafelka "system" - inaczej wejscie do menu androida.

Zauwazylem jeszcze jedna rzecz... Np. wlacze navi Sygic i program ostrzegajacy o radarach Blitzer.de. Jak przechodze na glowny ekran, to Blitzer.de pyta czy ma dzialac w tle. Daje, ze tak, a on i tak nie dziala. Podobnie jest z Sygicem (ma w opcjach ustawione dzialanie w tle), tez nie dziala w tle, bo po przejsciu do ekranu glownego i ponownym powrocie do Sygica, to niby juz dziala w tle, bo nie wlacza sie od zera, ale jak go nie ma na ekranie, to nie gada wskazowek. Blitzer.de dzialajac w tle, tez nie ostrzega o radarch. Zupelnie jakby system nie umial utrzymac w tle dwoch dzialajacych aplikacji.

Czasami sie zamula podczas pracy, tzn. najczesej jak dziala navi Sygic i przechodze do menu, aby wlaczyc cos innego lub pogrzebac w menu, to sie troche przycina. Czasami irytujaco mocno, a czasami nieznacznie, ze to nie utrudnia pracy.

Ogolnie zakup oceniam jako bardzo udany, jestem bardzo zadowolony i nie zaluje zakupu. Bardzo duzo jezdze autem i wczesniej mialem osobno navi i osobno rejestrator i tradycyjne czujniki parkowania z tylu i razowno navi, jak i rejestrator musialem sciagac na noc (parkuje pod chmurka). Teraz mam all in 1 i cala przednia szybe wolna. Stojac przed autem nie widac, ze mamy jakies inne lusterko, trzeba sie przyjrzec, bo nawet ta kamerka przednia przymocowana do lusterka nie rzuca sie w oczy, wiec nie musze lusterka sciagac, tym bardziej, ze denerwujace byloby ciagle odpinanie 3 kabelkow (zasilanie, GPS i kamerka cofania).

Jakby ktos mial watpliwosci odnosnie dlugosci zalaczonych kabli... VW Sharan jest dlugim autem, a kable od kamerki cofania wstarczyly bez problemu, abo pociagnac od tylnej klapy do lusterka (po krawedzi podsufitki z boku) jescze mi zostal zapas.

Troche sie rozpisalem, ale mysle, ze wyczerpujaco. Jesli macie jakies pytania, to piszcie. Jak chcecie, to dam namiary na sprzedajacego (bezproblemowy i odpisywal na moje maile z pytaniami) i wyjasnie w skrocie jak dziala aliexpress.com, onkretnie bezpieczenstwo kupowania.

Pozdrowionka.
    franz87
    Level 16  
    Dudi7777 - dzięki za wyczerpujący opis. Na pewno się przyda.
    Można prosić o namiar na tego sprzedawce, jakiś link do aukcji?
    Ile to szło do Polski dni?
    Kabel do ładowania masz podpięty do zapalniczki czy przeciągnąłeś inaczej zasilanie?
    Kupiłeś to na ebay czy aliexpress.
    Po takim opisie mimo tych małych wad chętnie kupię :) Mi głównie potrzebna jest nawigacja.
    Dudi7777
    Level 11  
    Ja kupilem konkretnie z tej aukcji u tego sprzedajacego i na tej aukcji: http://www.aliexpress.com/item/New-5-0-Touch-Android-Rearview-Mirror-GPS-navigation-FHD-1080P-dash-camera-parking-car-dvrs/32260268814.html

Lusterko przyszlo do mnie 25.04. a kupilem w nocy z 05.-06.04. Szlo wiec 3 tyg, ale na to nie ma reguly. Inny znajomy pisal, ze on dostal pozniej, a pierwszy status paczki pojawil sie po 3 tyg w Holandii. Moj status pojawil sie po tygodniu. Kupujac uwazaj, bo podana cena jest wazna przez iles czasu. Ja kliknalem kup pare minute przed koncem czasu, ale zanim po kliknieciu kup przeszedlem proces rejestracji z mailowym potwierdzeniem, to czas dla tej ceny sie skonczyl i zaplacilem kilka dolcow wiecej.

Ja kupilem dodatkowe gniazdo zapalniczki, ktore podpialem za radiem, pod kokpitem do fabrycznego gniazda zapalniczki i tam wpialem wtyczke od lusterka, a kable pociagnalem pod tapicerka przy szybie i w slupku przy szybie, aby nie bylo widac.

Mysle, ze bedziesz zadowolony. :-)

Wiesz jak dziala bezpieczenstwo zakupu na AliExpress i jak wyglada kwestia VATu i cla z poza UE?
    franz87
    Level 16  
    Niestety nie wiem jak działa bezpieczeństwo zakupu na AliExpress.com, zawsze kupowałem rzeczy na ebayu. Mógłbyś przybliżyć?

Z VATem i cłem to z tego co słyszałem jest tak, że jeżeli paczkę zatrzyma urząd celny to trzeba płacić (VAT chyba na elektronike 7%, cło podobnie), a jeżeli urząd nie zatrzuma to mamy szczęście i nie płacimy nic :) Ale nie wiem czy to prawda. Wysyłać będę do Niemiec, bo tu jestem.

Pisałeś coś do sprzedawcy, żeby ci dodał do lusterka? Mówiłeś coś o mapach.
    Dudi7777
    Level 11  
    Na AliExpress.com zakup wyglada tak, ze jak placisz za cos i Twoja platnosc zostanie zaakceptowana (czyli transfer pieniedzy przebiegl pomyslnie), to zaczyna biegnac czas 60 dni i po zalogowaniu do AE i (chyba) zakladce "My Orders" widzisz zegar odmierzajacy czas od 60 dni w dol. Jest to czas przez, ktory przesylka musi do Ciebie dotrzec. Jak tylko status przesylki zmieni status na doreczona, to zegar ustaje i dopiero wtedy sprzedajacy otrzymuje przelane przez Ciebie pieniadze, a do tego czasu czekaja one na koncie AE. Jesli przesylka nie zostala do Ciebie wyslana i nie dojdzie, to zglaszasz sprawe do AE i AE oddaje Ci pieniadze. Przesylke powinienes sprawdzic przy kurierze, aby miec/dac pewnosc sprzedajacemu, ze nie doszla uszkodzona, bo inaczej bedzie lipa.

Pisalem z gosciem, ktory kupil takie lusterko tez na AE i on juz mial sytuacje z inna transakcja, ze sprzedajacy wcale nie wyslal towaru i po jego interwencji do AE, AE natychmiast dodalo o sprzedajacym status"podejrzany" i na drugi dzien oddali mu kase. Nie wiem jak dziala, kiedy przesylka nie zdazy dotrzec w terminie, ale mysle, ze wszystkie przesylki musza byc zarejestrowane z nr nadania, aby mieli kontrole nad transakcja. Po transakcji oczywiscie komentarz dla sprzedajacego.

Troche czytalem o polskich przepisach celnych i jak przesylka tylko dotrze do UC w PL i stwierdza, ze moze to byc cos wartosciowego (slepy traf, zalezy od celnika, ktory paczke wezmie do reki, no i na pewno czy paczka jest duza), to moga zarzadac od Ciebie droga pocztowa dowodu gdzie i za ile kupiles (np. link do aukcji, jej wydruk, dowod platnosci, itp.) i musisz im to dostarczyc. Jesli wartosc zakupu przekracza rownowartosc 150 €, to wtedy trzeba zaplacic clo, jesli nie, to tylko dolicza Ci polski VAT. Nie jestem tylko pewny czy 23% czy 7%. Wiaze sie to z podejrzeniem, czy nie kupujesz czegos na handel, a nie jako pamiatka dla siebie prywatnie na uzytek wlasny. Sprzedajacy natomist powinni Ci opisac przesylke jako GIFT (prezent) lub DOCUMENTS (dokumenty), aby paczka z automatu nie byla podejrzana dla UC, tylko jako przesylka malo wartosciowa.

Jak te przepisy wygladaja w Niemczech, to nie wiem, ale sa prowadzone rozmowy o wolnym handlu miedzy Singapurem a EU: http://internacjonalizacja.pl/frontpage-article/wolny-handel-z-singapurem-juz-wkrotce/
    Musisz sprawdzic przepisy celne i podatkowe w DE, abys byl pewny, ze nie wyjdziesz jak "Zablocki na mydle", bo Ci "cos" dolicza.

Sprzedawca w aukcji ma zapisane, ze przed wysylka wgrywa aktualne mapy kraju, do ktorego jest wysylka, ale na zyczenie moze wgrac inne. Ja poprosilem o mapy EU i polskie glosy, i aby menu program do navi bylo w PL. Tak tez bylo. Poprosilem, aby lusterko mialo w ustawieniach ustwiony jezyk PL lub ANG, ale wlaczajac lusterko, to system android od razu przepowadzil po angielsku przez poczatkowe ustawienia i wybor jezyka. Kupuja, zwroc tylko uwage czy w opisie jest napisane, ze ma jezyk PL, bo niektorzy sprzedajacy nic nie pisali o jezyku PL i te aukcje ja omijalem z daleka.

Musze jeszcze szczerze przyznac, ze wg lepiej byloby, jakby lusterko zamiast transmitera FM mialo BLUETOOTH'a, bo wtedy mogloby sluzyc jako zestaw glosnomowiacy. Coz nie mozna miec wszystkiego. Z ta funkcja byly inne lusterka, ale z mniejszym ekranem dotykowym (chyba 4,3") i kamerka/rejestratorem nagrywajacym z przodu wmonmtowanym na stale w plecy z boku lusterka i lusterko przymocowujesz z automatu niesymetrycznie do lusterka fabrycznego i z tego co pamietam, to te lusterka nie mialy kamerki cofania (na czym mi najbardziej zalezalo). Zwroc tez uwage, bo czasami sprzedajacy nie realizuja wysylek do Niemiec. Ten sprzedajacy, w powyzszej aukcji ma bezplatne wysylki poczta Singapuru tradycyjna, ekonomiczna za free do PL i DE.

Jesli chodzi o navi, sugeruje Ci zakup SYGIC'a. Sygic przy zakupie najczesciej daje dozywotnia, bezplatna licencje na max 3 urzadzenia (nie jednoczesnie, tylko jedno po drugim, np. jak zmieniasz jedno urzadzenie na nowe), na aktualizacje map i programu. Ja swojego kupilem 2 lata temu za 19,99 € full EU (z przewalutowaniem i na PayPal'u wyszlo mi 24 €, bo Sygic sprzedaje przez serwis PayPal) i faktycznie aktualizuja mi sie mapy i program. Za ta cene nie ma naprawde sensu bawic sie w cracki i jakakolwiek lewizne - bezsens. Tylko ja nie wgrywalem kazdego kraju EU, tylko PL i DE, bo tu ciagle jezdze, a jak bede jechal do innego kraju EU, to moge sobie go w kazdej chwili doinstalowac (oczywiscie bezplatnie, bo juz za to zaplacilem przy kupnie). Bylo mi szkoda miejsca w urzadzeniu na wszystkie mapy, a poza tym jak wybierasz adres docelowy, to najpierw prosi Cie o wybranie kraju i wtedy musisz przewijac wszystkie kraje alfabetycznie, aby sie dokopac np. do PL lub Niemiec. Jak Ci wgraja do lusterka iGO, to za jakis czas te mapy nie beda aktualne i bedziesz musial wlaczyc z mapami, crackami, itp., itd. Teraz Sygic ma promocje --40% za full EU za 29,99 € (http://eshop.sygic.com/en/android:buy-now), ale sledz promocje na ich stronie lub w Sklepie Play, bo czesto na rozne swieta maja promocje -50% lub 70% i problem masz z glowy, a Sygic prowadzi dobrze i korzysta z map TomTom'a.

Dodano po 4 [minuty]:

Jako walute do platnosci wybierz sobie $ a nie €. Jak przeliczylem po kursie, to mi w $ wyszlo cenowo korzystniej niz €. Spreawdz zreszta sam. :-)
    tomiok
    Level 33  
    Kurcze, dzięki za tak obszerną recenzję - jakby było tutaj pomógł, nie zawahał bym się tego użyć. ;)

Muszę się po tym wszystkim "przespać" z wyborem. :-)
    franz87
    Level 16  
    Dudi7777 wielkie dzięki za pomoc.
    Teraz wiem już wszystko.
    Czekam, aż cena znowu zejdzie na 107$ i kupuję (obecnie jest 149$)
    Pozdrawiam
    Dudi7777
    Level 11  
    Przepraszam, nie mogłem odp. wcześniej - awaria laptopa, a jakoś nie mogę sobie poradzić z konfiguracją "taptalka" w telefonie. Tak lubię gadżety, a tego nie umiem. :-( Wkurzyło mnie i sobie odpuściłem.

Podpowiem Wam jeszcze jedną rzecz... Pamiętajcie, że to lusterko nie ma Bluetooth'a, więc nie wykorzystacie go jako zestawu głośnomówiącego, a szkoda, bo wg mnie głośniczek w zupełności daje radę - navi wystarczająco głośno gada. :-)
    Nie znalazłem niestety w necie aplikacji, aby dwa urządzenia, czyli telefon i "coś innego" z wifi mogły się komunikować jako zestaw głośnomówiący.

"franz87" - jeśli chodzi o cenę, to wejdź na przedmioty sprzedającego, czyli tutaj: http://www.aliexpress.com/store/group/DVR/1627607_260181140.html
    i masz lusterko w cenie 104-116 $ - promocja cenowa ważna jeszcze 10,5 h licząc od teraz, czyli od godz. 22:30.
    Nie wiem co oznacza przedział cenowy, ale pod ceną masz kupon, że przy zakupie za 89 $ dostaniesz 2$ rabatu, wystarczy tylko wybrać "Get a US $2 coupon". Jak kupujesz za więcej, to wybierz inny kupon pod ceną. Pamiętaj, że tam jest inna strefa czasowa (+6 h), wiec w innych godz. odczytują maile. ;-)

Dodano po 14 [minuty]:

tomiok wrote:
    Kurcze, dzięki za tak obszerną recenzję - jakby było tutaj pomógł, nie zawahał bym się tego użyć. ;)

Muszę się po tym wszystkim "przespać" z wyborem. :-)

Myślę, że będziesz zadowolony. Ja po ok. 3 tyg. użytkowania jestem b. zadowolony, ale muszę się tylko zaopatrzyć w szmatkę do czyszczenia ekranu, bo odciski palców w tej części tabletowej widać strasznie i to drażni (przynajmniej mnie). Mam "takie małe coś" do obsługi ekranów dotykowych, co ekrany rozpoznają jako palec, ale tym trzeba dotknąć ekran mocniej, a to czasami skutkuje przestawieniem się lusterka (moje lusterko w aucie, nie trzyma się mega ciasno w mocowaniu do szyby). Zauważyłem za to, że przez cienką serwetkę z McDonald'sa ekran rozpoznaje palec, a nie ma odcisków. Czyściłem taką ekran i mi się navi poprzestawiała. :-)

Jak macie jeszcze jakieś pytania, to piszcie śmiało. Odpowiem i podpowiem.

Dodano po 16 [minuty]:

Znalazłem też u tego sprzedającego lusterko z bluetooth'em http://www.aliexpress.com/store/product/5-GPS-Navigation-Android-Bluetooth-WiFi-1080P-dash-camera-parking-car-dvrs-Rearview-mirror-video-recorder/1627607_32319184267.html trochę droższe, ale ekran jest centralnie po środku lusterka, a po tych kilku dniach używania sądzę, że byłoby to niewygodne. W tym lusterku, które kupiłem ekran jest po lewej str. lusterka, a całe lusterko jest na tyle szerokie, że po właściwym jego ustawieniu, ta prawa część lusterka bez ekranu łapie mi prawie całą tylną szybą, więc ekran nie przeszkadza mi w widzeniu tego co z tyłu.
    franz87
    Level 16  
    Dudi7777 jak zawsze konkretnie i na temat :)
    Nasunęło mi się a'propo tego Bluetootha pytanie.
    Jest tam Wifi? Niby na aukcji nie pisze, ale ma to funkcję tabletu więc może wsadzili.
    Pytam, bo wtedy możnaby kupić ELM327 na wifi i mieć od razu komputer pokładowy w jednym.
    Dudi7777
    Level 11  
    WiFi jest i działa bez problemu. To jest Wifi "zwykłe", nie WiFi Direct. Kiedyś myślałem o tym ELM, ale w rezultacie stwierdziłem, że jednak nie potrzebuje, choć niekiedy mógłby się przydać.
    franz87
    Level 16  
    Ok, ja już swoje lusterko zamówiłem. Wyszło 107$ z dodatkową kartą 8GB, ale dostałem 4$ rabatu, więc razem 103$
    DonAndress
    Level 14  
    Dudi7777, a czy ekran można całkiem wyłączyć, żeby było wyłącznie lusterko?
    Chodzi mi o to, żeby rejestracja odbywała się w tle, bez podglądu, a lusterko było tylko lusterkiem.
    Jeżeli się da, to czy powierzchnia tego lusterka po wyłączeniu ekranu jest jednolita, czy widać w którym miejscu jest ekran?
    franz87
    Level 16  
    Dzisiaj dotałem lusterko i tak @DonAndress można całkowicie wyłączyć lusterko, robi się to przyciskiem i jeżeli chcesz obraz z powrotem to znowu go naciskasz. Czas reakcji natychmiastowy. Widać miejsce, w którym jest ekran (jaśniejszy prostokącik).
    Napisze więcej o moim jak się pobawię za kilka dni.
    Narazie w 90% OK (jest problem w pamięcią, o której pisał Dudi7777)
    Dudi7777
    Level 11  
    franz87 wrote:
    Dzisiaj dotałem lusterko i tak @DonAndress można całkowicie wyłączyć lusterko, robi się to przyciskiem i jeżeli chcesz obraz z powrotem to znowu go naciskasz. Czas reakcji natychmiastowy. Widać miejsce, w którym jest ekran (jaśniejszy prostokącik).

Odświeżam tylko temat z ciekawości...
    franz87 - jakie wrażenia po prawie 4 miesiącach używania?

Czy ktoś z Was kupił jeszcze to lusterko? Co sądzicie. Ja po 5 miesiącach jestem nadal bardzo zadowolony. Denerwuje mnie tylko, że nie moge sciemnic ekranu (nie dziala regulacja programowa - w nocy troche razi w oczy) i nie chcą działać aplikacje w tle, np. Sygic na ekranie, a w tle aplikacja ostrzegajaca o kontrolach i radarach typu Yanosik lub CamSam lub zewnetrzna aplikacja do sciemniania ekranu, bo te w tle wylaczaja sie po jakichs 3 minutach. Nie wiem w czym problem. Malo RAMu (512 MB) czy trzeba zrobic root'a i pogrzebac w oprogramowaniu? Ktos sobie z tym poradził?

Dodano po 1 [minuty]:

DonAndress wrote:
    Chodzi mi o to, żeby rejestracja odbywała się w tle, bez podglądu, a lusterko było tylko lusterkiem.
    Jeżeli się da, to czy powierzchnia tego lusterka po wyłączeniu ekranu jest jednolita, czy widać w którym miejscu jest ekran?

Pewnie juz kupiles lusterko, albo sobie odpusciles, a jesli nie to mimo wszystko odpowiem, ze ekran mozna wygasic aby nadal dzialal rejestrator jazdy. :-)
    franz87
    Level 16  
    Dudi7777 wrote:
    franz87 wrote:

Odświeżam tylko temat z ciekawości...
    franz87 - jakie wrażenia po prawie 4 miesiącach używania?

Czy ktoś z Was kupił jeszcze to lusterko? Co sądzicie. Ja po 5 miesiącach jestem nadal bardzo zadowolony. Denerwuje mnie tylko, że nie moge sciemnic ekranu (nie dziala regulacja programowa - w nocy troche razi w oczy) i nie chcą działać aplikacje w tle, np. Sygic na ekranie, a w tle aplikacja ostrzegajaca o kontrolach i radarach typu Yanosik lub CamSam lub zewnetrzna aplikacja do sciemniania ekranu, bo te w tle wylaczaja sie po jakichs 3 minutach. Nie wiem w czym problem. Malo RAMu (512 MB) czy trzeba zrobic root'a i pogrzebac w oprogramowaniu? Ktos sobie z tym poradził?

Dodano po 1 [minuty]:

DonAndress wrote:

Pewnie juz kupiles lusterko, albo sobie odpusciles, a jesli nie to mimo wszystko odpowiem, ze ekran mozna wygasic aby nadal dzialal rejestrator jazdy. :-)

Cześć lusterko kupiłem, działa OK. Kable przeciągnąłem po podsufitce do lampki nad głową i w moim Stilo, działa to na zasadzie, że załącza się wraz z odpaleniem silnika.Po wyłączeniu silnika pyta czy zamknąć, a jeżeli nie wybierze się nic, to po kilkunastu sekundach i tak gaśnie. Zaleta taka, że nie dryndają mi kable.
    Tylnej kamery jeszcze nie podłączałem.

Co do samego lusterka jestem zadowolony, ale kilka niedociągnięć jest.
    Już na samym początku zgrzyt - nie działa Google Sklep. Zainstalowałem Aptiode - odpowiednik. Mimo, to nie mogę zainstalować Sygic'a, któego b.chciałem. Podczas próby pobrania, nie może się połączyć z serwerem. Pytałem supportu Sygica, czy można to obejść,ale powiedzieli, że trzeba to zrobić za pośrednictwem Google Sklep. Dudi7777 - u ciebie Sygic zainstalował się bez problemu?

Zainstalowałem Automapę - działała Ok, musiałem ją odinstalować, bo testowałem iGo, które dołanczali w orginale. Rozmyśliłem się i znowu chciałem powrócić do AM.
    Teraz, gdy włącze Automapę po ok. 10minutach wyskakuje komunikat (nie pamiętam treści), że system zamknął aplikację AM.
    Na dzień dzisiejszy jestem w kropce, bo AM nie działa, Sygic nie chce się zainstalować, a iGo to lipa.

Transmiter FM szumi czasem, ale nie wiem czy to wina lusterka, czy nakładania fal radiowych. Próbowałem na falach niskich i większych, ale bez rezultatu.

Jako rejestrator wideo działa Ok.
    Wrzucę wieczorem zdjęcia jak wygląda to u mnie i dam dokładną treść komunikatu, który wyskakuje przy AM, może coś poradzicie.

PS> Ze sprzedawcą nie ma sie co kontaktować, rozmowa z nim jak połączenie z Ełkiem, chyba nawet nie wie co oferuje produkt, który sprzedaje, na pewno jakiś pośrednik...
    Dudi7777
    Level 11  
    Witajcie ponownie.
    franz87 - przepraszam, że tak długo się nie odzywałem. Jeśli nie uporałeś się jeszcze z Sygic'iem, to zainstaluj sobie tą wersję 14.3.4 - chyba ostatnia wersja przed wprowadzeniem nowego menu Sygica - mniej intuicyjnego i z wybrakowaną zmianą trasy w przypadku korków i uboższymi informacjami na ekranie jak mamy kilka punktów pośrednich (http://jdquila.store.aptoide.com/app/market/com.sygic.aura/113/7149904/GPS+Navigation+%26+Maps+Sygic), a nie najnowszą, bo najnowsza zbyt mocno obciąża system i lusterko chodzi baaardzo wolno, nie tyle samo nawigowanie, co szczególnie poruszanie się po menu i wpisywanie adresu. Ja zaktualizowałem z tej wersji do tej najnowszej i naprawdę tragedia, dlatego nie warto. Co ciekawe. Mapy z wersji najnowszej i tej powyżej nie są kompatybilne, dlatego trzeba w Sygic'u pobrać sobie na nowo interesujące nas kraje.

Przed instalacją Sygic'a najlepeij odinstaluj absolutnie wszystkie inne swoje aplikacje z lusterka. Nie zapomnij o karcie pamięci w lusterku, bo Sygic częściowo instaluje się na karcie pamięci. Powinno się udać. Dopiero po zainstalowaniu Sygic'a doinstalowywuj po kolei najważniejsze dla siebie aplikacje typu "yanosik" czy "CamSam". Ja tak zrobiłem po awarii karty pamięci i zadziałało. Wszedłem w ustawienia -> aplikacje -> i po kolei wszystko wywalałem.

Jeśli chodzi o Sklep Play, to może stąd uda Ci się zainstalować:
    http://www.appki.com.pl/systemy/pobierz-najnowsza-wersje-google-play-4-1-10/
    lub
    http://www.appki.com.pl/aktualizacje/sklep-google-play-apk/

Daj znać czy pomogło, jestem bardzo ciekaw.

Dodano po 1 [minuty]:

DonAndress i Tomiok, też kupiliście? Jakie wrażenia i działa OK?
    mohinder
    Level 13  
    Witam
    Wiem odgrzebuje stary watek ale bardzo mnie zainteresowal.
    Kupilem takie lusterko
    http://www.ebay.ie/itm/131675841193?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

i teraz czekam na nie.
    Mam pytanie jak wyglada sprawa uruchamiania sié lusterka po przekreceniu kluczyka w stacyjce czyli po pojawieniu sie zasilania do lusterka. Od razu zalacza sie rejestrator z automatu czy trzeba go uruchamiac?
    furakota
    Level 11  
    Witam

Hej mohinder i jak Ci się sprawuje lusterko?

Przeglądałem aukcje na allegro i to, które wybrałeś spełnia moje wymagania.

http://allegro.pl/rejestrator-nawigacja-lusterko-kamera-cofania-jse-i5947046113.html

Przede wszystkim ma wyświetlacz zamontowany z lewej strony lusterka co zostawia dużo pola zwykłego lusterka żeby wygodnie można było sobie ustawić tylną szybę.
    Drugi warunek to przyciski pod lusterkiem. Pewnie i tak trzeba będzie paluchem wybrać jakieś opcje w androidzie ale ogranicza to brudzenie lusterka.
    Mam pytanie odnośnie transmitera FM. Czy istnieje opcja włączenia w lusterku (po zainstalowaniu w androidzie jakieś mp3 playera) puszczenia mp3 po fali FM żeby odebrało to radio samochodowe? czy może można to połączyć w jakiś inny sposób?
    Czy ktoś z użytkowników może jeszcze się wypowiedzieć na co zwrócić uwagę przy kupnie lusterka?
    Pozdrawiam
    mohinder
    Level 13  
    Witam. Powiem Ci, że lusterko jest jakiegoś dziwnego szkła bo bardzo mało się palcuje, a jak się wypalcuje to bardzo łatwo się czyści. Z urządzenia jestem bardzo zadowolony i nawet kilka dni temu tacie kupiłem takie samo. Muzykę można puścić w lusterku i transmitować ją do radia.
    furakota
    Level 11  
    Dzięki za szybką i pomocną odpowiedź.
    Dodam tylko, że na Aliexpress można znaleźć identyczne lusterko za 70$ co przy obecnym wysokim kursie dolara (4,20) i tak daję spore oszczędności bo prawię o połowę
    Allegro: 600zł
    Aliexpress: 320zł
    Zamówiłem - jak dojdzie to podzielę się wrażeniami.
    mohinder
    Level 13  
    Witam ponownie.
    Ja dla taty zamówiem na ebay.ie i zapaciem wraz z przesyka 78 euro. Obecnie tez tato czeka na paczke.
    Pozdrawiam
    Daj znac jak uruchomisz, jakie wrazenia.
    kkknc
    Level 43  
    Do lusterka daleko, a obraz mały. Mała ilość pamięci powoduje że nic prawie nie zainstalujesz. Trochę się muli. Problem z regulacją jasności. Czasem gubi sygnał GPS.