Witam,
Kupiłem dom (w stanie deweloperskim), w którym zastałem już istniejącą instalację elektryczną - gotowe obwody. Natomiast nie była skończona rozdzielnia (tylko podstawowe budowlane połączenia).
Zaprojektowałem sobie moją instalację na podstawie tych istniejących obwodów i w związku z tym, że nie jestem praktykiem (a raczej hobbystą w tym zakresie, choć miałem też okazję kilka lat temu robić uprawnienia SEP do 1kV) - to miałbym wielką prośbę o rzucenie okiem na mój projekt oraz Wasze opinie.
Mam kilka wątpliwości i tu z chęcią posłucham Waszych uwag czy sugestii.
Opis instalacji:
- instalacja WLZ - 3-fazowa 400V
- dom jednorodzinny (ok. 180m2) z dwoma poziomamia (0 i 1) oraz poddaszem (nieużytkowym)
- rozdzielnia jest w jednym miejscu (garaż) i ma 3 szyny DIN
- instalacja w domu położona w przewodach 2,5mm2 (gniazdka) oraz 1,5mm2 (oświetlenie)
- dodatkowo na zewnątrz wychodzi kabel 4mm2 (4 żyły)
- w domu jest instalacja pod kuchnię indukcyjną (4 lub 6mm2)
- piec w domu jest gazowy
- sprzęt będzie w domu raczej klasyczny (z piekarnikiem, pralką, zmywarką, itp.)
- w garażu jest siła, ale raczej nie będę jej używał i nie będę też podpinał niczego "dużego"
Moje wątpliwości:
1. Czy dla siły w kuchni jest sens dawać RP/RDC? Kuchnia będzie raczej podpięta bezpośrednio (bez gniazdka)
2. Czy do garażu (do siły) dać RP/RDC?
3. Czy dobrze rozłożyłem fazy oraz RP/RDC?
4. Czy dla ograniczenia liczby nadprądówek - nie połączyć kilku obwodów (oznaczone liniami ołówkiem - np. 1+8+17+18 czy 15+16) i zrobić ich na jednym bezpieczniku?
5. Czy dobrze dobrałem wielkości prądu (10/16/25A) w bezpiecznikach S?
5a. Czy dobrze dobrałem wielkości prądu (16/25A) w bezpiecznikach RP?
6. Wszystkie bezpieczniki nadprądowe wybierałem z charakterystyką B - czy to OK czy gdzieś Waszym zdaniem powinno być C?
7. Czy dobrałem odpowiednią liczbę RP/RDC do odpowiednich obwodów?
Schemat instalacji wygląda tak:
Na schemacie bezpieczniki nadprądowe mają na dole cyferki - oznaczają one istniejące obwody elektryczne. Nad bezpiecznikiem jest krótki opis do czego mniej więcej jest ten obwód.
A aktualnie rozdzielnia wygląda tak

Kupiłem dom (w stanie deweloperskim), w którym zastałem już istniejącą instalację elektryczną - gotowe obwody. Natomiast nie była skończona rozdzielnia (tylko podstawowe budowlane połączenia).
Zaprojektowałem sobie moją instalację na podstawie tych istniejących obwodów i w związku z tym, że nie jestem praktykiem (a raczej hobbystą w tym zakresie, choć miałem też okazję kilka lat temu robić uprawnienia SEP do 1kV) - to miałbym wielką prośbę o rzucenie okiem na mój projekt oraz Wasze opinie.
Mam kilka wątpliwości i tu z chęcią posłucham Waszych uwag czy sugestii.
Opis instalacji:
- instalacja WLZ - 3-fazowa 400V
- dom jednorodzinny (ok. 180m2) z dwoma poziomamia (0 i 1) oraz poddaszem (nieużytkowym)
- rozdzielnia jest w jednym miejscu (garaż) i ma 3 szyny DIN
- instalacja w domu położona w przewodach 2,5mm2 (gniazdka) oraz 1,5mm2 (oświetlenie)
- dodatkowo na zewnątrz wychodzi kabel 4mm2 (4 żyły)
- w domu jest instalacja pod kuchnię indukcyjną (4 lub 6mm2)
- piec w domu jest gazowy
- sprzęt będzie w domu raczej klasyczny (z piekarnikiem, pralką, zmywarką, itp.)
- w garażu jest siła, ale raczej nie będę jej używał i nie będę też podpinał niczego "dużego"
Moje wątpliwości:
1. Czy dla siły w kuchni jest sens dawać RP/RDC? Kuchnia będzie raczej podpięta bezpośrednio (bez gniazdka)
2. Czy do garażu (do siły) dać RP/RDC?
3. Czy dobrze rozłożyłem fazy oraz RP/RDC?
4. Czy dla ograniczenia liczby nadprądówek - nie połączyć kilku obwodów (oznaczone liniami ołówkiem - np. 1+8+17+18 czy 15+16) i zrobić ich na jednym bezpieczniku?
5. Czy dobrze dobrałem wielkości prądu (10/16/25A) w bezpiecznikach S?
5a. Czy dobrze dobrałem wielkości prądu (16/25A) w bezpiecznikach RP?
6. Wszystkie bezpieczniki nadprądowe wybierałem z charakterystyką B - czy to OK czy gdzieś Waszym zdaniem powinno być C?
7. Czy dobrałem odpowiednią liczbę RP/RDC do odpowiednich obwodów?
Schemat instalacji wygląda tak:

Na schemacie bezpieczniki nadprądowe mają na dole cyferki - oznaczają one istniejące obwody elektryczne. Nad bezpiecznikiem jest krótki opis do czego mniej więcej jest ten obwód.
A aktualnie rozdzielnia wygląda tak