Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Renex
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JH-017 - Sterowanie LCD 3,5 cyfry...

lukas_gab 29 Mar 2015 14:48 1344 18
  • #1 29 Mar 2015 14:48
    lukas_gab
    Poziom 15  

    Cześć. Chce zrobić sterownik JH-017. Jest to LCD 3,5 cyfry. Wiem, że żeby LCD działał musze podawać naprzemienne sygnały. Do tego na elektrodzie COM, zawać sygnał przeciwny do segmentu, żeby on świecił. Pytanie, czy dobrze rozumiem.

    Do działania, chciałem do segmentów podpiąć, wyjścia rejestru przesuwnego, natomiast do elektrody COM podpiąć zanegowany oscylator NE555. Tym samym oscylatorem sterowałbym włączenie wyjścia rejestru. Pytanie, czy takie coś ma prawo działać, jak będę podawał sygnał 0,1 na elektrodę COM i segmenty? Mam wrażenie, że coś mi tutaj umyka - przecież, gdzie jest zasilanie tego wyświetlacza i wejście na potencjał masy? Dzięki za pomoc i przepraszam, za fundamentalne pytania, ale nie wiem, czy dobrze rozumiem, to co czytam ;) ?

    0 18
  • Renex
  • Pomocny post
    #2 29 Mar 2015 16:20
    vania
    Poziom 22  

    lukas_gab napisał:
    Cześć. Chce zrobić sterownik JH-017. Jest to LCD 3,5 cyfry. Wiem, że żeby LCD działał musze podawać naprzemienne sygnały. Do tego na elektrodzie COM, zawać sygnał przeciwny do segmentu, żeby on świecił. Pytanie, czy dobrze rozumiem.

    Do działania, chciałem do segmentów podpiąć, wyjścia rejestru przesuwnego, natomiast do elektrody COM podpiąć zanegowany oscylator NE555. Tym samym oscylatorem sterowałbym włączenie wyjścia rejestru. Pytanie, czy takie coś ma prawo działać, jak będę podawał sygnał 0,1 na elektrodę COM i segmenty? Mam wrażenie, że coś mi tutaj umyka - przecież, gdzie jest zasilanie tego wyświetlacza i wejście na potencjał masy? Dzięki za pomoc i przepraszam, za fundamentalne pytania, ale nie wiem, czy dobrze rozumiem, to co czytam ;) ?

    Tu zobacz

    1
  • Pomocny post
    #3 29 Mar 2015 16:57
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    @lukas_gab Dobrze kombinujesz. Niemniej może prościej jest wykorzystać mikrokontroler z wbudowanym kontrolerem takich LCD? Jeśli wykorzystujesz AVRy to np. XMEGA B1 mają wbudowany kontroler LCD.

    1
  • Renex
  • #4 30 Mar 2015 09:47
    lukas_gab
    Poziom 15  

    Problem, w tym, że mam tylko atmega8 i ją chce wykorzystać, ( a w przyszłości jak mi się uda to złożyć sterownik, z jakiegoś bardzo małego attiny, co może gadać przez spi). Dodatkowo, może faktycznie prościej zastosować inny MCU, ale to też ma być forma jakiejś dydaktyki, zaprojektować i złożyć własnoręcznie sterownik LCD, a finalnie chce zrobić panel 3 x 3,5 cyfry co rozmawia po SPI. Nadal nie wiem, gdzie tu się podziała masa i nadal wydaje mi się, że mam gdzieś braki w fundamentach.

    @vania - dzięki za skany, z pewnością zaraz się z nimi zapoznam.

    0
  • #5 30 Mar 2015 10:16
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    A do czego jest ci potrzebna masa? Zmiana stanu następuje poprzez zmianę orientacji kryształu, co następuje pod wpływem pola elektrycznego pomiędzy elektrodą segmentu a elektrodą wspólną COM. Mówiąc inaczej żadnego zasilania tu nie ma.
    Jak rozumiem chcesz wykorzystać do sterowania układy zewnętrzne rejestrów itd. bo ATTiny w małej obudowie nie posiada wystarczającej liczby pinów IO. IMHO wchodzisz w jakąś retroelektronikę. Więcej się nauczysz stosując dedykowane układy, tym bardziej, że w razie błędu szybko ubijesz LCD, który bardzo nie lubi napięć stałych. Lepiej zapał skierować na istotniejsze problemy związane ze stykiem programowanie MCU i elektronika.

    0
  • #6 30 Mar 2015 10:31
    lukas_gab
    Poziom 15  

    Nie wiedziałem, że to aż taka retroelektronika. A zatem jakie układy polecasz ?? Generalnie chce zrobić układ pomiarowy z prezentacją wyniku na LCD. Chciałbym to zasilić z baterii na jakiś sensowny czas, lub z panelu słonecznego. Jak się uda to chciałem na ile moc panelu/baterii pozwoli komunikacje po 443mhz.

    0
  • #7 30 Mar 2015 11:24
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Do testów użyłbym Xplained B1:
    http://www.atmel.com/tools/xmega-b1xplained.aspx
    Masz na pokładzie LCD + MCU któy potrafi takimi LCD sterować. To opcja wypas. Wersja ekonomiczna to kupno np. XMEGA B1 i poskładanie od razu docelowego układu. Np. w Farnellu XMEGA128B3 w detalu kosztuje 14zł +VAT. A masz sterowanie 4*25 segmentów, z regulacją kontrastu, generatorem fontów itd. Niewykluczone, że inne MCU, z innych rodzin też mają wbudowane kontrolery.

    0
  • #8 30 Mar 2015 12:09
    lukas_gab
    Poziom 15  

    Wszystko pięknie, ale porównaj sobie tą xmega z np. attiny2313 - pobór prądu jest o wiele większy, a przy zasilaniu słonecznym będzie miało to znaczenie.

    0
  • #9 30 Mar 2015 13:29
    94075
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 30 Mar 2015 13:43
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    lukas_gab napisał:
    Wszystko pięknie, ale porównaj sobie tą xmega z np. attiny2313 - pobór prądu jest o wiele większy, a przy zasilaniu słonecznym będzie miało to znaczenie.


    Właśnie nie jest większy - porównaj noty - np. tryb power down w ATTiny <6uA, w XMEGA 1-7 uA w zależności od trybu i to z włączonym WD. W normalnym trybie ATTiny <2mA@3V 4 MHz, XMEGA 1-1,6 mA @3V. Biorąc pod uwagę sprzętową realizację wielu funkcji ogólny pobór prądu będzie w XMEGA mniejszy. Np. sterowanie LCD umożliwi wyłączenie części podsystemów procka i częściowe uśpienie, w ATTiny procek będzie musiał pracowicie męczyć się z wyświetlaniem. Oczywiście tak jak pisze kol. albertb są i inne procki - warto przeszukać zasoby internetu.
    BTW, zewnętrzne układy sterowania LCD będą brały prąd wielokrotnie większy niż MCU - biorąc więc ATTiny ich prąd też musisz uwzględnić. Sam NE555 pewnie weźmie więcej niż cały MCU.

    0
  • #11 30 Mar 2015 16:44
    lukas_gab
    Poziom 15  

    Ok, @tmf - przekonał mnie Twój argument. Attiny bierze w najniższym trybie 1mA, ale nie pomyślałem o tym, że będę musiał mieć drugi układ do sterowania LCD i jeszcze te rejestry i NE555 ( szczerze myślałem, że ten układ to marginalne obciążenie).

    Bardzo mi się podoba MSP430, ale znalazłem tylko w jednym sklepie układ w DIP (nie umiem lutowac smd, nawet nie mam lutownicy na powietrze). no i kosztuje jeden układ ok 20zł ! Tylko, że ten pobór energii jest imponujący - ok 200 uA, to jest coś godnego uwagi, jednak z drugiej strony troche mało ramu posiada ... Potrzebuję analizować wyniki z całej doby z próbkowaniem godzinnym, więc dane zjadają prawie 100B, widzę, że ten układ ma 250B ramu. Ciekawe czy starczy te 150B, na obsługę 1wire i uart + funkcje do prezentacji wyników na lcd...

    Są natomiast jakieś inne alternatywy, nieco tańsze ? Widzę, że xmega jest atrakcyjna, ale może, jeszcze inne propozycje ?

    0
  • #12 30 Mar 2015 18:28
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    @lukas_gab Lutowanie SMD jest banalne i nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu, ani umiejętności. Ja używam np. lutownicy transformatorowej i jest ok. IMHO to łatwiejsze niż lutowanie DIP. Co do MSP - weź pod uwagę popularność MCU i czy ew. uzyskasz pomoc w razie problemów. Określ też wymagania do do podtrzymania zasilania i czasów działania. Może się okazać, że niewielkie różnice są bez znaczenia. Co do MCU z wbudowanym kontrolerem pewnie google pomogą - mnie wyskakuje, że takie procki produkuje TI, NXP, Toshiba, Epson, PIC, Freescale (Kinetis K3x) i wiele innych. Pytanie z którymi możesz szybko zacząć i do których masz za free środowisko.

    0
  • #13 31 Mar 2015 08:37
    94075
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 31 Mar 2015 08:46
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    @albertb XMEGA128B3 jest w Farnellu i steruje multipleksowo wyświetlaczem 4*25 segmentów, obudowa TQFP64, więc ok. IMHO to optymalny wybór ze względu na wsparcie (to AVR), zupełnie darmowe środowisko i kompilator (AS). Dla PIC niby jest darmowe ale chyba nie można włączyć maksymalnej optymalizacji? I PIC i MSP na forum pojawiają się tak rzadko, że trudno powiedzieć jak ze wsparciem, ale chyba prędzej i tak PIC - przynajmniej jeśli zna się angielski. Oczywiście wybór jest szeroki i być może są jeszcze inne kwestie, które mogą przeważyć za takim a nie innym MCU.
    BTW, XMEGA ma jeszcze tą zaletę, że sterownik LCD może działać w trybie power down, a całość może być taktowana ze źródła 32 kHz - więc jeśli procek niewiele robi to także w trybie aktywnym będzie pobierał zaledwie kilka-kilkanaście uA.

    0
  • #15 31 Mar 2015 08:48
    94075
    Użytkownik usunął konto  
  • #16 31 Mar 2015 08:52
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    albertb napisał:
    tmf napisał:
    XMEGA128B3 jest w Farnellu i steruje multipleksowo wyświetlaczem 4*25 segmentów, obudowa TQFP64, więc ok. IMHO to optymalny wybór

    Ale ma 25 segmentów, a wyświetlacz z tematu potrzebuje 29 ;-(
    Raczej wszystkie procesory ze sterownikiem LCD działają w PowerDown

    Albert


    Te 4 elektrody to symbole specjalne, może są niepotrzebne?

    0
  • #17 31 Mar 2015 08:57
    94075
    Użytkownik usunął konto  
  • #18 31 Mar 2015 11:09
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    @albertb Nie czytasz uważnie moich postów ;P Cortexa już poleciłem - Kinetis, chociaż liczyłem na kol. BlueDraco, że mnie uprzedzi :) Oczywiście to żart, bo wiadomo, że polecam XMEGA :)

    0
  • #19 11 Kwi 2015 13:28
    lukas_gab
    Poziom 15  

    Ok, dzięki bardzo. Jak będę robił to pewnie na atmedze i sterowiku albo na xmedze - jak się okaże że prototyp działa i mam fajny system napisany to wymienie na jakiegoś PIC lub MSP. Niemniej, planuje kiedyś w formie właśnie edukacji jak to jest zrobione i nabrania umiejętności syntezy oraz lutowania etc. zrobić właśnie jakiś sterownik dla lcd. Tak for fun ;) Dzięki jeszcze raz.

    0