Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czyżby uszkodzony slot pamięci RAM?

Falwack 30 Mar 2015 15:19 7524 29
  • #1 30 Mar 2015 15:19
    Falwack
    Poziom 10  

    Witam!

    Otóż jak możecie po temacie zauważyć, podejrzewam uszkodzony slot pamięci RAM w płycie głównej. Już wyjaśniam co, jak, gdzie i kiedy.

    Postaram się opisać sytuację, którą mam jak najbardziej zrozumiale.

    Otóż składałem dzisiaj komputer (sprzęt dopiero co kupiony, specyfikację podam pod koniec posta), wszystko zostało podłączone. Na wszelki wypadek sprawdziłem jeszcze czy aby na pewno wszystkie kable są dobrze podłączone - i tak, były.
    Po złożeniu PC, podłączyłem go do prądu i tu zaczęła się cała historia. Otóż na początku było tak, że komputer działał, wszystkie wiatraki wentylatory się kręciły itd. itd. , ale monitor nie dawał obrazu. Posiedziałem, zastanowiłem się chwile i doszedłem do wniosku, żeby sprawdzić pamięć RAM. Sprawdzam - wszystko dobrze. To robię mały eksperyment. Wyjmuję jedną i odpalam komputer na 1 kości - komputer działa, obraz jest. Otwieram komputer, zamieniam kości - komputer działa, obraz jest. Czyli kości działają.
    Podłączyłem następnie z powrotem wsadziłem obydwie kości. I tu zaczęły się dziać cuda, przestałem rozumieć wszystko. Otóż komputer nagle przestał się w ogóle uruchamiać. Zaskoczył, wentylatory zaczęły się kręcić, ale po chwili tak jakby się zresetował. Trwało to może z 5 sekund. Próbowałem tak 2 razy i było to samo. Usunąłem 1 kość RAM'u (bo na kości wsadzonej do slotu przy procesorze wszystko działa), otworzyłem BIOS. Popatrzyłem, zmieniłem jedną rzecz a mianowicie jakiś tryb XMP z Disabled na Profile #1. Restartuje komputer, wsadzam 2 kość - to samo.
    Czytając instrukcję, wyczytałem coś o jakimś limicie XMP na DDR3 do 1600MHz, nie wiem, czy może w płycie głównej może być coś takiego jak maksymalny limit taktowania zegara pamięci RAM? Bo raczej nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
    Odłączałem te RAM'y, próbowałem różnych kombinacji, zamieniałem miejscami, resetowałem nawet BIOS. Nic nie pomogło.
    Czy to może być jednak ten uszkodzony slot? Innego wytłumaczenia nie mam.
    W płycie nic nie jest spalone (wąchałem, sprawdzałem "okiem"), sloty RAM'u dodatkowo jeszcze wyczyściłem przed kolejną próbą włączenia komputera i dalej nic.
    Próbowałem też zrestartować BIOS, potem włożyć 1 kość pamięci, wejść w BIOS, zaznaczyć ustawienia domyśle a następnie dołożyć 2 kość i niestety też nie pomogło.

    Nie mam pojęcia już co może być problemem. Może BIOS wymaga aktualizacji? Albo jednak ten slot się ... popsuł.

    Mogę liczyć na pomoc z waszej strony? Bo już nie wiem co robić, oprócz wysyłania reklamacji i kazania wysłać mi nową płytę główną.
    Sprzęt kupowałem na agito.pl jeśli do czegoś to potrzebne.



    Specyfikacja:
    Procesor - Intel Core i5-4590 3.3 GHz
    Zasilacz - Thermaltake smart SE Modular 530W
    Grafika - MSI GeForce GTX 960 Gaming
    RAM - 2x4GB Goodram DDR3 1600MHz
    Płyta główna - ASUS H81M-D PLUS
    Uważam, że dysk jak i napęd optyczny nie mają tu większego znaczenia toteż ich tu nie dodałem.

    0 29
  • #2 30 Mar 2015 15:45
    Dez1
    Poziom 23  

    Reset przez zworkę (1-11 w User's Manual)?

    0
  • #3 30 Mar 2015 15:47
    Falwack
    Poziom 10  

    Jeśli chodzi ci o to, czy robiłem reset przez zworkę to nie. Wyjmowałem baterię.

    1
  • #4 30 Mar 2015 15:50
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Witaj,
    Kilka ostatnich wersji BIOSu poprawia współpracę z pamięciami, więc jeśli nie masz najnowszej wersji - warto zrobić aktualizację (o ile jesteś w stanie uruchomić na jakichkolwiek ustawieniach jeden moduł żeby stabilnie działał komputer - byłoby nie za dobrze, gdyby komputer się wyłożył podczas aktualizacji).

    http://www.asus.com/pl/Motherboards/H81MD_PLUS/HelpDesk_Download/

    0
  • #5 30 Mar 2015 15:51
    Hedy900
    Poziom 9  

    Proponuje zaktualizować BIOS. Czy masz możliwość sprawdzenia tych kości w jakimś innym PC?

    0
  • #6 30 Mar 2015 15:54
    Falwack
    Poziom 10  

    Mogę na spokojnie uruchomić komputer na 1 kości RAMu (tej przy procesorze). Wtedy komputer działa ... normalnie. Wersja BIOS'u jaki posiada ta płyta to 0603.

    Kości nie są problemem. Obydwie działają.

    Może spróbuje na tej 1 kości zainstalować w jakiś sposób sterowniki do płyty głównej? Może to jest problemem?

    0
  • #7 30 Mar 2015 16:55
    Hedy900
    Poziom 9  

    Sprawdź dokładną specyfikację płyty głównej czy obsługuje ten rodzaj pamięci.

    0
  • #8 30 Mar 2015 17:21
    Falwack
    Poziom 10  

    Płyta obsługuje moje RAM'y

    0
  • #10 30 Mar 2015 18:58
    Falwack
    Poziom 10  

    Mam najnowszą wersję BIOS'u. Ustawiać te Default Settings i wkładać drugi RAM?

    0
  • #11 31 Mar 2015 00:06
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Tak zrób. Chociaż pewnie już to sam zrobiłeś. Jaki wynik?

    0
  • #12 31 Mar 2015 00:36
    Falwack
    Poziom 10  

    Taki, że efekt jest taki sam jaki był. Zaskakuje, działa 2 sekundy, restartuje sie.

    Też, to dla mnie coś nowego. Zawsze jak coś było uszkodzone to szło chociaż z BIOS'u coś usłyszeć, jakieś sygnały alarmowe, że coś jest nie tak... A tu? Nic. Na 1 kości przy procku działa, na 2 nie.

    0
  • #13 31 Mar 2015 18:37
    Falwack
    Poziom 10  

    A może to jednak wina tego, że coś jest źle podłączone? Pierwszy raz się spotykam z taką sytuacją, żeby przez 1 slot pamięci RAM komputer nie chciał w ogóle załączyć chociażby do POST'u.

    0
  • #14 31 Mar 2015 21:57
    Darko2020
    Poziom 9  

    A jak wkładasz te kości? Jedna obok drugiej? Kości ram wkłada się na przemian, czyli slot 1 i 3, a 2 i 4 zostają puste, lub odwrotnie. Nie wkładaj jednej obok drugiej.

    0
  • #15 31 Mar 2015 22:00
    Falwack
    Poziom 10  

    Aż tak tępy nie jestem. Ta płyta ma tylko 2 wejścia na RAM - A1 i B1, czyli Dual Channel. Tyle że jak wspomniałem już kilkakrotnie, na 1 kości (podłączonej do A1) działa bez zarzutów. Normalnie mógłbym instalować system itd. A jak dołożę 2 kość (do B1) to PC wariuje. Odpala się, dziala 2 sekundy i restart.

    0
  • #16 31 Mar 2015 23:14
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    A co się dzieje po zamontowaniu jednej kości w B1?

    0
  • #17 31 Mar 2015 23:42
    Falwack
    Poziom 10  

    To samo co dzieje się po włożeniu obydwu.

    0
  • #18 31 Mar 2015 23:53
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Pierwsza myśl Kolegi, że slot może być uszkodzony, wydaje się być teraz najbardziej prawdopodobna. Również jest mała (znikoma) szansa na to, że procesor jest uszkodzony (kontroler pamięci znajduje się w CPU, jeden kanał może być uszkodzony - ale to jest strasznie mało prawdopodobne moim zdaniem, jednak nie wykluczone).

    0
  • #19 31 Mar 2015 23:59
    Falwack
    Poziom 10  

    To co robić? Odsyłać płyte na gwarancje żeby mi wymienili?

    0
  • #20 01 Kwi 2015 00:01
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Pomysły się powoli kończą, zaczekaj może jeszcze ktoś coś podpowie, ale wygląda faktycznie na uszkodzenie.

    0
  • #21 01 Kwi 2015 00:03
    Falwack
    Poziom 10  

    Poczekam jeszcze do jutra, może ja też posprawdzam kilka możliwości w tym Pececie. Jak do końca dnia żadnych nowych pomysłów nie będzie oraz ja nic nie wskóram, to ewentualnie odsyłam na gwarancje, niech wymienią.

    A może być tak, że 1 slot nie działa bo np. w liście pamięci obsługiwanej przez płytę takiej pamięci nie ma?

    0
  • #22 01 Kwi 2015 00:27
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Mało prawdopodobne.

    0
  • #23 01 Kwi 2015 01:02
    Falwack
    Poziom 10  

    To czekam o jutra w takim razie.

    Dodano po 22 [minuty]:

    Albo zamienić te dwie 4GB na jedną 8GB i działać na single channel. W zasadzie żadna to różnica.

    0
  • #24 01 Kwi 2015 01:21
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Części są nowe, mają być sprawne. Kiedyś może zechcesz rozbudować pamięć.

    0
  • #25 01 Kwi 2015 08:10
    Darko2020
    Poziom 9  

    No to niestety najlepszym rozwiązaniem jest reklamacja. Wiem że to jest czasochłonne, ale to jednak jedyna recepta na twoje bolączki. Slot jest uszkodzony. Napisz potem jak oddasz ile to trwało i jak zostało załatwione. Powodzenia.

    0
  • #26 01 Kwi 2015 22:15
    Falwack
    Poziom 10  

    Napisali mi, że mogą mi zwrócić pieniążki za te płyte. Może dobrym pomysłem jest wymiana płyty na jakąś inną? Coś jakoś zniechęciła mnie ta płyta do siebie po tym co tu odwaliła w pierwszych kilku sekundach działania.

    0
  • #28 01 Kwi 2015 23:46
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Kolega ma model, który raczej nie będzie do OC. Po co przepłacać tyle za płytę. Proponuję MSI B85M-E45, jako jedną z najtańszych płyt na B85 z czterema gniazdami na RAM, ewentualnie z modeli H81 bardzo dobre modele to MSI H81-P33 (o ile ma Kolega pełnowymiarową obudowę, to duża płyta - nie mylić z wersją MSI H81M-P33, to zupełnie inna płyta) oraz Asrock H81M (bez dodatkowych oznaczeń, czyli samo H81M). MSI ma całkiem potężną jak na płytę z H81 sekcję zasilania i jest ogólnie przyzwoita, Asrock to również sprawdzony model, ma bardzo dobre opinie.

    1
  • #29 02 Kwi 2015 00:31
    Falwack
    Poziom 10  

    Jeśli chodzi o obudowę to posiadam Zalman Z3 Plus.

    0
  • #30 02 Kwi 2015 08:01
    Darko2020
    Poziom 9  

    Czyli masz najlepszą obudowę do 200zł.

    1