Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seat altea - Światła do jazdy dziennej

30 Mar 2015 19:46 3144 8
  • Poziom 8  
    Witam.
    Czy mógłby mi ktoś pomóc w moim problemie.
    Zamontowałem sobie w samochodzie światła do jazdy dziennej typu LED z wbudowanym automatem. Podłączenie według schematu, czyli:
    czarny do minusa akumulatora, czerwony do plusa w skrzynce z bezpiecznikami gdzie pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka i biały do plus postojówek. Wszystko działa, tylko jest mały problem, a mianowicie, jeżeli silnik w samochodzie jest wyłączony to światła LED świecą po przekręceniu kluczyka, a jak włączę światła pozycyjne to LED-y się gasną. ALE jeżeli tę samą czynność wykonam na włączonym silniku, to po przełączeniu na świtała pozycyjne, LED-y nie gasną, tylko święcą trochę słabiej. Nie wiem co z tym zrobić.
  • Specjalista grupy V.A.G.
    A nie lepiej dać światła do jazdy dziennej w halogenie z 50 procentową mocą bez świecących pozycji tylnych za pomocą kodowania? Czyba że masz za słaby CECM ale warto sprawdzić..
  • Poziom 8  
    ale już światła zamontowane, powycinane miejsca w kratkach itp.
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    Jak masz możliwość to spróbuj tak. W szereg z przewodem od postojowego włącz diodę prostowniczą, anodą do postojowego. Do katody podłącz plus kondensatora 47uF/25V, minus kondensatora do minusa instalacji. Powinno pomóc.
  • Poziom 8  
    diodę w szereg anodą do postojówki (biały kabelek) tzn. przecinam kabelek i do anody lutuje, a do katody podpinam kondensator i tak dalej. Ale co robię z drugą stroną białego kabelka od strony lampy LED, czy też ma być przylutowany do katody?
  • Poziom 26  
    Tak właśnie do katody. Jak napisałem dioda ma być włączona szeregowo pomiędzy postojowe a sterownik LED. Coś takiego robiłem chyba do VW Caddy i pomogło.
  • Poziom 8  
    Niestety nie pomogło, efekt był taki, że jak włączyłem postojówki to LED-y zgasły całkowicie, ale jak wyłączyłem postojówki, to LED-y się nie włączyły. Musiałem odpiąć kondensator, aby LED-y znowu świeciły. Próbowałem też podpiąć zewnętrzny automat pomijając biały kabel z wbudowanego w LED-ach automatu i wtedy tylko usłyszałem "pyknięcie" i nic nie świeciło w ogóle. Chyba będę musiał tak zostawić, tylko nie wiem czy będzie to zgodne z polski prawem, że światła dzienne przygasają a nie wyłączają się. Chociaż widziałem w niektórych fabryczne takie led-y np. Renault laguna tak ma, Toyota avensis.
  • Poziom 8  
    Dzięki za pomoc "Robewit " jednak Twój sposób rozwiązał problem. Nie wiem co było nie tak, ale zrobiłem dwa kabelki z diodą prostowniczą i kondensatorem według Twojej instrukcji i jeden nie działał. Dzisiaj podłączyłem ten drugi kabelek i o dziwo zadziałało. LED-y się wyłączają całkowicie , jedynie przy powrocie z postojówek na LED-y , LED-y zapalają się z opóźnieniem, ale to już nie problem. Ogólnie ten problem często pojawia się przy nowych diodach typu SMDLED, a ja takie mam. Testowałem podłączając LED-y takie z zastosowaniem innych diód i te zawsze się wyłączały.

    Dzięki za pomoc, problem rozwiązany.
  • Poziom 26  
    Fajnie ze pomogło. Możesz zmniejszyć kondensator wtedy LED-y będą się szybciej włączać. Zależne to jest od sterownika LED.