Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

piec - Gdzie kupić piec CO?

dominiacz 31 Mar 2015 08:19 1116 18
  • #1 31 Mar 2015 08:19
    dominiacz
    Poziom 8  

    Czym ustępują kotły podajnikowe i inne zrobione przez pana Kazia na wymiar od takich z marketu albo z dużych firm?
    W markecie chodzą już za 4tys w dużych firmach są drogie min 6tys. A kupując blachę to fachowcy robią kotły taniej niż w sklepie idzie kupić. Czym one się róznią?

    Jak odróżnić piec spalania dolnego od górnego. Czytałem ale nadal nie rozumiem.
    Jak to poznać jest jakiś sposób? Żeby nie kupic mieszanego ani górnego tylko z dolnym spalaniem. ew. podajnikowy ale wiem jak on wygląda.

    0 18
  • #2 31 Mar 2015 10:28
    1131673
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 31 Mar 2015 11:33
    SKM 1964
    Poziom 33  

    Jeżeli wykona go z odpowiedniej blachy , dobrze pospawa na szcelność ,to za bardzo niczym się nie różni , z małym wyjątkiem , mało który pan Kazio zrobi ruszta wodne w dodatku ruchome.Ważne jest aby był tak zaprojektowany żeby maksymalnie oddawał ciepło , a nie wywalał wszystko do komina. :| Ze zwykłej blachy 4 mm spokojnie powinien wytrzymać 10 lat. :|

    0
  • #5 31 Mar 2015 16:18
    dominiacz
    Poziom 8  

    10 lat to mój obecny ma ponad 30 :D
    Czytałem te strony i nadal nie wiem jak odróżnić.
    Jak koledze powiedziałem że robią fachowcy to mnie wyśmiał a znam takich co i podajnikowe robią sami i o wiele taniej niz w markecie.
    Ale czemu taka różnica? Że np u Pana Kazia 3500zł z marketu 4000-4500 a markowy w jakiejs firmie 6-8k ?

    0
  • #6 31 Mar 2015 17:02
    michcior
    Poziom 30  

    Bo pan "Kazio", to piec robi z tego co mu się nawinie tam gdzie pracuje, a zwykle pracuje u takiego co też robi kotły tylko że nieco droższe albo inne. Wykorzystuje materiały, odpady a czasami i nie, a tu elektroda, a tu pospawa po godzinach na sprzęcie za który ani grosza nie dał, zusu/podatków nie płaci. Często pracodawca przymyka na to oko lub traktowane jest to jako "premia" bez kosztowa dla pracodawcy. Vide - Pleszew i okolice.

    0
  • #8 01 Kwi 2015 12:33
    1131673
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 01 Kwi 2015 12:47
    SKM 1964
    Poziom 33  

    Elektrodami otulonymi spawano gazociągi.Tylko taki gość posiadał uprawnienia wysoko ciśnieniowe.Przecież te spawy przechodziły badania na szczelność , a potem stawiano pieczątkę.Więc czemu nie pospawać pieca.? :|

    0
  • #10 01 Kwi 2015 12:54
    1131673
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 06 Kwi 2015 09:50
    dominiacz
    Poziom 8  

    Czyli takie piece zrobione przez fachowców nie ustępują niczym takim z marketów albo z firm?

    0
  • #13 06 Kwi 2015 16:03
    Magister_123
    Poziom 33  

    dominiacz napisał:
    Czyli takie piece zrobione przez fachowców nie ustępują niczym takim z marketów albo z firm?

    To już tylko zależy od fachowca. Jak masz kogoś sprawdzonego to się nie zastanawiaj.

    0
  • #14 07 Kwi 2015 08:48
    SKM 1964
    Poziom 33  

    Kiedyś dużo prywaciarzy robiło piece własnej konstrukcji i w niczym nie ustępowały tym fabrycznym.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Znam osobiście takiego co potrafił z dwóch arkuszy blachy wykonać ( wytrasować)
    piec i nic się nie zostawało na odpadki. :|

    0
  • #15 07 Kwi 2015 10:44
    dominiacz
    Poziom 8  

    A jak wygląda sprawa z piecami z podajnikiem co macie. W jaki sposób zasypanie starczy na 30dni cwu? Piec cały czas działa i podgrzewa bojler a jak go nagrzeje to co się wyłącza? A jak się wyłaczy to kto lub co go znów rozpali? Bo grzałka 3h gdzeje a potem się wyłącza i nie będzie się włączać jak tej wody nie wylejemy albo nie wystygnie.
    Ciekawi mnie to. Słyszałem że sie rozpala dokłada do maxa i na 30 dni można do kotłowni nie schodzić. Ale przecież nie może ten piec cały czas grzać bojlera bo nagrzeje go w 1 godzinę a co potem?

    0
  • #16 07 Kwi 2015 21:26
    tomjed
    Poziom 28  

    Ta miesiąc nie zaglądać do pieca...Ja bym się bał...A kto wywali popiół?
    Co do zasypu, to pewnie i starczy na cały miesiąc, ale popiół trzeba wywalać. Piec, a właściwie sterownik po nagrzaniu wody "wprowadza" piec w stan "czuwania" Znaczy to, że masz żar cały czas w piecu i co jakiś czas sterownik "wysyła" dmuchawie impuls do "przedmuchania", aby nie wygasło. Pozostawiam sprawy ekologiczne...Jak sterownik dostanie "rozkaz" zagrzania wody to "dorzuca" paliwa i z żaru, który się tli na retorze rozpala sobie piec do pracy i grzeje wodę. Jak się zagrzeje, to przechodzi "na czuwanie". Mniej więcej tak to działa...

    pzdr

    0
  • #18 08 Kwi 2015 12:43
    dominiacz
    Poziom 8  

    no ale co jak nikt wody nie pobiera to co przegrzeje bojler?

    0