Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TEKA/GKST/60 - Płyta indukcyjna podłączenie do gniazda 3-fazowego

PanMacieju 31 Mar 2015 11:37 3249 5
  • #1 31 Mar 2015 11:37
    PanMacieju
    Poziom 9  

    Witam

    Od paru dni staram się znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, jednak w internecie nie znalazłem żadnych głosów za ani przeciw.

    Chodzi mi o podłączenie płyty indukcyjnej TEKA GKST 60 do gniazda 3-fazowego znajdującego się w domu.

    Już wyjaśniam dlaczego: Obecnie w/w wspomniana płyta posiada wymienione uszkodzone rezystory (wg tego tematu Link). W międzyczasie w kuchni została zainstalowana nowa płyta indukcyjna a tą chciałbym używać jako zapasową oraz w przypadku potrzeby dodatkowych pól grzejnych.

    Gniazdo zasilania 3-fazowego jest typu 5x16.

    Z płyty wychodzą 4 kable: brązowy, niebieski, żółto-zielony oraz czarny.

    Czyli gniazdo posiada 3 fazy, zero oraz uziemienie. Czy jednak samo podłączenie "na wtyczkę" nie uszkodzi płyty?

    W załączniku zalecane schematy podłączenia płyty.

    Dziękuję za odpowiedź.

    0 5
  • Pomocny post
    #2 31 Mar 2015 11:52
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Takie odbiorniki powinny być podłączane na stałe do zasilania.
    Akurat płyty indukcyjne 4-polowe działają na 2 fazy. Zacisk L3 jest niepodłączony.

    1
  • #3 31 Mar 2015 13:12
    PanMacieju
    Poziom 9  

    Z tego co zrozumiałem z instrukcji płyta może być podłączona pod 1,2 lub 3 fazy. Wobec tego podłączenie pod 3 fazy i zero będzie nieprawidłowe? Chodzi mi o schemat 3N~ z załacznika.

    0
  • #4 31 Mar 2015 15:04
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Zacisk 3 fazy jest nie podłączony, więc będzie tak jakbyś nie podłączał nic. Zobacz sobie jak wygląda moduł przyłącza od strony ścieżek, a dokładnie zacisk L3.

    1
  • #5 31 Mar 2015 18:10
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 03 Kwi 2015 12:18
    PanMacieju
    Poziom 9  

    Oczywiście kolega @MARCIN.SLASK miał rację. Trzeba przy podłączaniu spojrzeć na moduł przyłacza od strony ścieżek i wszystko staje się jasne. Dziękuję za pomoc :)

    0