jarek_lnx wrote:Quote:To jesteś lepiej przygotowany na samym początku niż wielu z nas, mozliwe że masz tego za duzo i nie wiesz od czego zacząć czytać, od elektroniki łatwiejszej niż przypuszczasz, elementy i układy elektroniczne w pytaniach i odpowiedziach to niezła "encyklopedia" ogólnej wiedzy (teretycznej) reszta to podręczniki akademickie, no jescze sztuka elektroniki bardzo dobra i praktyczna książka, ale nie wiem czy dla początkującego, mozliwe że jak ktoś ma ostrego bzika na punkcie elektroniki to i metrologię będzie czytał z zainteresowaniem, ale ja takich nie widziałem.Jeżeli chodzi o zaplecze teoretyczne, to myślę, że mam już ogromny zapas do czytania. Posiadam takie książki jak metrologia elektryczna chwalebna, podstawy metrologii elektrycznej marcyniuk, wykłady z elektrotechniki teoretycznej cichowska, sztuka elektroniki horowitz, elektronika dla elektryków miłek, układy impulskowe nowakowski,elementy i układy elektroniczne w pyt i odp rusek,oraz elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz. do praktyki posiadam z wszystkich lat miesięczniki typu praktyczny elektronik, ośla łączka, elektronika praktyczna, elektronika dla wszystkich.
"Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" - od tego możesz zacząć. Nie wiem tylko, które części posiadasz, bo są cztery. Co do książek, jeśli można, to niedawno napisałem mały artykuł: "Książki o elektronice dla początkujących". Jeśli chodzi o "grubsze" pozycje, to oprócz dwutomowej "Sztuki elektroniki" warta uwagi jest wg mnie książka "Układy półprzewodnikowe" U. Tietze, Ch. Schenk.