Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Internet radiowy - brak pobierania P2P

CMK1990 01 Apr 2015 20:01 1323 15
  • #1
    CMK1990
    Level 21  
    Witam, do tej pory posiadałem internet ADSL i było wszystko ok. Natomiast zmieniłem internet na radiowy, szybszy jednak nie ma możliwości pobierania plików torrent. Ani 1kB/s.

    Oczywiście zapytałem dostawcy twierdzi że mam odblokowane.
    Sprawdziłem również wyjątek w zaporze windows

    Łączę się za pomocą routera Tp-Link WR340G


    Czy macie może pomysł dlaczego p2p nie działa?

    Dodano po 16 [minuty]:



    uPnP w routerze włączone widzi program uTorrent jednak nadal nie chce się połączyć

    Dodano po 1 [minuty]:

    Port 43512 na którym ustawiony jest uTorrent odblokowałem

    Dodano po 48 [minuty]:

    Może opiszę jeszcze jak wygląda instalacja internetu..
    Na dachu antena radiowa -> kablem ethernetowym do pokoju -> następnie coś jakby zasilaczyk wpięty do prądu i w niego wpięty ww. kabel z anteny -> Z NIEGO wychodzi kolejny kabel LAN -> wpięty do routera do portu LAN.

    Port WAN mam wolny. Router skonfigurowany na ip dynamiczne. z rodziny 10.0.0.X
  • #2
    Audiobayern
    Level 2  
    Z tego co opisałeś to wygląda na to że masz instalacje na 5Ghz. To co masz na dachu czyli antena ma kształt rombu ? Jest płaska ? Jeśli tak to tam siedzi jeszcze jeden router ! To co masz w domu to zasilacz i kostka POE do zasilania anteny po kablu lan. Na początek wepnij jeśli masz gdzie kabel od anteny bezpośrednio do komputera ( oczywiście ten kabel który masz włączony do routera ) i zobacz czy działa. Daj znać co się dzieje to pomyślimy dalej.

    W zasadzie to kabel powinieneś mieć wpięty do portu WAN w routerze..........
  • #3
    smario11
    Level 31  
    Po prostu nie masz zewnetrznego adresu IP i dlatego torrenty wolno sciagaja chociaz bez przesady. Wiecej niz 2MB/s czyli troche kolo 20Mbit nie udalo mi sie wyciagnac bez portow przekierowanych.

    Niech Ci odpala na antenie upnp
  • #4
    CMK1990
    Level 21  
    Antena wygląda jak talerz satelitarny jakies 60cm srednicy. Jak wypnę kabel z rutera i wepnę bezpośrednio do kompa internet działa bez żadnej różnicy jak było wcześniej. Również nie pobiera.
    Porty odblokowałem ale to nic nie daje. Skoro "obchodząc" router nadal jest to samo to nie jego wina.

    Jeszcze dziś byłem u dostawcy - twierdzi że oni nie blokują ściągania p2p chyba że klient tego chce, powiedział że sprawdzi jeszcze raz konfigurację ale na 99% mam odblokowane.
  • #6
    CMK1990
    Level 21  
    Czyli co mogę zrobić?
    Na dachu mam zamontowany Rocket M5 5Ghz
  • #7
    zuczek1987
    Level 23  
    Na początek sprawdź parametry swojego łącza
    - następnie przy pomocy popularnych stron sprawdź swój adres IP i porównaj je z tym z IPconfig /all
    - później sprawdź czy porty które użyłeś faktycznie są odblokowane.
    możesz do tego wykorzystać tą stronę: Link

    - na sam koniec zwróć się do dostawcy z prośba o publiczny adres IP z nieblokowanymi portami. Może być to dodatkowo płatna usługa.
    Gdy ten nie będzie chciał dać publiczny adres to poproś aby porty jakich używasz w aplikacji przekierował na adres konkretnie twojego komputera.
  • #8
    CMK1990
    Level 21  
    Sprawdzając ip stronami dostępnymi w google wychodzi że mam 185.24.196.1xx zaś w ipconfig 10.0.0.8.

    |Nie mogę w routerze odblokować portów na ip które podałem jako pierwsze gdyż wyskakuje mi komunikat "The IP address is not in the same subnet with the LAN!"
  • #9
    smario11
    Level 31  
    Twoj router nie jest router zakladajac ze siec jest tak zrobiona jak opisales.

    Wsumie dziwne ze masz Rocket M5 + Rocket Dish. Pewnie do bazy ponad 10km dlatego.

    Portow chyba juz zaden operator nie blokuje. Powiedz zeby upnp chociaz wlaczyli a najlepiej niech Ci przekieruja kilka portow na jakis IP jesli publika nie dadza
  • #10
    CMK1990
    Level 21  
    Tak do nadajnika mam kawałek, ale działa to przyzwoicie jak na dzisiejsze czasy.
    Czyli co mam negocjować otwarcie upnp lub przekierowanie konkretnych portów tylko na jaki ip? Ten mój mam rozumieć?
    W najlepszym wypadku by mi zrobili ip publiczne tak?
  • #11
    zuczek1987
    Level 23  
    Z opisu sieci, i przeprowadzonych eksperymentów wynika że masz prywatne IP.
    -Najlepsze było by gdyby dostawca przekazał ci publiczne IP
    -Jeśli opcja 1 nie wchodzi w grę to niech na adres 10.0.0.8. przekieruje ci kilka portów które używasz.
    -I oczywiście jeśli się zgodzi to nie włączy upnp
  • #12
    CMK1990
    Level 21  
    Czy ustawienie adresu publicznego już rozwiąże sprawę czy do tego jeszcze będzie trzeba odblokowywać porty czy upnp
  • #13
    zuczek1987
    Level 23  
    Jeśli adres publiczny będzie bezpośrednio na twój komputer, to tak wystarczy. Natomiast jeśli będzie na twój router prawidłowo podłączony, czyli kabel od anteny do złącza WAN, to będziesz musiał wykonać jeszcze odblokowanie portów na własnym routerze w odniesieniu do konkretnego komputera.
  • #14
    CMK1990
    Level 21  
    Rozumiem, dwoniłem do dostawcy poprosiłem o adres publiczny - stwierdził że nie ma problemu o ile mają jakiś wolny. Jutro mają dać znać. Pytałem też o odblokowanie portów na mój adres jeżeli nie będzie publicznego. Również nie robili problemu.
  • #15
    zuczek1987
    Level 23  
    CMK1990 wrote:
    Rozumiem, dwoniłem do dostawcy poprosiłem o adres publiczny - stwierdził że nie ma problemu o ile mają jakiś wolny. Jutro mają dać znać. Pytałem też o odblokowanie portów na mój adres jeżeli nie będzie publicznego. Również nie robili problemu.

    Widać nie jest to jakiś wielki dostawca (ISP) skoro musi sprawdzać czy posiada wolne adresy, Ale z drugiej strony normalny człowiek skoro żadnych problemów nie robi, i jeszcze nic o odpłatności nie wspomina:)
  • #16
    CMK1990
    Level 21  
    Wreszcie udało mi się to załatwić (chyba). Dostawca jakoś dziwnie zwklekał aż do dziś z tym adresem. Mam mieć dziś ustawiony adres publiczny. Zatem pytanie brzmi jak ustawić wtedy ruter by działał jako ruter?
    Mniemam że wtedy sygnał do WAN a ustawienia jak? statyczny adres?