Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VBA - Parowanie nazw pliku z nazwą w komórce

02 Kwi 2015 10:11 702 6
  • Poziom 11  
    Witam!

    Problem mam taki. W pliku mam kolumnę LP gdzie są numery zamówień. Na dysku są pliki o takiej samej nazwie tylko z rozszerzeniem. Chce aby automatycznie dodawało hiperłącze obok numeru LP w arkuszu excel. Wszystko mam już zrobione tylko nie umiem sparować nazwy pliku z LP w arkuszu. Na dysku mam np 277.pdf a w arkuszu samo 277.

    Utrudnienie jest też takie, że rozszerzenia mogą być różne np jpeg czyli już 4 literki ;/
  • Specjalista Sieci, Internet
    Automatycznie tego nie zrobi, będziesz musiał
    - najpierw określić który plik jest na dysku (pdf, jpeg, ...)
    - następnie utworzyć link do tego pliku.
  • Poziom 11  
    Mogę wrzucić wszystkie nazwy plików z dysku np do tablicy, czyli tak jak piszesz określę które pliki są na dysku. Tylko co dalej ? Chyba, że w drugą stronę. Pobierze nazwę lp z komórki i przeszuka dysk używając frazy. Dobrze myślę ?
  • Specjalista Sieci, Internet
    Zaczynaj iterację od komórek

    Code:

    foreach komorka w (wszystkie komórki)
       plik = ""
       foreach ext  w (pdf, jpg, ....)
          if plik jest na dysku
          plik = "...."
          break;
       endfor
       if plik != ""
          create linka
       endif
    endfor
  • Poziom 11  
    Dokładnie tą drogą pójdę. Zabieram się do pracy. Dzięki

    Dodano po 2 [godziny] 37 [minuty]:

    Rozwiązanie działa, ale idealnie nie jest bo przy dużej ilości plików może zwolnić.
    Jeżeli możecie coś zoptymalizować to śmiało :-)

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 11  
    Genialne :-) Dziękuje bardzo .. teraz to śmiga.