Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Panda - Nierówna praca silnika 1,1 gaz

maciek3535 02 Apr 2015 14:56 6705 5
    maciek3535
    Level 2  
    Witam
    na wstępie chciałbym wszystkich przywitać:)
    Słuchajcie, mam problem z autkiem zakupionym parę miesięcy temu.
    Fiat Panda 2007 r po lifcie. Silnik 1,1 benzyna + gaz Tartatini zwykły. Przebieg oryginalny 170 tys. km.
    Auto nie równo chodzi. Wymieniłem kable na BERU. świece NGK 12 mm , ciśnienie na cylindrach sprawdzone po 13,5 bara na każdym. Cewka też sprawdzona. Przy okazji przeczyszczona przepustnica.
    Objawy usterki:
    Po odpaleniu auto chodzi na benzynie jakby na 3 garach.
    Jazda na benzynie - co jakiś czas się przydusza-dławi nie ma takiej mocy jak na gazie. Po nagrzaniu się przeskakuje na gaz, od razu widać zmianę w mocy, na plus dla gazu. Na biegu jałowym auto troszeczkę " szarpie ", trzęsie. Na ciepłym silniku na benzynie chodzi trochę lepiej, ale nie jest to prawidłowa praca silnika. Nie palą się żadne błędy na liczniku. Mechanik stwierdził, że na komputerze też wszystko ok.
    Doradźcie co może być przyczyną?
    Czy winowajcą mogą być wtryski?
    Z góry dziękuje za pomoc,
    jeśli temat się powtórzył to wybaczcie.

Pozdrawiam
    Maciek
    laciaty1981
    Level 12  
    Ja bym sprawdził złącze sondy lambda i samą sondę bo często od źle ustawionego gazu zazwyczaj one padają potem czujnik temperatury płynu chłodniczego (sprawdzić na kompie temperaturę ze wskazaniem na desce rozdz. żeby się pokrywały) i ciśnienie paliwa bardzo ważna sprawa tu może być słaba pompa w zbiorniku lub uszkodzony regulator ciśnienia-może on nawet przepuszczać paliwo przez podciśnienie. Sprawdź też świece czy czarne jeśli tak to znaczy że się zalewa na benzynie. Pewnie trzeba by było sterownik zresetować po naprawie.
    maciek3535
    Level 2  
    Świece sa luks, wczoraj zwiększyłem przerwę bo mechanik zrobił na 0,6mm, ustawiłem na 0,8mm tak zalecił gazownik, co do podpięcie pod komputer ten gazownik powiedział ze w tej instalacji jest " emulator" jesli dobrze pamietam, który oszukuje komputer dzięki czemu nie swieci sie Check. Powiedz mi ten sterownik zresetuje sie przy zwykłym podłączeniu pod gniazdo komputera? Czy potrzebna wizyta w ASO?
    laciaty1981
    Level 12  
    W fiatach resetowanie przeważnie polega na odłączeniu akumulatora (-) na minimum 15 min.
    Sprawdź resztę bo musisz wykluczyć te rzeczy.
    A jak nie dasz rady to zaprowadź do elektronika samochodowego to sprawdzi na kompie korekty krótko i długoterminowe i integrator lambda itp. itd. i na pewno będzie wiedział co robić.
    Jeszcze jedno : gdy była myta przepustnica to była myta czy kompana?
    maciek3535
    Level 2  
    Mechanik zdjął filtr powietrza, psiknął jakimś siuwaksem w przepustnice, przetarł szmata brud który było widać. Tyle czyszczenia. Co do sondy, to przeczyścić styki? Czy co konkretnie z nią zrobić?
    laciaty1981
    Level 12  
    Przeczyścić styki i sprawdzić wiązkę od sondy do sterownika i czy sonda ma masę.
    Sprawdzić napięcie sondy na czarnym przewodzie na pracującym silniku .