Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zamiana sygnału przerywanego na ciągły

aksel_pl 04 Kwi 2015 20:46 1338 26
  • #1 04 Kwi 2015 20:46
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Witam
    Chciałbym sygnał z kierunkowskazu zamienić na ciągły bez ingerencji w przekaźnik kierunkowskazu.

    W jaki sposób najprościej wykonać taką operację?

    Posiada może ktoś link do podobnego tematu albo schemat?

    Zasilanie DC 10-15V.

    Pozdrawiam

    0 26
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 04 Kwi 2015 21:31
    UL7855
    Poziom 21  

    Co to jest sygnał z kierunkowskazu?

    0
  • #3 04 Kwi 2015 21:46
    tzok
    Moderator Samochody

    Szukaj pod hasłem przerzutnik motostabilny lub uniwibrator. Zapewne chcesz wygaszać światło mijania lub dzienne podczas działania kierunkowskazu. Jeśli to nie jest fabryczne i homologowane to jest nielegalne.

    0
  • #4 05 Kwi 2015 00:22
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Potrzebuje taki sygnał do płytki z arduino, bo nie wiem jak to programowo zrobić o ile w ogóle się da.

    Czy coś takiego masz na myśli:
    http://mselektronik.pl/uklad-cyfrowy-multiwib...tabilny-astabilny-smd-so14-pbf-wyprzedaz.html

    Jeśli tak to jakaś wskazówka jak to podłączyć ?

    Widzę z schematów gdzie podłączyć napięcie ale nie za bardzo wiem co zrobić z sygnałem impulsowym. Mam go podłączyć pod trigger i to wszystko? pewnie nie będzie to takie łatwe bo czymś pewnie trzeba wysterować wyjście. Czyżby za pomocą retrigger ?

    Przyglądając sie temu dokumentowi wnioskuje że chyba najodpowiedniejszy byłby tryb retrigger?
    http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/134/109078_DS.pdf

    Zastanawiam się jednak jeszcze nad sprawą programową. Mógłbym przecież wziąć ten sygnał w programie ustawić aby po wykryciu sygnału wypuścił sygnał stały jeśli ten na wejściu będzie miał przerwę krótszą niż np 1 sekunda. Jeśli przerwa w pulsacji będzie dłuższa niż 1 sekunda to wyłącza sygnał. Może to jednak będzie prostszym rozwiązaniem.

    0
  • #5 05 Kwi 2015 07:48
    UL7855
    Poziom 21  

    Pomimo że ignorujesz moje pytania podam ci wędkę:
    Zamiana sygnału przerywanego na ciągły

    Pomyśl co z tym zrobić. Na razie.

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #6 05 Kwi 2015 09:28
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    Cytat:
    Potrzebuje taki sygnał do płytki z arduino, bo nie wiem jak to programowo zrobić o ile w ogóle się da.
    Sprzętowo, czy programowo, robi sie to tak samo, gdy zaniknie napiecie trzeba poczekać dłużej niż czas przerwy w miganiu i ponownie sprawdzic, sprzętowo uzywa sie przerzutnika monostabilnego, programowo odmierza czas timerem.

    W realizacji programowej trzeba uważać tylko na zmiany częstotliwości, niektóre przerywacze sygnalizuja tak spalenie żarówki, trzeba próbkować tak często żeby nie wyszło że przypadkiem dwa razy trafisz na przerwę co zinterpretujesz jako wyłaczony.

    0
  • #7 05 Kwi 2015 10:44
    tzok
    Moderator Samochody

    Można też wykrywać zbocza i resetować timer na każdym zboczu (opadającym lub narastającym). Wtedy nie trzeba się przejmować zmianami częstotliwości (przynajmniej w górę).

    0
  • #8 05 Kwi 2015 12:33
    Oprysk Stonki
    Poziom 29  

    Można też tak- dioda i kondensator. Pulsy ładują kondensator przez diodę, dioda zapobiega "cofaniu" się napięcia do lamp. Jak napięcie na kondensatorze mimo wszystko będzie miało spore wahania to z kondensatora na bazę tranzystora i tyle.

    0
  • #9 07 Kwi 2015 12:38
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Stworzyłem wstępnie schemat jak sobie całość wyobrażam.

    Jak to widać kątem osoby bardziej doświadczonej? znajać życie pewnie tragedia :)


    Zamiana sygnału przerywanego na ciągły



    Edytuj

    Tam gdzie są te 2 przekaźniki obok siebie chodziło mi o to że będą pracować naprzemiennie i będzie to jeden przekaźnik nie dwa.

    0
  • Pomocny post
    #10 07 Kwi 2015 14:48
    tzok
    Moderator Samochody

    Co to za tajemnicze mikroukłady sterujące? Tranzystory sterujące diodami powinny mieć rezystory w bazie i pracować w układzie WE, a nie WC. Brakuje rezystorów przy diodach LED. Po co ten stabilizator 5V na wejściu?

    0
  • #11 07 Kwi 2015 14:52
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Mikroukłady to Atitny. Odnośnie rezystorów to się nad nimi właśnie zastanawiałem, bo docelowo wiem że powinny tam być, ale całość pracowała poprawnie. Stabilizator jest dla Attiny.

    Możesz doprecyzować o co chodzi z tym WE i WC? chodzi o to że dioda powinna być przed kolektorem?

    Odnośnie rezystorów to diody zapalają się tylko na chwile więc stwierdziłem ze nie będą potrzebne, w przypadku gdyby diody paliły się na stałe to z pewnością tak bym zrobił.

    Testowałem całość kilka godzin, ale w warunkach laboratoryjnych i wszystko było ok.

    Zdaje sobie jednak sprawę że nie mam dużej wiedzy bo nie jestem elektronikiem z wykształcenia tylko samoukiem więc dlatego tutaj prosze kolegów bardziej doświadcoznych o radę:)

    0
  • Pomocny post
    #12 07 Kwi 2015 14:59
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Oj, kolego - w jakim celu wklejasz schemat, który kompletnie nie nadaje się do analizy?
    Skoro wiesz, że są rezystory potrzebne to dlaczego ich nie umieszczasz. Trzeba było je zamieścić ale bez wartości i się dopytać.
    ... no i generalnie jak to ma działać, skoro źródła napięć są połączone tylko od strony w dodatku złej?

    aksel_pl napisał:
    Odnośnie rezystorów to diody zapalają się tylko na chwile więc stwierdziłem ze nie będą potrzebne, w przypadku gdyby diody paliły się na stałe to z pewnością tak bym zrobił.

    Testowałem całość kilka godzin, ale w warunkach laboratoryjnych i wszystko było ok.

    Zadziwiające zawsze jest to, że początkujący zna swoje braki w wiedzy, pisze o nich, ale i tak sądzi swoje :)

    Moim zdaniem zabierasz się za projekt nie znając podstaw elektroniki.
    Można oczywiście tak działać, ale nie w sposób w jaki to robisz.
    Spróbuj może jednak na początek zaprojektować jakieś inne mniej skomplikowane urządzenie - to dobra rada.

    0
  • #13 07 Kwi 2015 15:00
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Dlatego nie umieściłem rezystorów bo całośc działała mi kilka godzin bez najmniejszych problemów. Także posłużyłem się tym co zaobserwowałem.

    Ja nie ukrywam tego że brakuje mi wiedzy, również w projektowaniu schematów, dlatego wybrałem dział początkujący.

    0
  • #14 07 Kwi 2015 15:02
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Mogę jedynie ponownie zacytować siebie:

    dondu napisał:
    Zadziwiające zawsze jest to, że początkujący zna swoje braki w wiedzy, pisze o nich, ale i tak sądzi swoje :)

    i podesłać Ci materiały do przeczytania:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/datasheet-mikrokontroler-prady-pinow.html
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Dioda-LED-elektroluminescencyjna.html

    0
  • #15 07 Kwi 2015 15:25
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Ograniczę prąd na wyjściach z attiny za pomocą rezystorów tak jak powinno być.

    Jak ma się reszta elementów? Oczywiście z linkami które dostałem właśnie się zapoznaję.

    Dodano po 16 [minuty]:

    Czyli jeśli dobrze liczę to w tym wypadku gdzie napięcie diody to 3.5V i prąd 300mA to przy napięciu 3.5V powinienem dać rezystor 1 omowy za każdą diodą tak?

    0
  • #16 07 Kwi 2015 15:29
    tzok
    Moderator Samochody

    Układ WE - czyli emitery do masy, a diody między kolektory i zasilanie (szeregowo z odpowiednimi do napięcia zasilania rezystorami).

    Chodziło mi o stabilizator U1 - wystarczy dioda Zenera i rezystor to ma być tylko ogranicznik napięcia.

    0
  • #17 07 Kwi 2015 15:30
    aksel_pl
    Poziom 25  

    czyli dobrze Cię zrozumiałem.
    Czy dobrze licze te rezystory? 1ohm w przypadku kiedy napięcie źródła = napięcie diody ?

    0
  • #18 07 Kwi 2015 15:36
    tzok
    Moderator Samochody

    Rezystory liczy się pod kątem prądu a nie napięcia... zasil sobie te diody z 5V albo i 12V i dobierz rezystory tak, żeby płynął przez nie prąd 5-10mA. Nie wiem sąd Ci ten jeden Ohm wyszedł:
    R=(Uzas-Ud)/Id

    0
  • #19 07 Kwi 2015 15:45
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Ok nie rozuumiem tego. Mam diodę 3.5V 300mA. Jeśli dostarczę 3.5V to dioda się zapala ale nie wiem jaki rezystor mam do tego dobrać? Próbowałem już kilkoma kalkulatorami i żaden nie chce mi tego wyliczyc mimo że dioda tak działała kilka godzin podczas testów.

    Według wzoru 3.5-3.5/300 jest nieobliczalne a działa ?

    Czyli muszę podnieść napięcie źródła ?

    0
  • #20 07 Kwi 2015 15:53
    tzok
    Moderator Samochody

    Przy napięciu zasilania równym napięciu diody praktycznie nie da się tego obliczyć, musi być jakaś różnica napięć. Bez rezystora minimalny skok napięcia może uszkodzić diodę (tu wystarczała rezystancja tranzystora). Napięcie przewodzenia diody ma pewien rozrzut, a do tego zmienia się wraz z temperaturą.

    0
  • #21 07 Kwi 2015 15:58
    aksel_pl
    Poziom 25  

    i tego mi właśnie brakowało, dlatego nie wiedziałem o co chodzi.
    Bardzo dziękuje teraz już wiem że musi być różnica między napięciem diody a źródła.

    0
  • #23 07 Kwi 2015 16:04
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Tak też właśnie robię, a jak ma się reszta schematu? Chciałbym wyciągnąć z tego jak najwięcej wniosków?

    0
  • #24 07 Kwi 2015 16:15
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    1. Poprawić zgodnie z:

    tzok napisał:
    Tranzystory sterujące diodami powinny mieć rezystory w bazie i pracować w układzie WE, a nie WC.

    i wyjaśnienie:
    WE - wspólny emiter
    WC - wspólny kolektor
    z tym chyba dasz radę :)

    2. L1 to dławik, czy rezystor i w jakim celu?

    3. Reszta - opisz może dokładnie jakie zadania mają poszczególne elementy ze schematu oraz jak to jest podłączone do instalacji kierunkowskazu.

    0
  • #25 07 Kwi 2015 19:47
    aksel_pl
    Poziom 25  

    L1 to rezystor wysokiej mocy aby zapobiec błędowi w komputerze. Ostatecznie nie wiem jeszcze ilu omowy bo nie mierzyłem jaki jest prąd całości. Może się okazać ze ostatecznie nie będzie potrzebny.

    Generalnie zasada jest dość prosta:
    Włączam kierunkowskaz wyłączają się dzienne zapalają się moje diody którymi steruje mój program.

    Musiałem też zrobić obejście dla świateł awaryjnych kiedy żadne światła czyli dzienne i mijania nie są włączone i wtedy w działanie wchodzi przekaźnik S1 na samej górze, który pomija zamianę impulsów w sygnał stały(brak mijania czy dziennych powoduje że nie ma zasilania na układzie U2), ponieważ dzienne i tak nie są włączone. To w zasadzie mój pierwszy układ który będę próbował wdrożyć gdzieś indziej niż tylko na płytce. Całość chcę wykonać w montażu powierzchniowym. Także ten projekt to dla mnie że tak to nazwę krok milowy, tym bardziej że wiedzę mam tylko z własnych doświadczeń i 2 książek których nawet w całości nie przeczytałem.

    To tak w skrócie. PCB będę robił w eagle i też pierwszy raz.

    Dodano po 3 [godziny] 23 [minuty]:

    Czy zamiast przekaźników mógłbym zastosować tranzystory IGBT albo transoptory mosfet ?

    0
  • #26 07 Kwi 2015 20:15
    UL7855
    Poziom 21  

    Uważam że projekt da radę zrobić na kilku przekaźnikach. No chyba że musi być mikroprocesorowo.

    0
  • #27 08 Kwi 2015 00:53
    aksel_pl
    Poziom 25  

    Pierwotny projekt zakładał przekaźniki, ale był zbyt mało elastyczny i zbyt mało funkcjonalny ;) Wolę wyjąć kostkę i zmienić parametry programu niż wylutowywać i wlutowywać elementy.

    Dodano po 4 [godziny] 18 [minuty]:

    Ok, już sobie poradziłem z sygnałem za pomocą programu, działa pięknie. Po jednej sekundzie braku sygnału odcina kierunkowskaz. W zasadzie lepiej aby kilka milisekund dłużej podziałał niz krócej;) Mam tylko nadzieje ze nie będą pojawiać się jakieś przypadkowe "strzały" wywołane zakłóceniami ale to już sobie poradzę.

    Dziękuje i pozdrawiam.

    0